16/08/2020 16/08/2020 Την ευλογία να ακούσουν το κήρυγμα του Καθηγουμένου της  Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας, Γέροντα Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, είχαν οι πιστοί που βρέθηκαν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου φέτος (15/8/2020) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιακώβου στην Κοινότητα Άμμου Βεροίας, όπου ο γέροντας ιερούργησε. Στο σύντομο μήνυμά του, ο Καθηγούμενος της Μονής, στην οποία ασκήτεψε...
16 Αυγούστου, 2020 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 18:51

Έχουν λιώσει τα γόνατα της Παναγίας να δέεται για εσάς

Διαδώστε:
Έχουν λιώσει τα γόνατα της Παναγίας να δέεται για εσάς

Την ευλογία να ακούσουν το κήρυγμα του Καθηγουμένου της  Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας, Γέροντα Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, είχαν οι πιστοί που βρέθηκαν για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου φέτος (15/8/2020) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιακώβου στην Κοινότητα Άμμου Βεροίας, όπου ο γέροντας ιερούργησε.

Στο σύντομο μήνυμά του, ο Καθηγούμενος της Μονής, στην οποία ασκήτεψε και αγίασε και ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, ευχαρίστησε τον Θεό που αξίωσε τον κόσμο (κλήρο και λαό) να εορτάσει σε ανοιχτούς ναούς το Πάσχα του καλοκαιριού μετά την καραντίνα την περίοδο της Αναστάσεως. Αναφέρθηκε δε στο πρόσωπο της Παναγίας, τονίζοντας ότι ο βίος της πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους.

«Βρέθηκε αυτό το σκεύος το εκλεκτόν και κατώκησε μέσα στα σπλάχνα της, θρόνος του Θεού έγινε η γαστέρα της. Ήρθαμε εδώ να τιμήσουμε και να προσκυνήσουμε την Παναγία όλοι μας. Είναι πολύ ωραίο αυτό, αλλά χρειάζεται να κοιτάξουμε ποια ήταν η ζωή της Παναγίας και να τη μιμηθούμε… Το κύριο χαρακτηριστικό της Παναγίας ήταν η υπακοή στο θέλημα του Θεού. […] Στην αρχή σαν άνθρωπος έβαλε τη λογική και αναρωτήθηκε όταν άκουσε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, αλλά, τελικά, έκανε πέρα τη λογική, γιατί τα θαυμάσια του Θεού είναι πάνω από τη λογική και είπε: «Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Και εκείνη την ώρα συνελήφθη στα σπλάχνα της ο υιός του Θεού. Και μετά εβίασε τον εαυτό της και τον διατήρησε άμωμο […] Ούτε πονηρός λογισμός δεν άφηνε να περάσει από το μυαλό της… Και αφού εγέννησε, παρότι ήταν η μητέρα του Θεού, το εκλεκτότερο σκεύος των ανθρώπων, πόσα δεν υπέστη! Διωγμούς, εξορίες, περιφρονήσεις, τι ρομφέα δεν διήλθε μέσα απ’ την καρδιά της όταν έβλεπε τον υιό της να σταυρώνεται. Κι όμως με σιωπή, με καρτερία, με πίστη, με υπομονή  και πραότητα τα αντιμετώπιζε όλα. Δύσκολα είναι όλα αυτά… Όταν έχουμε δυσχέρειες να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά με υπομονετικότητα και πίστη […] Άνθρωποι και άγγελοι έψαλλαν στην κηδεία της… Κάποιοι ήθελαν να ρίξουν από το νεκροκρέβατο το σώμα της, αλλά όσοι θέλησαν να κάνουν αυτή τη βέβηλη πράξη τυφλώθηκαν. […] Ο Απόστολος Θωμάς και πάλι -όπως και με τον Χρστό- δεν παρέστη κατά την κηδεία της Παναγίας μας. Και ήρθε μετά 3 ημέρες και ήθελε να πάει να προσκυνήσει το λείψανο της Παναγίας μας… Όταν, όμως, τον πήγαν οι Απόστολοι στον τάφο, ήταν κενός. Μόνο τα εντάφια σπάργανα. Πώς μπορούσε άλλωστε η μητέρα του Θεού να παραμένει μέσα στον τάφο; Ο υιός της και Θεός την ανέστησε και έκτοτε κάθεται στα δεξιά του Θεού και πρεσβεύει για όλους […]

Όταν κάποτε ο Άγιος Ιάκωβος εξέβαλε δαιμόνια από έναν ταλαίπωρο δαιμονισμένο, αυτά του έλεγαν: «Να ‘ξερες, ρε Ιάκωβε! Έχουν λιώσει τα γόνατα της Μαρίας να δέεται για εσάς». Εμείς τι κάνουμε; Αξιοποιούμε αυτές τις δεήσεις ή το βάζουμε κάτω και παρασυρόμαστε από τα πάθη μας και πέφτουμε στην αμαρτία; Κι αν πέσουμε, πάμε μετά να ακουμπήσουμε σε ένα πετραχήλι ενός πνευματικού να ακουμπήσουμε τα σφάλματά μας; Γιατί θα δώσουμε λόγο για τις πράξεις μας, τις ενθυμήσεις μας, τους λογισμούς μας […] Όσο είναι καιρός ας μετανοήσουμε! Ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής, να μπούμε στο χώρο της εκκλησίας μας. Είναι η κιβωτός της σωτηρίας μας, να μετέχουμε στα άχραντα μυστήρια, στην εξομολόγηση, στη θεία κοινωνία και όταν κοινωνούμε, συγγενεύουμε ακόμα περισσότερο με την Παναγία μας, γιατί η Παναγία μας φιλοξένησε μέσα στα σπλάχνα της τον Υιό του Θεού και το δικό της Υιό, κι εμείς όταν κοινωνούμε, φιλοξενούμε, έχουμε κάτοικο μέσα στα σπλάχνα μας, μέσα στο σώμα μας, όπως η Παναγία μας τον Θεό… Αλλά να κοιτάμε να τον διατηρήσουμε.

Ας παρακαλέσουμε, όταν δύο ή τρεις συμφωνήσουν και ζητήσουν από τον Θεό ένα πράγμα, για τη σωτηρία της ψυχής μας, να διαλύσει όλα τα κακά της πανδημίας και να προφυλαχθούμε από τους κινδύνους από τους Τούρκους, κάνοντας προσευχή. Αν ζήσουμε όπως ο Θεός θέλει και τον αγαπούμε, όταν έρθει η ώρα να φύγουμε, τότε θα μεταβούμε εκ του θανάτου στη ζωή. Αν τα καταφέρουμε κι έχουμε εξομολογηθεί κι έχουμε κοινωνήσει, τελώνια δεν θα περάσει η ψυχή μας… Να ζούμε μια ζωή αρεστή στον Θεό και να σας χαρίζουν οι Άγιοι υγεία, χαρά κι ευλογία».

Απόσπασμα από την ομιλία του Καθηγουμένου της  που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και Αγ. Ιακώβου Δ. Βέροιας στις 15 Αυγούστου 2020.

Απομαγνητοφώνηση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων