17/03/2022 17/03/2022 «Η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις Χριστιανικές ρίζες της- Να γίνουμε ως λαός η φωνή της Ειρήνης» Για τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στα Ουκρανικά εδάφη αλλά και την προσευχή ενώπιον της Ιερά Εικόνας του Αγίου Ιγνατίου στην Κύθνο για την κατάπαυσή του μίλησε αποκλειστικά χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος στο...
17 Μαρτίου, 2022 - 14:46
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 - 14:59

Ο Μητροπολίτης Σύρου στο ope.gr για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη “σύνδεση” της Κύθνου με τη Μαριούπολη

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύρου στο ope.gr για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη “σύνδεση” της Κύθνου με τη Μαριούπολη

«Η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις Χριστιανικές ρίζες της- Να γίνουμε ως λαός η φωνή της Ειρήνης»

Για τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στα Ουκρανικά εδάφη αλλά και την προσευχή ενώπιον της Ιερά Εικόνας του Αγίου Ιγνατίου στην Κύθνο για την κατάπαυσή του μίλησε αποκλειστικά χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη στον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:

“Κάθε πόλεμος όπου και αν γίνεται, σε όποια εποχή και αν έγινε είναι μία απάνθρωπη μεταχείριση του συνανθρώπου μας. Κάθε πόλεμος υποδηλώνει την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη χάρη του Θεού και ειδικά για εμάς τους Χριστιανούς την απόλυτη άρνηση του Ευαγγελικού λόγου τον οποίο κηρύττουμε και διδάσκουμε όπως πολύ σωστά τονίζει και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή στην οποία απέστειλε προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο” ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Η «σύνδεση» της Κύθνου με την Ουκρανία και η αδελφοποίηση της με τη Μαριούπολη και την κωμόπολη Σαρτανά

Στη συνέχεια όσον αφορά στην ιερά παράκληση που τελέσθηκε στην Κύθνο για την κατάπαυση του πυρός προσθέτει, «Είναι γνωστό σε όλους ότι η Κύθνος έχει αδελφοποιηθεί με την Μαριούπολη καθώς ο Άγιος Ιγνάτιος, επίσκοπος Μαριουπόλεως γεννήθηκε και μεγάλωσε στη νήσο Κύθνο. Επισκεφθέντες λοιπόν ποιμαντικώς και καθηκόντως την Κύθνο με τη συνοδεία εκλεκτών συντοπιτών μας, των Αντιδημάρχων και των κληρικών μας εκεί, τελέσαμε προ της εικόνας του Αγίου Ιγνατίου -που ο δήμος Μαριούπολης έχει δωρίσει στο δήμο Κύθνου το 2017- μία δέηση υπέρ των αιχμαλώτων, των προσφύγων, των ανθρώπων που ταλανίζονται και βασανίζονται και κυρίως υπέρ της καταπαύσεως του πολέμου. Πρέπει να πω ότι η μικρή κοινωνία της Κύθνου η οποία βρίσκεται -διά του δημάρχου της- σε επικοινωνία με το Ελληνοουκρανικό επιμελητήριο έχει αποδεχθεί να φιλοξενήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων που θα αναζητήσουν –ίσως- εκεί καταφύγιο» συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις Χριστιανικές ρίζες της

«Νομίζω εμείς ως λαός πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να γίνουμε η φωνή της ειρήνης προς τον κόσμο και ιδιαίτερα προς τις εμπόλεμες χώρες των βορείων συνόρων μας για να μπορέσουμε να δώσουμε και ένα δίδαγμα στον κόσμο. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι μας, ο καθένας μας με τον τρόπο του ώστε όλοι μαζί να γίνουμε μία φωνή δυνατή και να ζητήσουμε από τον κόσμο της Ευρώπης να ξαναγυρίσει στις Χριστιανικές ρίζες του. Αυτό έχουμε χάσει», καταλήγει ο Μητροπολίτης Σύρου.

Ο Άγιος Ιγνάτιος που ενώνει Κύθνο και Μαριούπολη

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως πριν από λίγες ημέρες ενώπιον της Ιερά Εικόνας του Αγίου Ιγνατίου (Επισκόπου Μαριουπόλεως που γεννήθηκε στην Κύθνο το 1716) προσευχήθηκαν στο νησί των δυτικών Κυκλάδων για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Κύθνου κ.κ Κώστα Φιλιππαίο, Αντώνιο Κοκκιάσμένο, Μιχαήλ Ζαμπέτα και Δημήτριο Κωτούλια, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, οικογενειακό Ναό του Αγίου Ιγνατίου, Μητροπολίτου Μαριουπόλεως, του Κυθνίου, και ενώπιον της Εικόνας του, την οποία προσέφερε ο Δήμος Μαριουπόλεως στο Δήμο Κύθνου το 2017, ανέπεμψε δέηση προς τον Άγιο Ιγνάτιο υπέρ καταπαύσεως του πολέμου και προστασίας των αμάχων και των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι ο Άγιος Ιγνάτιος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κύθνο το 1716, διέσωσε 50.000 Έλληνες από την επιθετικότητα των Τατάρων, μεταφέροντάς τους, ως άλλος Μωυσής, από την Κριμαία στα παράλια της Αζοφικής, όπου και ίδρυσε το 1778 την αφιερωμένη στην Παναγία, Μαριούπολη, με την οποία αλλά και με την κωμόπολη Σαρτανά έχει αδελφοποιηθεί από το 2016 ο Δήμος Κύθνου.

Εξωτερική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων