24/11/2023 24/11/2023 (Διασκευή – επιμέλεια: Στέλιος Κούκος) Ο άρχοντας Σισίνιος ο οποίος ήταν πολύ καλός φίλος του ρωμαίου αυτοκράτορα Νερούα μίσησε τον Επίσκοπο της Ρώμης Κλήμη, διότι μετέστρεψε την σύζυγο του που ονομαζόταν Θεοδώρα από την λατρεία του δωδεκαθέου στην χριστιανική πίστη. Ο Επίσκοπος Κλήμης ήταν ο τρίτος Επίσκοπος Ρώμης μετά τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ο...
24 Νοεμβρίου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2023 - 16:46

Άγιος Κλήμης Πάπας Ρώμης: Η μεταμέλεια του ειδωλολάτρη

Διαδώστε:
Άγιος Κλήμης Πάπας Ρώμης: Η μεταμέλεια του ειδωλολάτρη
  • (Διασκευή – επιμέλεια: Στέλιος Κούκος)

Ο άρχοντας Σισίνιος ο οποίος ήταν πολύ καλός φίλος του ρωμαίου αυτοκράτορα Νερούα μίσησε τον Επίσκοπο της Ρώμης Κλήμη, διότι μετέστρεψε την σύζυγο του που ονομαζόταν Θεοδώρα από την λατρεία του δωδεκαθέου στην χριστιανική πίστη.

Ο Επίσκοπος Κλήμης ήταν ο τρίτος Επίσκοπος Ρώμης μετά τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Ο ίδιος ήταν μαθητής του Αποστόλου Πέτρου.

Ο Σισίνιος κατηγορούσε τον Επίσκοπο Κλήμη, γιατί όπως έλεγε η γυναίκα του δεν φρόντιζε το σπίτι της και τα παιδιά της και κάθε μέρα πήγαινε στην Εκκλησία των χριστιανών για να ακούει τις διδασκαλίες τους.

Κάποια μέρα, λοιπόν, που η σύζυγος του έλειπε, υποψιάστηκε πως αυτή ήταν και πάλιν στον ναό και για τον λόγο αυτό πήγε με τους υπηρέτες του εκεί, για να δει τι ακριβώς κάνει. Όταν, όμως, μπήκε στον ναό, όπου προσευχόταν ο άγιος Κλήμης, αμέσως έχασε το φως του ο Σισίνιος.

Γι’ αυτό και ζήτησε από τους δούλους του να τον χειραγωγήσουν στο σπίτι του, γιατί ούτε έβλεπε ούτε άκουγε.

Εντούτοις, και οι δούλοι δεν μπορούσαν να βρουν την έξοδο για να φύγουν και πήγαιναν εδώ και εκεί, αναζητώντας τρόπο για να βγουν έξω. Όλα αυτά συνέβαιναν, γιατί θεία δύναμη εμπόδιζε την έξοδό τους από τον ναό για να σωφρονιστεί ο Σισίνιος.

Εν τω μεταξύ η γυναίκα του αντελήφθη το γεγονός αυτό και πήγε κοντά τους για να μάθει τι ακριβώς συνέβαινε και οι υπηρέτες της είπαν όλη την αλήθεια.

Εκείνη, τότε, προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια στον Κύριο, για να επιτρέψει την έξοδο από τον ναό, πράγμα που έγινε. Οι δούλοι, αφού πήγαν τον κύριο τους στο σπίτι και τον έβαλαν στο στρώμα επέστρεψαν στην Εκκλησία και να πουν στην Θεοδώρα το τι ακριβώς συνέβη και πώς ήταν ο σύζυγός της.

Η Θεοδώρα λυπήθηκε για τον άντρα της και έτσι προσέπεσε στα πόδια του Επισκόπου Κλήμη και τον παρακαλούσε με δάκρυα να τον κάνει καλά.

Ο Αρχιερέας πήγε στο σπίτι τους και προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια πάνω από τον σκληρά δοκιμαζόμενο Σισίνιο και απευθυνόμενος προς τον Θεό έλεγε:
«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, ο διανοίξας τους οφθαλμούς του εκ γενετής τυφλού, διάνοιξον τους οφθαλμούς και τα ώτα και του ανδρός τούτου, επειδή μας έταξες να λαμβάνωμεν όσα από την αγαθότητά σου ζητήσωμεν».

Όταν ο άγιος τέλειωσε την προσευχή του ο Σισίνιος έγινε αμέσως καλά σωματικά, αλλά ψυχικά παρέμεινε στην ίδια πλάνη, νομίζοντας πως ο αρχιερέας ήταν μάγος και με μαγικές επικλήσεις τον τύφλωσε. Έτσι δεν θεωρούσε πως του χρωστούσε κάποια χάρη για την θεραπεία που του πρόσφερε. Γι’ αυτό και διέταξε τους υπηρέτες του να τον πιάσουν και να τον δέσουν.

Αυτοί, όμως, αντί να συλλάβουν τον άγιο, ευρισκόμενοι μέσα σε παραλογισμό έπιασαν και έδεσαν τα ξύλινα και πέτρινα αγάλματα των θεών που λάτρευαν. Και ευρισκόμενος στον ίδιο παραλογισμό ο Σισίνιος, επαιρόμενος έλεγε:
«Εγώ, Κλήμη, θα καταστρέψω γρήγορα τις μαντείες σου για να βάλω μυαλό και σε άλλους μάγους»!

Απαντώντας σ’ αυτόν ο άγιος Κλήμης του είπε:
«Είσαι πωρωμένος, ταλαίπωρε άνθρωπε, και γι’ αυτό αντί για εμένα έδεσες του θεούς τους οποίους προσκυνάς! Απέναντι σ’ αυτούς αμύνεσαι, λοιπόν, αφρονέστατε»;

Ο Επίσκοπος μετά από τα λόγια αυτά ευλόγησε την Θεοδώρα και της είπε να προσεύχεται ακατάπαυστα στον Θεό για τον άντρα της, για να τον βοηθήσει να φτάσει στην αληθινή πίστη.

Έτσι η Θεοδώρα προσευχόταν όλη μέρα με στεναγμούς καρδίας και δάκρυα και κατά το βράδυ είδε κάποιον ιδιαίτερα σεβάσμιο άνθρωπο με λευκά γένια, όμοιο με τον Απόστολο Πέτρο ο οποίος της είπε:
«Για χάριν σου θεραπεύτηκε ο άντρας σου, για να θεραπευτεί και ο αέρας, όπως προείπε και ο αδελφός μου Παύλος».

Αυτό είπε και εξαφανίστηκε, ο δε Σισίνιος μεταμελημένος με την συνέργεια και την βοήθεια της θείας χάριτος, προσκαλώντας την Θεοδώρα της είπε:
«Πιστεύω στον Δεσπότη μου Ιησού Χριστό, τον αληθινό και μόνο Θεό τον οποίον παρακάλεσε με δάκρυα να μου συγχωρέσει τα προηγούμενα σφάλματα και τις αμαρτίες. Επίσης μεσίτευσε προς τον Αρχιεπίσκοπο Κλήμη, να μου συγχωρέσει την αχαριστία την οποίαν έδειξα όταν με θεράπευσε με την προσευχή του και να με συγχωρέσει με όλη του την καρδιά για το ολέθριο αυτό σφάλμα μου ως μαθητής του εύσπλαχνου Θεού».

Ακούγοντας τα λόγια αυτά η Θεοδώρα δάκρυσε, και πήγε τρέχοντας στον άγιο Κλήμη για να του αναφέρει το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Ο Άγιος πήγε αμέσως στο σπίτι τους και ο Σισίνιος τον υποδέχτηκε με μεγάλη ταπείνωση και συντριβή. Και πέφτοντας στα πόδια του αγίου Αρχιερέως του έλεγε:
«Ευχαριστώ τον αληθινό και μόνο Θεό, καθώς και την αγιότητά σου, διότι με την τύφλωση των αισθητών οφθαλμών φωτίστηκε η ψυχή μου για να γνωρίσω την αλήθεια! Με τον τρόπο αυτό κατάλαβα πλήρως την απάτη και την ματαιότητα των ειδωλολατρών. Γι’ αυτό και αποδέχομαι ολόψυχα το κήρυγμα της ευσέβειας».

(Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Νοέμβριος, τόμος 11ος / Πηγή: pemptousia.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων