12/04/2021 12/04/2021 Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου επισκόπου Παρίου, του ομολογητού, του Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πρεσβυτέρου, των Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά. Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου. Των Οσίων Γεωργίου και Σεργίου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Επίσης, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ανθούσης Ο όσιος Βασίλειος ήταν ένας εκ των επιφανέστερων υποστηρικτών της προσκύνησης των...
12 Απριλίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2021 - 8:03

Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Παρίου

Διαδώστε:
Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Παρίου

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου επισκόπου Παρίου, του ομολογητού, του Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πρεσβυτέρου, των Οσιομαρτύρων Δαβίδ, Ιωάννου και Μηνά. Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου. Των Οσίων Γεωργίου και Σεργίου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Επίσης, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ανθούσης

Ο όσιος Βασίλειος ήταν ένας εκ των επιφανέστερων υποστηρικτών της προσκύνησης των Αγίων Εικόνων. Σε τούτο βοήθησε η θεολογική και φιλοσοφική του κατάρτιση, αλλά και η υποδειγματική ενάρετη ζωή του, η οποία και τον ανέδειξε επίσκοπο της πόλης Παρίου στις ακτές της Προποντίδας.

Η όλη του όμως στάση έγινε αιτία να διωχθεί και να υποστεί πολλές ταλαιπωρίες. Όπου όμως και αν εξορίστηκε ο Βασίλειος, υπεράσπισε με θέρμη τη Χριστιανική πίστη. Αξιώθηκε να δει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, με την καθιέρωση του όρου Πίστεως της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Έπειτα επέστρεψε στην επισκοπή του, όπου τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές και εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.

Η οσία Ανθούσα

Η οσία Ανθούσα ήταν θυγατέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου. Γεννήθηκε μέσα στην ανακτορική δόξα και λαμπρότητα, όμως η ψυχή της αναζητούσε αλλού την παρηγοριά και την ηρεμία, στην πλήρη αφοσίωση στο Νυμφίο Χριστό. Μάταια ο αυτοκράτορας πατέρας της προσπάθησε να την παντρέψει με κάποιο νέο ανάλογης γενιάς και θέσεως. Η οσία έφερε στην καρδιά της τη θλίψη ότι ο πατέρας της ήταν εχθρός και πολέμιος των εικόνων και δεν επιθυμούσε σύζυγο με τα ίδια φρονήματα.

Αποτέλεσμα ήταν η Οσία Ανθούσα να απαρνηθεί όλα όσα την χωρίζουν από το Χριστό και την Εκκλησία. Πλέον η μόνη επιλογή της ήταν η αφοσίωση στο έργο της Εκκλησίας. Το έπραξε αυτό με πολλή αγάπη, αλληλεγγύη και διάκριση σε κάθε πονεμένο άνθρωπο.

Ασφαλώς κλειδί της επιτυχίας της Οσίας Ανθούσας ήταν η προσήλωσή της στον εσταυρωμένο και αναστημένο Ιησού Χριστό.

Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων