26/05/2023 27/05/2023 Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”, του Απόστολου Μπρέντα, μία αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 – 1941 προβλήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 αποκλειστικά σε πρώτη προβολή στην Pemptousia.tv στις 15:10 και σε επανάληψη στις 23:10. Ο Απόστολος Μπρέντας δημιούργησε το ντοκιμαντέρ, μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους...
26 Μαΐου, 2023 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2023 - 2:00

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Παναγία της Νίκης» σε πρώτη προβολή σήμερα στην Pemptousia.tv

Διαδώστε:
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Παναγία της Νίκης» σε πρώτη προβολή σήμερα στην Pemptousia.tv

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”, του Απόστολου Μπρέντα, μία αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 – 1941 προβλήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 αποκλειστικά σε πρώτη προβολή στην Pemptousia.tv στις 15:10 και σε επανάληψη στις 23:10.

Ο Απόστολος Μπρέντας δημιούργησε το ντοκιμαντέρ, μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω γεγονότα και μιλώντας με τους πρωταγωνιστές. Μέσα από το ντοκιμαντέρ μας οδηγεί στα βήματα που ακολούθησε ο ίδιος για την τεκμηρίωση μιας έρευνας, η οποία και κατέγραψε τις μαρτυρίες των στρατιωτών που είδαν την Παναγία στο μέτωπο, στον πόλεμο του 40.

Για την “Παναγία της Νίκης”, το ιστορικό ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε πρόσφατα στο Πολεμικό Μουσείο, μιλά ο σκηνοθέτης και εμπνευστής του, Απόστολος Μπρέντας, στην εκπομπή της Pemptousia.tv “Σημεία και άνθρωποι” και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα της εκπομπής “Σημεία και άνθρωποι”:

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στην Pemptousia.tv

Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε σε έναν Έλληνα αξιωματικό και του μίλησε.

Ο αξιωματικός ανέφερε ιεραρχικά το γεγονός και λίγες μέρες αργότερα με διαταγή της 8ης Μεραρχίας, έλληνες στρατιώτες έκτισαν μία μικρή εκκλησία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης – ο οποίος υπηρετούσε τότε ως στρατιώτης του μηχανικού – αγιογράφησε “κατ’ εξαίρεση” την εικόνα της Παναγίας για να στολιστεί το τέμπλο της. Ο ίδιος της έδωσε και το μοναδικό προσωνύμιο: “Η Παναγία της Νίκης”.

Διαβάστε επίσης:

Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης” του Απόστολου Μπρέντα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων