08/04/2020 08/04/2020 Σήμερα, 8 Απριλίου 2020, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Κελεστίνου, Πάπα Ρώμης. Ο άγιος Κελεστίνος γεννήθηκε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία, ως διάκονος, διακρίθηκε για την ευσέβεια, το ορθόδοξο φρόνημα, τη μόρφωση και το θερμό ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του, πάντοτε με αγάπη και διάκριση. Για τις αρετές του αυτές,...
08 Απριλίου, 2020 - 9:36

Μνήμη του Aγίου Κελεστίνου, Πάπα Ρώμης

Διαδώστε:
Μνήμη του Aγίου Κελεστίνου, Πάπα Ρώμης

Σήμερα, 8 Απριλίου 2020, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Κελεστίνου, Πάπα Ρώμης.

Ο άγιος Κελεστίνος γεννήθηκε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία, ως διάκονος, διακρίθηκε για την ευσέβεια, το ορθόδοξο φρόνημα, τη μόρφωση και το θερμό ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του, πάντοτε με αγάπη και διάκριση. Για τις αρετές του αυτές, μετά το θάνατο του Πάπα Βονιφάτιου το 422, ανήλθε στο θρόνο της παλαιάς Ρώμης ως Πάπας, δηλ. Πατέρας Πατέρων.

Πρώτο του μέλημα ήταν η παρέμβασή του για την εφαρμογή των Ι. Κανόνων στην εκλογή των επισκόπων. Παροιμιώδης ήταν η πολεμική του εναντίον των αιρέσεων. Εργάσθηκε για την αναίρεση των κακοδοξιών του Πελαγιανισμού στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ συγχρόνως η ιεραποστολική του προσπάθεια στην Ιρλανδία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Απέστειλε επίσης αντιπροσωπεία στη συγκληθείσα Γ΄ Οικουμενική σύνοδο, η οποία καταδίκασε την πλάνη του Νεστορίου σχετικά με τη θεολογία της Εκκλησίας για το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού.

Σήμερα το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και το απόγευμα τελείται το Μέγα Απόδειπνο, μια πολύ κατανυκτική ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μεταξύ των άλλων τροπαρίων που ψάλλονται είναι και το ακόλουθο:

«Παναγία Θεοτόκε, τον χρόνον της ζωής μου μη εγκαταλίπης με, ανθρωπίνη προστασία μη καταπιστεύσης με, αλλ’ αυτή αντιλαβού, και ελέησόν με»

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων