20/01/2024 20/01/2024 Ένας άρχοντας των Σαρακινών ο οποίος ονομαζόταν Ασπέβετος, είχε ένα γιο που τον έλεγαν Τερέβωνα. Αυτός από δαιμονική ενέργεια έμεινε ημιπαράλυτος. Ο Τερέβωνας, λοιπόν, είδε μια οπτασία την οποίαν αποκάλυψε στον πατέρα του και αυτός πήρε και πολλούς άλλους Σαρακηνούς μαζί με τον άρρωστο και πήγε στην Αραβία, αναζητώντας τον τόπο, όπου ασκήτευε ο άγιος...
20 Ιανουαρίου, 2024 - 16:08
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2024 - 15:15

Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας – Εμφανίζεται σε Σαρακηνό και τον καλεί για την θεραπεία του και η μεταστροφή των ομοεθνών του

Διαδώστε:
Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας – Εμφανίζεται σε Σαρακηνό και τον καλεί για την θεραπεία του και η μεταστροφή των ομοεθνών του

Ένας άρχοντας των Σαρακινών ο οποίος ονομαζόταν Ασπέβετος, είχε ένα γιο που τον έλεγαν Τερέβωνα. Αυτός από δαιμονική ενέργεια έμεινε ημιπαράλυτος.

Ο Τερέβωνας, λοιπόν, είδε μια οπτασία την οποίαν αποκάλυψε στον πατέρα του και αυτός πήρε και πολλούς άλλους Σαρακηνούς μαζί με τον άρρωστο και πήγε στην Αραβία, αναζητώντας τον τόπο, όπου ασκήτευε ο άγιος Ευθύμιος.

Αυτή ήταν η εντολή που έλαβε κατά την διάρκεια της οπτασίας. Εάν, δηλαδή, ήθελε να γίνει καλά να πάει και να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο.

Όταν βρήκαν το μέρος, όπου μόναζε ο άγιος και τον αναζήτησαν, ο συνασκητής του και ηγούμενος της μονής Θεόκτιστος τους είπε ότι εκείνες τις μέρες ησύχαζε και δεν μπορούσαν να τον δουν πριν επιστρέψει στο Μοναστήρι.

Ο Τερέβων τότε ανέφερε στον Θεόκτιστο όλα τα σχετικά μ’ αυτόν και ότι για να γίνει καλά πήγε στους μάντεις και τους γιατρούς της Αραβίας και τους αντίστοιχους της Περσίας, αλλά δεν θεραπεύτηκε.

Για τον λόγο αυτό κατάλαβε πως ήταν μύθοι όλα τα δικά τους «ιερά», η θρησκεία τους, και έτσι κατέφυγε στον αληθινό Θεό και υποσχέθηκε πως αν γίνει καλά θα βαφτιστεί Χριστιανός.

Μετά από αυτό του εμφανίστηκε ένας μοναχός μακρυγένης ο οποίος τον ρώτησε:
– Αν θεραπευτείς, θα εκτελέσεις όσα υποσχέθηκες στον αληθινό Θεό;
– Ναι, κύριε, αψευδέστατα, απάντησε ο Τερέβων.
– Εγώ είμαι ο Ευθύμιος και κατοικώ στον Χείμαρρο δέκα μίλια μακριά από τα Ιεροσόλυμα, εάν, λοιπόν, ποθείς να γίνεις καλά, έλα σε μένα και θα σε θεραπεύσει ο Κύριος, του είπε ο Μοναχός ο οποίος εμφανίστηκε σ’ αυτόν.

«Για τον λόγο αυτό», είπε ο Τερέβων στον Θεόκτιστο «τα παρατήσαμε όλα και ήρθαμε εδώ».

Αμέσως, τότε ο Θεόκτιστος ενημέρωσε τον άγιο Ευθύμιο για την υπόθεση αυτή και αφού διέκοψε την ησυχία του, γύρισε για να συναντήσει αυτούς που τον αναζητούσαν. Είχε, ήδη, καταλάβει πως επρόκειτο για «οικονομία Θεού».

Έτσι, αφού ο άγιος Ευθύμιος προσευχήθηκε πάνω από τον άρρωστο αυτός έγινε αμέσως καλά. Αμέσως, όμως, μεταστράφηκαν και οι Σαρακηνοί στην χριστιανική πίστη και ζήτησαν να βαπτιστούν όλοι!

Ο άγιος Ευθύμιος τους δέχτηκε στην Εκκλησία, τους βάφτισε και τους κράτησε στην Μονή για 40 μέρες, κατηχώντας τους γύρω από την νέα τους πίστη.

Και μάλιστα ο θείος του Τερέβωνα που ονομαζόταν Μάρης δεν έφυγε μαζί με τους ομοεθνείς του, αλλά έμεινε στον Μοναστήρι όπου εκάρη Μοναχός και αφιέρωσε σ’ αυτό όλη του την περιουσία.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Ιανουάριος, τόμος 1ος.

Πηγή: pemptousia.gr (Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων