03/08/2020 03/08/2020 Η Εκκλησία  τιμά σήμερα (3 Αυγούστου) τη μνήμη της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού. Η Οσία Θεοκλητώ έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Θεοφίλου του εικονομάχου και καταγόταν «ἐκ τοῦ θέματος τῶν Ὀπτιμάτων» (Οψικίου). Οι γονείς της ονομάζονταν Κωνσταντίνος και Αναστασία, και ήταν αρκετά πλούσιοι και προ πάντων ευσεβείς χριστιανοί. Ανάλογη ανατροφή...
03 Αυγούστου, 2020 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2020 - 11:22

Μνήμη της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού 

Διαδώστε:
Μνήμη της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού 

Η Εκκλησία  τιμά σήμερα (3 Αυγούστου) τη μνήμη της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού.

Η Οσία Θεοκλητώ έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Θεοφίλου του εικονομάχου και καταγόταν «ἐκ τοῦ θέματος τῶν Ὀπτιμάτων» (Οψικίου). Οι γονείς της ονομάζονταν Κωνσταντίνος και Αναστασία, και ήταν αρκετά πλούσιοι και προ πάντων ευσεβείς χριστιανοί. Ανάλογη ανατροφή έδωσαν και στην κόρη τους Θεοκλητώ, που ήταν πιστή, ευσεβής, σεμνή και μελετούσε ακατάπαυστα το θείο λόγο. Σύμφωνα με το Συναξάρι της Οσίας: «Θεοκλητὼ τὴν κλῆσιν ἔργῳ δεικνύει, Κλητὴ Θεῷ φανεῖσα σαρκὸς ἐκδύσει».

Όταν η Οσία παντρεύτηκε το Ζαχαρία, άνδρα ευσεβή και ελεήμονα, αναδείχθηκε σε πρότυπο χριστιανής συζύγου. Το σπίτι της ήταν συνεχώς ανοικτό για τους δυστυχείς, για τις χήρες, τα ορφανά και τους φτωχούς οικογενειάρχες. Συχνά πήγαινε η ίδια στα φτωχόσπιτα και μοίραζε απλόχερα ελεημοσύνη και περιποίηση στους αρρώστους.

Το τέλος του επίγειου βίου της τη βρήκε να εκτελεί φιλανθρωπικά έργα. Το ιερό λείψανο της, αξιώθηκε να γίνει πηγή πολλών ιαμάτων και θαυμάτων.

Να σημειωθεί ότι στον κώδικα 73 της Μονής Παναγίας της Χάλκης, καλείται Θεόκλητη και η μνήμη της αναφέρεται την 21η Αυγούστου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων