04/08/2020 04/08/2020 Σήμερα 4 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νέου, της Αγίας μάρτυρος Ίας και των συν αυτή 9.000 μαρτύρων, καθώς και των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού), οι οποίοι ξύπνησαν από πολυχρόνιο ύπνο. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της Οσίας...
04 Αυγούστου, 2020 - 9:37
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2020 - 9:15

Μνήμη των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων

Διαδώστε:
Μνήμη των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων

Σήμερα 4 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νέου, της Αγίας μάρτυρος Ίας και των συν αυτή 9.000 μαρτύρων, καθώς και των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού), οι οποίοι ξύπνησαν από πολυχρόνιο ύπνο. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της Οσίας μάρτυρος Ευδοκίας, της οποίας η μνήμη τιμάται την 1η Μαρτίου.

Στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., ο αυτοκράτορας Δέκιος, χωρίς καμιά διάκριση, βασάνιζε και στη συνέχεια σκότωνε νέους και γέρους χριστιανούς. Εκείνη την εποχή οι επτά παίδες, για να μην αρνηθούν την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό, αφού προηγουμένως διαμοίρασαν τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς, έφυγαν από την πόλη και κρύφτηκαν σε σπηλιά, μέχρι να κοπάσει ο διωγμός.

Επειδή όμως ολοένα ο κίνδυνος πλησίαζε, προσευχήθηκαν στο Πανάγιο Πνεύμα, εάν είναι θέλημα Θεού, να πάρει τις ψυχές τους, για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια του Δεκίου. Ο Θεός άκουσε τη δέησή τους, διείδε ως Παντογνώστης τις προθέσεις τους, και όταν το βράδυ πήγαν για ύπνο, το πρωί δεν ξύπνησαν.

Μετά από 194 χρόνια στην Έφεσο, επὶ Θεοδοσίου του Μικρού, μια αίρεση διακήρυττε ότι δεν υπάρχει ανάσταση νεκρών. Εκείνη την εποχή, κάποιο παιδί στην αγορά της Εφέσου αγόρασε ψωμί με νόμισμα της εποχής του Δεκίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη. Τότε πήραν το παιδί και το ανέκριναν. Κατόπιν πήγαν στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα έξι παιδιά.

Τότε, όλοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για θαύμα και επέμβαση του Θεού, για να αποδειχθεί, και στους πιο δύσπιστους ακόμα, ότι η ανάσταση και η μέλλουσα Βασιλεία του Θεού, είναι γεγονότα πραγματικά. Οι Χριστιανοί πιστεύουν και ομολογούν στο Σύμβολο της Πίστεως την προσδοκία της ανάστασης των νεκρών.

Η Αγία Ία έζησε τη ζωή της με άσκηση και υπομονή πολλή, παραμένοντας αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού, στην περιοχή Κάστρο το λεγόμενο Βιζάλης. Σε βαθιά γεράματα αιχμαλωτίσθηκε από τους Πέρσες μαζί με 9.000 χριστιανούς, τους οποίους επίσης εορτάζουμε σήμερα, και βασανίστηκαν ποικιλοτρόπως. Μπροστά στους αρχιμάγους του βασιλιά της Περσίας στάθηκε η Αγία και μαζί της όλοι οι διωκόμενοι Χριστιανοί και με θάρρος ομολόγησαν τον αληθινό Τριαδικό Θεό, μη δεχόμενοι να θυσιάσουν στα είδωλα. Τελικά, μετά από φρικτά βασανιστήρια αποκεφάλισαν την Αγία Ία. Η παράδοση αναφέρει ότι οι δήμιοι που τη βασάνισαν παράλυσαν και τυφλώθηκαν, και ο αέρας γέμισε από θαυμάσια ευωδία από το ιερό της Λείψανο.

Οι μάρτυρες της Πίστεως πρεσβεύουν για όλους μας στο θρόνο του Τριαδικού Θεού μαζί με τη μεσίτριά μας Θεοτόκο Μαρία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων