15/09/2022 15/09/2022 Στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ αλλά και στις καθημερινές κακουχίες όπως η έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας στη Νότια Μαδαγασκάρη αναφέρθηκε αποκλειστικά ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr). Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:32
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 8:49

Ο Επίσκοπος Τολιάρας Πρόδρομος στο ope.gr για την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Μαδαγασκάρη

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Τολιάρας Πρόδρομος στο ope.gr για την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Μαδαγασκάρη

Στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ αλλά και στις καθημερινές κακουχίες όπως η έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας στη Νότια Μαδαγασκάρη αναφέρθηκε αποκλειστικά ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:

“Ο Μακαριώτατος επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Μαδαγασκάρη αλλά είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης από την ίδρυσή της το Νοέμβριο του 2018. Με πολλή χαρά δεχθήκαμε τον Μακαριώτατο ώστε και ο κόσμος εδώ να πάρει την ευλογία και την ευχή του και η παρουσία του να τους δώσει δύναμη και ενίσχυση σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά εδώ ο λαός” ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος.

Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, για τα εγκαίνια της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄. “Είχαμε αυτή τη χαρά και την ευλογία, είχαμε πάντα μία αγάπη στο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Ο ”παππούς” -έτσι τον ονομάζουμε και εμείς εδώ- ξεκινήσαμε να κάνουμε το Μοναστήρι του πριν αγιοκαταταχθεί στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας και κατά παραχώρηση Θεού ο θεμέλιος λίθος μπήκε πριν την αγιοκατάταξη του Αγίου Ιωσήφ. Mε τη χάρη του Θεού τελειώσαμε τα εννέα κελλιά στο Μοναστήρι και συνεχίζουμε βέβαια κάποιες εργασίες”.

Για τις καθημερινές κακουχίες που αντιμετωπίζει κατά το ιεραποστολικό του έργο αλλά και την έλλειψη νερού ο Θεοφιλέστατος συμπληρώνει, “Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού. Είχα παλαιότερα ένα βίωμα, επειδή στη Νότια Μαδαγασκάρη η βροχή είναι κάτι το πάρα πολύ σπάνιο. Εκείνη την περίοδο είχε να βρέξει τρία χρόνια και αυτό είχε δημιουργήσει πάρα πολλές δυσκολίες και έτσι ο κόσμος πεινούσε πάρα πολύ. Μοιράσαμε -με τη χάρη του Θεού και με τη στήριξη των ανθρώπων- εβδομήντα τόνους ρύζι μέσα σε αυτό το διάστημα. Είχα πάει σε ένα χωριό και συνήθως όταν πηγαίνεις και μοιράζεις ρύζι οι άνθρωποι όταν υπάρχει το αίσθημα της πείνας και φοβούμενοι ότι δεν θα φτάσει η ποσότητα για όλους, πάντοτε υπάρχει ένας συνωστισμός. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπήρξε ένταση αλλά κάθονταν σε μία άκρη. Μου είπαν ότι δεν έχουν νερό για να το μαγειρέψουν το ρύζι…”.

Η αλματώδης πρόοδος στη Νότια Μαδαγασκάρη

Αναλυτικότερα, την αλματώδη πρόοδο που επιτελείται στην ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη και συγκεκριμένα στην Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είδε από κοντά ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στην Επισκοπή ο Μακαριώτατος εγκαινίασε το θεολογικό και εκκλησιαστικό Σεμινάριο, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, αίθουσα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τολιάρας ενώ, έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ορφανοτροφείου στην Επισκοπή.

Ξεκινά τη λειτουργία του το θεολογικό και εκκλησιαστικό Σεμινάριο

Κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ είχε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον Περιφερειάρχη της Τολιάρας κ.SOLONDRAZA Arson Theodolin Lydore Adore με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας προς ωφέλεια των κατοίκων.

Εν συνεχεία έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους σπουδαστές του θεολογικού και εκκλησιαστικού σεμιναρίου. Το σεμινάριο φέρει το όνομα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας στην Αφρική. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό και έκανε τα εγκαίνια του σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής, καθώς και των γραφείων αυτής. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος προέβη στην ρασοφορία των πρώτων σπουδαστών του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο, κατόπιν ευλογίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου τελεί υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Μπαφαλούκου Δρ. Ιεραποστολικής και Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α. σε θέματα ιεραποστολικής.

Ο σκοπός, λοιπόν, της ιδρύσεως του Σεμιναρίου της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι η καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται τον καταρτισμό των υποψηφίων κληρικών και κατηχητών αλλά και την θεολογική επιμόρφωση των κληρικών που ήδη διακονούν και υπηρετούν στην επισκοπή.

Για την καλύτερη επίτευξη του σκοπού του σεμιναρίου δημιουργήθηκε Εποπτικό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους κάτωθι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. 1. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, 2. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, 3. Καθηγήτρια κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, 4. Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, 5, Επίκουρο Καθηγητή π. Αρίσταρχο – Βασίλειος Γκρέκας, 6. Αναπληρωτή Καθηγητή π. Αθανάσιο Μελισσάρη, 7, Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ιωάννα Κομνηνού καθώς και τον διευθυντή του σεμιναρίου Πρωτοπρ. κ. Αντώνιο Μπαφαλούκο. Ο ρόλος του Συμβουλίου συνίσταται στην επίβλεψη της ύλης, της διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεών τους από τους καθορισμένους καθηγητές σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα που θα διδαχθούν θα είναι: α. Δογματική, β. Φιλοσοφία, γ. Ιεραποστολική, δ. Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, ε. Εκκλησιαστική Ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στ. Εισαγωγή και Ερμηνεία Αγίας Γραφής, ζ. Λειτουργική – Ψαλτική, η. Τελετουργική, θ. Κατηχητική, ι. Πατρολογία.

Εμφανώς συγκινημένος για την έναρξη των εργασιών και της λειτουργίας του σεμιναρίου ο Μακαριώτατος συνεχάρη και ευχήθηκε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ο Θεός να του χαρίζει δύναμη, φώτιση και υπομονή ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο αυτό έργο που μόλις ξεκίνησε. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους που είναι συμπαραστάτες στο έργο της Ιεράς Επισκοπής.

Ο Πατριάρχης εγκαινίασε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά τη συνέχεια του προγράμματος τέλεσε τα εγκαίνια της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Εγκαινιάστηκαν τα νέα κελιά, η τράπεζα, η κουζίνα καθώς πραγματοποιήθηκε και η ρασοευχή της πρώτης δόκιμης μοναχής που έλαβε το όνομα Γαβριηλία.

Έλαβαν επίσης χώρα τα εγκαίνια της αίθουσας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τολιάρας που έχει παραχωρηθεί στην ορθόδοξη κλινική της επισκοπής Τολιάρας η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, μαστογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, υπέρηχο τα οποία δωρήθηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προς την Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, κατόπιν συστηματικών επαφών και ενεργειών του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Προδρόμου.

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Τολιάρας

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τρίτη ημέρα της ιεραποστολικής και ποιμαντικής επισκέψεως του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μετά του επιχωρίου επισκόπου στο νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Τολιάρας, ο οποίος τιμάται επονόματι του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ.

Ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τη χαρά και την πατρική του αγάπη προς τον επίσκοπο κ. Πρόδρομο του προσέφερε ένα σετ εγκολπίων και έναν Σταυρό ευλογίας για το νέο Καθεδρικό Ναό.

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ’

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους Ορθοδόξους πιστούς τους ευχαρίστησε για την πάνδημη συμμετοχή τους στο Μυστήριο των μυστηρίων καθώς στη συνέχεια παρασημοφόρησε τους άρχοντες του τόπου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την συμπαράστασή τους στο έργο της τοπικής Επισκοπής.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδείας αυτού που βρήκαν αιφνίδιο θάνατο κατά την πτώση του ελικοπτέρου Chinouk στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στην περιοχή Σιθωνίας του Αγίου Όρους.

Τα έργα γίνονται με γνώμονα την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος έθεσε το Θεμέλιο λίθο για το ορφανοτροφείο της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο ελπιδοφόρο όραμα του για την ιεραποστολή και την επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης λέγοντας πως τα έργα που ξεκινούν να πραγματοποιηθούν γίνονται με γνώμονα την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας για τις εικόνες αυτές του Θεού, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ανεξαρτήτως θρησκείας και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης. Και έκλεισε η όλη τελετή απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο ευχόμενος καλή δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο που ξεκινάει, αυτό της ανεγέρσεως του ορφανοτροφείου.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επιπλέον από καρδιάς όλους τους παρισταμένους και διένειμε Πατριαρχικές ευλογίες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Αλματώδης η πρόοδος στην ιεραποστολή της Αφρικής – Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στηρίζει τους νέους της Αφρικής – Επίσκεψη στη Μαδαγασκάρη (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων