07/03/2024 07/03/2024 Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με συγκίνηση και κατάνυξη χθες βράδυ το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους, στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.  Περί τους 300 συντελεστές βρέθηκαν στη σκηνή για αυτή την παράσταση που συνδύαζε εικόνα, μουσική και θεατρικά δρώμενα και έχει καθηλώσει πάνω από 15.000 θεατές σε Αθήνα...
07 Μαρτίου, 2024 - 13:46
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2024 - 13:50

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με συγκίνηση και κατάνυξη χθες βράδυ το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους, στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Περί τους 300 συντελεστές βρέθηκαν στη σκηνή για αυτή την παράσταση που συνδύαζε εικόνα, μουσική και θεατρικά δρώμενα και έχει καθηλώσει πάνω από 15.000 θεατές σε Αθήνα και Κύπρο.

Στην χθεσινή βραδιά ήταν η σειρά της πόλης μας να μαγευτεί από το έργο που έγραψε ο κ. Θεοφάνους, να απολαύσει την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και να ταξιδεύσει με τις ερμηνείες γνωστών τραγουδιστών όπως η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Κώστας Καραφώτης, αλλά και των λυρικών τραγουδιστών Κύρου Πατσαλίδη και Άρτεμις Μπόγρη.

Παράλληλα συγκλόνισαν και οι ερμηνείες από τους νέους τραγουδιστές: Όλγα Βενετσιάνου, Νίκο Παπουτσή, Μαρίνα Βερζανλή, Αγγελική Μισαηλίδου, Άντρεα Γρηγορίου, Παναγιώτα Βεργίδου.

Το δικό τους χρώμα έδωσαν στην μουσική εκδήλωση και οι χορωδίες που πήραν μέρος. Συμμετείχαν η Μικτή Νεανική και Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, η Μικτή Χορωδία «Επτάχορδη Λύρα» Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, η Μικτή Χορωδία Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου και οι Βυζαντινές Χορωδίες: Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».

Το σύγχρονο ορατόριο ήταν μια μουσική πανδαισία που συνδύασε τέλεια την έντεχνη και λαϊκή με την κλασσική και βυζαντινή μουσική.

Μετά το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο συνθέτης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την συνεργασία ενώ κάλεσε στο βήμα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο για έναν χαιρετισμό.

Ο τελευταίος μιλώντας για τον κ. Θεοφάνους είπε πως «όλοι τον γνωρίζουμε ως έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, μουσικό και συνθέτη που μέσα από το έργο του αγγίζει ευαίσθητες χορδές των ψυχών μας. Σήμερα αποκαλύφθηκε ως ένας άνθρωπος που μπορεί να αποκαλύπτει σε εμάς τις μικρές του ευαίσθητες χορδές». Και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε εποχές που οι άνθρωποι πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε την πίστη μας στον Θεό. Η παρουσία του κ. Θεοφάνους και όλων αυτών των καλλιτεχνών που μπορούν να υμνολογούν το πρόσωπο της Παναγίας Θεοτόκου και του Χριστού και να μην χρησιμοποιούν αυτά τα πρόσωπα ως διαφήμιση, αλλά και να γνωρίζουν πώς τα να προβάλλουν, μάς γεμίζει ελπίδα και χαρά και δύναμη».

Το ορατόριο παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η παραγωγή ήταν του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων.

Μάλιστα όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα δελτία μηδενικής εισόδου είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την βραδιά μέσω live streaming.

Συντελεστές:

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Τραγουδούν: Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Ζήνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Καραφώτης

Και οι λυρικοί τραγουδιστές: Κύρος Πατσαλίδης, Άρτεμις Μπόγρη

Κείμενα: Βάσος Χριστοφόρου

Μουσικός αφηγητής: Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριαλένα Ροζάκη και Χρήστος Νικολάου

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Όλγα Βενετσιάνου, Νίκος Παπουτσής, Μαρίνα Βερζανλή, Αγγελική Μισαηλίδου, Άντρεα Γρηγορίου, Παναγιώτα Βεργίδου

Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Βελλιάδης

Συμμετέχουν:

Μικτή Νεανική και Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου και Ελπίδα Τσάμη

Μικτή Χορωδία «Επτάχορδη Λύρα» Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και Μικτή Χορωδία Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου. Εναρμόνιση και μουσική διεύθυνση: Χρυσούλα Τσιμούρη

Βυζαντινές Χορωδίες: Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω». Χοράρχης:

Δημήτρης Μανούσης

Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Γιώργος Θεοφάνους

Ενορχηστρώσεις: Ντίνος Γεωργούντζος

Ενορχήστρωση στο «Δώσε μου λόγια Δέσποινα»: Γιώργος Κάρβελλος

Ενορχήστρωση στο «Μαρία»: Αντώνης Σουσαμόγλου

Ενορχήστρωση στον «Ευαγγελισμό»: Λεωνίδας Τζίτζος

Ενορχήστρωση στο «Ύμνος εις την Παναγία»: Άρης Αντωνιάδης

Σχεδιασμός ήχου: Αλέξανδρος Ραΐδης

Σχεδιασμός φώτων: Τρύφων Κεχαγιάς

Content Creator-VFX: Κωνσταντίνος Γαρίνης

3D Generalist: Σπύρος Κουδουνάς

Εκτέλεση παραγωγής: «Ωρίων»

Παραγωγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Χορηγοί: Hyatt Regency, Σκυρόδεμα Σιθωνιάς Α.Ε., Artima, IMV Development, Karaoglou Accounting & Tax Services, Electron, Dr Nikoleta Sereti, Senerqon Group, ΔΕΘ-Helexpo, Caravel Travel, Samiotakis Catering

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 102FM, 9.58FM, ΕΡΤ Σέρρες, TV-FM100, Μακεδονία Εφημερίδα, Makthes.gr, Voria.gr, Vwoman.gr, Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, Πρακτορείο 104,9, ΔΙΟΝ Τηλεόραση, Karfitsa.gr, Mikrometoxos.gr, TheCEO.gr, Romfea.gr, Metrosport.gr, Metropolis 95.5, Tranzistor 100.3, Velvet 96,8, Palmos 96,5, Ράδιο Σάρωθρον, BankWars.gr, Kulturosopa.gr, Thesstoday.gr, TheOpinion.GR, Thes.gr, Pemptousia.tv, Pemptousia.gr, News Agency Ορθοδοξία

Μπορείτε να δείτε τη συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Εδώ.

Μπορείτε να δείτε τη συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Εδώ

Να ακούσετε τη συναυλία των Αθηνών: Εδώ

Να ακούσετε τη συναυλία της Κύπρου: Εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων