20/06/2024 20/06/2024 Ο Πατριάρχης Κάλλιστος, μεταβαίνων με τον κλήρον του εις την Σερβίαν διά την ένωσιν και ειρήνην της Εκκλησίας, και διελθών από το Άγιον Όρος, επήγεν εις την καλύβην του Αγίου Μαξίμου [του Αγίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη], διά να τον ίδη, ο δε Όσιος εξήλθεν εις προϋπάντησίν του, και έλαβε την ευλογίαν του μετά δε τον...
20 Ιουνίου, 2024 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2024 - 20:46

Άγιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως: Ο άγιος Μάξιμος Καυσοκαλύβης προλέγει την απώλειά του θρόνου του και τον θάνατό του!

Διαδώστε:
Άγιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως: Ο άγιος Μάξιμος Καυσοκαλύβης προλέγει την απώλειά του θρόνου του και τον θάνατό του!

Ο Πατριάρχης Κάλλιστος, μεταβαίνων με τον κλήρον του εις την Σερβίαν διά την ένωσιν και ειρήνην της Εκκλησίας, και διελθών από το Άγιον Όρος, επήγεν εις την καλύβην του Αγίου Μαξίμου [του Αγίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη], διά να τον ίδη, ο δε Όσιος εξήλθεν εις προϋπάντησίν του, και έλαβε την ευλογίαν του μετά δε τον ασπασμόν είπε προς τους παρόντας χαριεντιζόμενος·
«Ούτος ο γέρων την γραίαν του έχασε» και τινα άλλα.

Έπειτα, αφού συνωμίλησαν ώραν ικανήν, προπέμπων αυτόν έψαλλε το «Μακάριοι οι άμωμοι εν οδώ κ.τ.λ.», προμηνύων εις αυτούς με τούτο τον θάνατον και την ταφήν των, το οποίον και έγινε.

Διότι πηγαίνων ο Πατριάρχης με τον κλήρον του εις την Σερβίαν, μετ’ ολίγον απέθανον όλοι εκεί δηλητηριασθέντες, καθώς έλεγον οι περισσότεροι, ετάφησαν δε εις την Εκκλησίαν των Σέρβων, και ούτως έλαβε τέλος η προφητεία του Οσίου…

Ο Αγιορείτης άγιος Κάλλιστος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τιμάται στις 19 Ιουνίου και ο επίσης αγιορείτης άγιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης στις 13 Ιανουαρίου.

Από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Ιανουάριος, τόμος α’.

Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων