16/07/2020 16/07/2020 Για τις προκλήσεις της Τουρκίας, την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και για το ευρύτερο τουρκικό σχέδιο που κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και την Ναταλία Δανδόλου, ο Δρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος*. “Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας...
16 Ιουλίου, 2020 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2020 - 8:44

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- Ο Ερντογάν νιώθει ότι συνομιλεί με την ιστορία

Διαδώστε:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- Ο Ερντογάν νιώθει ότι συνομιλεί με την ιστορία

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας, την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και για το ευρύτερο τουρκικό σχέδιο που κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και την Ναταλία Δανδόλου, ο Δρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος*.

“Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει δύο διαστάσεις: Η μία είναι ότι αποσκοπεί να καταστήσει τον Ερντογάν αδιαμφισβήτητο θρησκευτικό ηγέτη του ισλαμικού κόσμου και η δεύτερη διάσταση που αφορά εμάς, είναι ότι αποτελεί το ψυχικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί προσεχώς για να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος” τονίζει στην συνέντευξη.

“Ο Ερντογάν χρειάζεται μια πηγή ενέργειας ισχύος και μεταφυσικής νομιμοποίησης για να δικαιολογήσει και να θεμελιώσει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μελετόπουλος και προσθέτει:

“Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι Έλληνες υπήρξαν το Έθνος ων Λεόντων που αποδόμησαν την Αυτοκρατορία των Οθωμανών και αποσκοπεί να πάρει την ιστορική εκδίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας φαντασιώνεται ότι είναι ο επίγονος, καταφέροντας ένα ισχυρό συμβολικό πλήγμα διακόσια χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, σύροντας την Ελλάδα σε μια ταπεινωτική αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης”

“Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι συνομιλεί με την ιστορία” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακούστε τη συνέντευξη

Μοντάζ: Μανώλης Δημελλάς

 

*Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, εκπαιδευτικός και Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής. Παράλληλα διδάσκει στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, ενώ έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Δημοσίας Τάξεως το 1993-4 και έχει συγγράψει εννέα επιστημονικά έργα και ένα ιστορικό μυθιστόρημα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων