08/10/2022 08/10/2022 Για την εισήγησή του -κατά τη δεύτερη ημέρα (Τετάρτη 5/10) των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος– με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών», μίλησε αποκλειστικά ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» (ope.gr). Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον...
08 Οκτωβρίου, 2022 - 13:51
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 - 14:00

Ο Μητροπολίτης Σάμου αποκλειστικά στο ope.gr για την εισήγησή του στην Ιεραρχία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σάμου αποκλειστικά στο ope.gr για την εισήγησή του στην Ιεραρχία

Για την εισήγησή του -κατά τη δεύτερη ημέρα (Τετάρτη 5/10) των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος– με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών», μίλησε αποκλειστικά ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:

«Μετά τον κορωνοϊό όλοι μας βλέπουμε μία αλλαγή να υπάρχει γύρω μας. Όχι μόνο αυτή η αλλαγή υπάρχει, την οποία ζήσαμε μαζί με τα γεγονότα τα οποία εμείς τουλάχιστον και στο νησί μας (σ.σ. Σάμος) αντιμετωπίσαμε όπως: το μεταναστευτικό, τις πυρκαγιές, το σεισμό, την οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας. Όλα αυτά είναι εκείνα τα οποία νομίζω επέδρασαν γενικότερα στη ζωή μας, όλων των Ελλήνων. Για αυτό προσπάθησα με αυτή την εισήγησή μου να εκφράσω την αγωνία μου, να επισημάνω αλήθειες και να δημιουργήσω προβληματισμό για τον καταρτισμό των χριστιανών μας και πώς μπορούμε εμείς ως Εκκλησία να βοηθήσουμε σε αυτή τη λεγόμενη ανασυγκρότηση της ενορίας που είναι το κέντρο της ζωής μας και επίσης του επανευαγγελισμού των πιστών», ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, «Σήμερα διερχόμεθα τη δυσκολότερη –ιστορικά- συγκυρία των τελευταίων ετών. Χρειάζεται αγώνας, προσπάθεια και νομίζω η Χάρις του Αγίου Θεού θα βοηθήσει», ενώ ακολούθως για τις προκλήσεις της εποχής μας, που αφορούν στην ενορία συμπληρώνει, «Είναι δυνατόν σήμερα οι οικογένειες να μην ωθούν τα παιδιά τους στην Εκκλησία; Είναι δυνατόν μέσα στο Ιερό Βήμα να μην υπάρχει ούτε ένα παιδάκι να πάρει μία λαμπάδα να συνοδεύσει τον Ιερέα; Η οικογένεια και το σχολείο μπορούν να δώσουν πολλά. Αν δεν φέρουν οι γονείς τα παιδιά στην Εκκλησία, ποιός θα τα φέρει; Πρέπει να κάνουμε όλοι ένα πνευματικό αγώνα για να βρούμε την ‘’πατημασιά’’ μας, χάσαμε τον προσανατολισμό μας, χάσαμε το βηματισμό μας».

Κραυγή αγωνίας και «καμπανάκι» ανασυγκρότησης

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη της δεύτερης ημέρας των τακτικών εργασιών (σ.σ. Τετάρτη 5/10) της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών».

Στον πρόλογο της εκτενέστατης Εισήγησής του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή αποτελεί κραυγή αγωνίας και προβληματισμού για την πορεία του ζώντος Σώματος του Χριστού στη σύγχρονη πραγματικότητα, αφού σήμερα διερχόμαστε τη δυσκολότερη ιστορικά συγκυρία των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτό άλλωστε και εμφανίζεται επιτακτική η ανάγκη του προβληματισμού μας πάνω σε αυτήν τη δυσχερή πραγματικότητα και της λήψης, ενδεχομένως, αποφάσεων με σκοπό τόσο την πνευματική ανασυγκρότηση της ενορίας, όσο και τον επανευαγγελισμό του πληρώματος της Εκκλησίας.

Οι προτάσεις του Μητροπολίτη Σάμου

Ακολούθως, αφού έκανε ιστορική ανασκόπηση και θεολογική προσέγγιση του θεσμού της ενορίας και αναφέρθηκε στα είδη των ενοριών, πρότεινε προς μελέτη μερικές από τις προκλήσεις της εποχής μας, που αφορούν στην ενορία και είναι: α) το γεγονός ότι οι πιστοί έχασαν την αίσθηση της κοινότητας, β) η υπογεννητικότητα, γ) η μετανάστευση, δ) η αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού και ε) ο νέος τρόπος ζωής.

Στο πλαίσιο μιας γνήσιας αυτοκριτικής των Επισκόπων ως προϋπόθεση επιτυχίας στην ποιμαντική εργασία τους, ανέφερε μεταξύ των άλλων το πώς βλέπουν οι ποιμένες την ενορία, τη δυσκολία στην επιλογή των προσώπων, την έλλειψη επιμόρφωσης των κληρικών, καθώς και τα λάθη των κληρικών.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Εισηγητής κατέθεσε προτάσεις για την αναζωπύρωση και ανασυγκρότηση της ενορίας και τον επανευαγγελισμό των ανθρώπων, οι οποίες συνοπτικά είναι οι ακόλουθες: Η αποφασιστική συλλογική εργασία. Η αποτύπωση της επιμόρφωσης των ιθυνόντων προσώπων της ενορίας (ιερείς, πιστοί, επίτροποι, ιεροψάλτες, νεωκόροι κ.λπ.) σε συγκεκριμένα εγχειρίδια.

Η ανανέωση της θείας λατρείας με την απαλλαγή της από ιδεοληψίες και με τη στόχευση στη δυναμική συμμετοχή των πιστών σε αυτήν.

Η ανάπτυξη του αισθήματος ενότητας όλων των στελεχών της ενορίας.

Η αποφυγή του πειρασμού της ποσότητας με την ενίσχυση της ποιότητας της ποιμαντικής εργασίας. Η επιμόρφωση των κληρικών. Η καλλιέργεια της συνεργασίας μεταξύ της ενορίας και των διαφόρων φορέων της περιοχής, όπως σχολεία, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, ενώσεις και ανθρωπιστικοί φορείς.

Η ενίσχυση της καλλιέργειας των ιερατικών κλίσεων.

Η σύσταση Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τα θέματα του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της φιλανθρωπίας.

Η προσφορά του πολιτισμού της Εκκλησίας στους ανθρώπους μέσω των ενοριών.

Η διαδικτυακή και ηλεκτρονική οργάνωση των ενοριών και η σύνδεσή τους με την κεντρική διοίκηση της Ιεράς Μητρόπολης που ανήκουν, η σωστή προβολή του πολυδιάστατου και πολυσήμαντου έργου της Εκκλησίας μέσω του διαδικτύου και η λελογισμένη χρήση των μέσων της μαζικής δικτύωσης από τους κληρικούς.

Απαραίτητη η προβολή του εκκλησιαστικού έργου

Στον επίλογό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευσέβιος ανέφερε συνοψίζοντας ότι με την Εισήγησή του προσπάθησε να εκφράσει την αγωνία του, να επισημάνει αλήθειες και να δημιουργήσει προβληματισμό.

Μεταξύ των άλλων τόνισε και τα εξής: «Εμείς, ως πατέρες των παιδιών του Κυρίου και Δομήτορος της Εκκλησίας Ιησού Χριστού, ως φορείς των ενεργειών Του, ως διαχειριστές των μυστηρίων Του, ως προβολείς της ανεκλαλήτου δόξης Του, θα συνεχίσουμε την αναζήτηση του ανθρώπου. Θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε το ‘’Ἀδάμ, ποῦ εἶ;’’ (Γεν. 3, 9), για να βρούμε τους τετρωμένους από την αμαρτία αδελφούς μας και να τους φέρουμε στο θεραπευτήριο της μετανοίας. Όλα τα μέσα της εποχής μας θα επιστρατευτούν για τον σκοπό αυτόν. Η αναδιοργάνωση της ενορίας και ο επανευαγγελισμός των ανθρώπων εκεί στοχεύουν. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του εφησυχασμού! Η εντατικοποίηση της εργασίας, θεσμών και προσώπων, είναι αυτονόητη. Η προβολή του εκκλησιαστικού έργου είναι απαραίτητη. Ο αγιασμός και η κοινή σωτηρία απάντων είναι το ζητούμενο».

Επακολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισήγησης, κατά τον οποίον έλαβαν τον λόγο πολλοί Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς. Η Ιεραρχία αποφάσισε να παραπεμφθεί η Εισήγηση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο προς περαιτέρω αξιοποίηση.

Διαβάστε επίσης: 

Η Εισήγηση του Μητροπολίτη Σάμου στην Ιεραρχία

Ιεραρχία 2022: Η Ενορία στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των Τακτικών εργασιών – Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Σάμου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων