28/09/2023 28/09/2023 Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση και την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και τιμά τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού και του Οσίου Αυξεντίου. Ο Όσιος Χαρίτων έλαμψε με τις αρετές και το μαρτύριό του τα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Επειδή πίστευε και ομολογούσε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, φυλακίστηκε...
28 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 8:05

28 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Διαδώστε:
28 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση και την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και τιμά τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού και του Οσίου Αυξεντίου.

Ο Όσιος Χαρίτων έλαμψε με τις αρετές και το μαρτύριό του τα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Επειδή πίστευε και ομολογούσε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, φυλακίστηκε και βασανίστηκε σκληρά. Παρά ταύτα, παρέμεινε σταθερός και γενναίος στο χριστιανικό του φρόνημα.

Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Αυρηλιανού, αποφυλακίστηκε. Φέροντας στο σώμα του τα στίγματα του μαρτυρίου, αποφάσισε να πάει προσκυνητής στους αγίους Τόπους. Στο δρόμο τον συνέλαβαν ληστές, οι οποίοι, τον βασάνισαν ανελέητα. Όμως, κατόπιν εκείνοι βρήκαν οι ίδιοι το θάνατο, πίνοντας δηλητηριασμένο κρασί. Έτσι, ο Χαρίτων μετέτρεψε το καταφύγιο των ληστών σε μοναστήρι. Στη συνέχεια, τον ακολούθησαν αρκετοί μοναχοί, οι οποίοι διέπρεψαν στην αγιότητα, με ταπείνωση και μετάνοια. Κι έτσι αξιώθηκαν από το Πανάγιο Πνεύμα να φθάσουν σε ύψη ενάρετου βίου.

Ένα τέτοιο ρωμαλέο παράδειγμα ανθρώπου, επίγειου αγγέλου και ουράνιου ανθρώπου είναι ο δικός μας Άγιος, ο Όσιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, που τιμούμε την ανάμνηση της θαυμαστής εύρεσης και ανακομιδής του ιερού Λειψάνου του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων