26/05/2022 26/05/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο είχε ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας να αποδεχτούν ομόφωνα την αυτοκαφαλία της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Οχρίδος, όπως την αποκαλούν.  Στη συνομιλία, ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι, ευχαρίστησε...
26 Μαΐου, 2022 - 10:47
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2022 - 16:01

Τηλεφωνική επικοινωνία Πενταρόφσκι-Πατριάρχη Σερβίας

Διαδώστε:
Τηλεφωνική επικοινωνία Πενταρόφσκι-Πατριάρχη Σερβίας

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο είχε ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας να αποδεχτούν ομόφωνα την αυτοκαφαλία της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Οχρίδος, όπως την αποκαλούν. 

Στη συνομιλία, ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την απόφαση, αξιολογώντας την ως ευκαιρία για την οικοδόμηση νέων σχέσεων μεταξύ της “Μακεδονικής” (σ.σ. αυτή την αναφορά κάνει η επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας) και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την υπέρβαση των πικρών θεμάτων του παρελθόντος.

Στη συνομιλία, ο Σκοπιανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Οχρίδας” θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που θα συμβάλει, σύμφωνα με τον ίδιος, στην εκπλήρωση ενός “από τα εθνικά μας συμφέροντα και στην πρόοδο και τη συμφιλίωση στη μακεδονική κοινωνία”.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στις 9 Μαϊου το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Εκκλησία των Σκοπίων αναγνωρίζεται πλέον ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ενώ η λέξη Μακεδονία και κάθε παράγωγό της αποκλείεται προς χρήση. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος θα βρίσκεται στο Φανάρι όπου θα συλλειτουργήσειο με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος θα του επιδώσει και την Πράξη επίσημης αποδοχής της κανονικότητάς και κοινωνίας με όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Η επόμενη ημέρα του συλλείτουργου στα Σκόπια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων