22/12/2021 22/12/2021 Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του διδασκάλου της μάρτυρος Χρυσογόνου, καθώς και της Μάρτυρος Θεοδότης και των τριών παιδιών της, που επίσης μαρτύρησαν για το Χριστό. Η Αγία Αναστασία κατέχει εξέχουσα θέση στο μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι προς τιμήν...
22 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2021 - 7:11

22 Δεκεμβρίου: Εορτάζει η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια

Διαδώστε:
22 Δεκεμβρίου: Εορτάζει η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του διδασκάλου της μάρτυρος Χρυσογόνου, καθώς και της Μάρτυρος Θεοδότης και των τριών παιδιών της, που επίσης μαρτύρησαν για το Χριστό.

Η Αγία Αναστασία κατέχει εξέχουσα θέση στο μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι προς τιμήν της συνέταξαν ύμνους οι ποιητές Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Θεόδωρος Στουδίτης και Ιωσήφ ο Υμνογράφος. Ονομάστηκε Φαρμακολύτρια αφού, σύμφωνα με το μεγαλυνάριό της, «Φάρμακα προχέουσα μυστικά ψυχών και σωμάτων θεραπεύεις πάθη δεινά, ω Αναστασία, τη θεία ενεργεία· διό τας χάριτάς σου πάντες κηρύττομεν», αλλά και λύνει τις διάφορες φαρμακείες, δηλ. της μαγείες και τις δεισιδαιμονίες.

Έζησε κατά τους χρόνους του μεγάλου διώκτη αυτοκράτορα Διοκλητιανού και καταγόταν από επιφανή και πλούσια οικογένεια της Ρώμης. Ασπάστηκε το Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία, κάτι που αναγκάστηκε να φανερώσει, όταν οι γονείς της την πάντρεψαν υποχρεωτικά με τον ειδωλολάτρη Πούπλιο.

Ο σύζυγός της μετήλθε διάφορες μεθόδους, για να την αναγκάσει να αρνηθεί το Χριστό, αλλά η Αγία παρέμεινε ακλόνητη. Διέθετε καθημερινά όλο το χρόνο της να κηρύττει το λόγο του Θεού και να περιποιείται τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους φυλακισμένους Χριστιανούς.

Η θεοφιλής ιεραποστολική δράση της Αγίας Αναστασίας, η θαρραλέα αντιμετώπιση της φυλακής, των φρικτών βασανιστηρίων στα οποία είχε υποβληθεί και ο μαρτυρικός της θάνατος στη φωτιά, έγιναν αιτία να πιστέψουν στο Χριστό πλήθη ειδωλολατρών.

Τα ιερά της Λείψανα, καθώς και τα αφιερωμένα σ’ αυτήν ιερά προσκυνήματα, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή θεραπείας και σωτηρίας για τους ψυχικά και σωματικά τραυματισμένους, που καταφεύγουν σ’ αυτά με πίστη και ευλάβεια.

Ας ευχηθούμε να ξεκινά η ημέρα μας με υγεία και θάρρος και οι πρεσβείες της Αγίας Αναστασίας να στηρίζουν κάθε πονεμένο άνθρωπο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων