02/01/2022 02/01/2022 Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, Κυριακή προ των Φώτων, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου, Πάπα Ρώμης, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη και έγινε Πάπας, δηλ. πατέρας πατέρων της Επισκοπής της Παλαιάς Ρώμης το 314 μ.Χ. Με το ορθόδοξο φρόνημα που τον διέκρινε ανέτρεψε την αίρεση του Αρείου και θέσπισε τους λειτουργικούς κανόνες για τον...
02 Ιανουαρίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2022 - 9:11

2 Ιανουαρίου: Εορτάζουν ο Άγιος Σίλβεστρος και ο Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Διαδώστε:
2 Ιανουαρίου: Εορτάζουν ο Άγιος Σίλβεστρος και ο Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, Κυριακή προ των Φώτων, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου, Πάπα Ρώμης, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη και έγινε Πάπας, δηλ. πατέρας πατέρων της Επισκοπής της Παλαιάς Ρώμης το 314 μ.Χ.

Με το ορθόδοξο φρόνημα που τον διέκρινε ανέτρεψε την αίρεση του Αρείου και θέσπισε τους λειτουργικούς κανόνες για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου.

Ήδη, επιτελούσε, εν Αγίω Πνεύματι, πολλά θαύματα, με αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Χριστό πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Μέγας Κωνσταντίνος, τον οποίο χειραγώγησε στην πίστη, προτού αναδειχθεί σε επίσκοπο. Με τη συμβουλή του Αγίου Σιλβέστρου, ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε επτά ναούς, για να εορτάζεται ο Σωτήρας Χριστός και οι Άγιοι Μάρτυρες. Ο Άγιος Σίλβεστρος πέθανε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.

Ο Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που γεννήθηκε στο Κουρσκ της Ρωσίας το 1759 μ.Χ. και ονομάσθηκε Πρόχορος. Από νεανική ηλικία, αποφάσισε να μονάσει στη μονή του Σάρωφ, όπου ανήλθε με τους πνευματικούς του αγώνες στην κλίμακα των αρετών.

Στο δάσος, στο ερημικό του κελλί, περνούσε τις νυκτερινές ώρες με προσευχή, νηστεία και αγρυπνία. Για δεκαπέντε χρόνια έζησε σε τέλεια απομόνωση, με αδιάλειπτη προσευχή και μελέτη του Θείου Λόγου.

Τελειώνοντας την αναχωρητική ζωή, επανήλθε στη Μονή του Σαρώφ και ακολούθησε νέα απομόνωση για άλλα δεκαπέντε χρόνια. Μετά τον εγκλεισμό, ώριμος πλέον στην πνευματική ζωή και γέροντας στην ηλικία, αφιερώθηκε στη διακονία του πλησίον.

Με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος επιτέλεσε πολλά θαύματα εν ζωή, έγινε μέτοχος του ακτίστου φωτός. Χαιρετούσε διαρκώς τους ανθρώπους με τη φράση: «Χριστός Ανέστη, Χαρά μου!» αφού ζούσε αδιάλειπτα τη χαρά της Αναστάσεως.

Κοιμήθηκε οσιακά, ενώ προσευχόταν, στις 2 Ιανουαρίου το έτος 1833. Η φήμη της αγιότητάς του εξαπλώθηκε σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων