29/02/2020 29/02/2020 Σήμερα, 29 Φεβρουαρίου του δίσεκτου έτους 2019, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη, του οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου. Όταν το έτος δεν είναι δίσεκτο τον Άγιο Κασσιανό που εορτάζουμε σήμερα τον τιμούμε στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Όσιος Κασσιανός γεννήθηκε στην Ρώμη από γονείς ευσεβείς και επιφανείς, οι οποίοι φρόντισαν να τον αναθρέψουν με παιδεία...
29 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2020 - 8:24

Ο όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος

Διαδώστε:
Ο όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος

Σήμερα, 29 Φεβρουαρίου του δίσεκτου έτους 2019, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη, του οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου. Όταν το έτος δεν είναι δίσεκτο τον Άγιο Κασσιανό που εορτάζουμε σήμερα τον τιμούμε στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο Όσιος Κασσιανός γεννήθηκε στην Ρώμη από γονείς ευσεβείς και επιφανείς, οι οποίοι φρόντισαν να τον αναθρέψουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Η γνωριμία και η συναναστροφή του, από την παιδική του ηλικία, με αυθεντικούς αγίους ανθρώπους επηρέασε ευεργετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του όλου τρόπου ζωής του.

Σπούδασε την επιστήμη της φιλοσοφίας και της αστρονομίας και μελέτησε ιδιαίτερα τα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίαςκαι την Αγία Γραφή.

Ο Όσιος ακολούθησε το μοναχικό βίο, γενόμενος μοναχός σε μία σκήτη και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Αιγύπτου και της Θηβαΐδας, της Νιτρίας, της Ασίας και της Καππαδοκίας. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει χαρακτηριστικά: «ὁ Ἅγιος μετέβη εἰς διαφόρους τόπους καὶ συνήντησε ἁγίους καὶγνωστικωτάτους Ὁσίους καὶ τὰς ἀρετὰς ὅλων συναθροίζει εἰς τὸν ἐαυτόν του, ὡς ἄλλη φιλόπονος μέλισσα, ὥστε καὶ αὐτὸς ἔγινε εἰς τοὺς ἄλλους τύπος καὶ παράδειγμα παντὸς εἴδους ἀρετῆς. Ὅθεν ἀνώτερος τῶν παθῶν γενόμενος καὶ τὸν νοῦν καθαρίσας, ἐγνώρισε τὴν τελείαν κατὰ τῶν παθῶν νίκην».

Στον πρώτο τόμο της Φιλοκαλίας, περιλαμβάνονται δύο λόγοι του Οσίου Κασσιανού, «Πρὸς Κάστορα Ἐπίσκοπον, περὶ τῶν ὀκτὼ τῆς κακίας λογισμῶν» και «Πρὸς Λεόντιον ἡγούμενον, περὶ τῶν κατὰ τὴν Σκήτην ἁγίων Πατέρων καὶ λόγος περὶ διακρίσεως», που δείχνουν την καθαρότητα της ζωής του και το ορθόδοξο φρόνημά του και προξενούν μεγάλη ωφέλεια.
Ο δε Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος πλέκει δίκαιο εγκώμιο στον Όσιο Κασσιανό στον περί υπακοής Λόγο του. Ο Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος κοιμήθηκε ειρηνικά.

Η πόλη της Λευκωσίας πανηγυρίζει σήμερα, μαζί με την ημικατεχόμενη ενορία με τον ομώνυμο ιερό ναό του αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων