06/04/2021 06/04/2021 Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και ο νεότερος Γεώργιος κατάγονταν από τη Σαμοθράκη, ο δε Μιχαήλ από την Κύπρο. Κατά την επανάσταση του 1821 η νήσος Σαμοθράκη κατελήφθη από τους Αγαρηνούς, που ήλθαν από την Άβυδο και την Τένεδο και φόνευσαν τους Χριστιανούς κατοίκους, τις δε γυναίκες και τα παιδιά διαμοίρασαν στην Ανατολή και...
06 Απριλίου, 2021 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2021 - 13:37

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες από τη Σαμοθράκη

Διαδώστε:
Οι Άγιοι Νεομάρτυρες από τη Σαμοθράκη

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και ο νεότερος Γεώργιος κατάγονταν από τη Σαμοθράκη, ο δε Μιχαήλ από την Κύπρο.

Κατά την επανάσταση του 1821 η νήσος Σαμοθράκη κατελήφθη από τους Αγαρηνούς, που ήλθαν από την Άβυδο και την Τένεδο και φόνευσαν τους Χριστιανούς κατοίκους, τις δε γυναίκες και τα παιδιά διαμοίρασαν στην Ανατολή και στην Αίγυπτο. Τότε συνέλαβαν και τους τέσσερις Μάρτυρες μαζί με τον Μιχαήλ, ο οποίος όμως φοβήθηκε και αλλαξοπίστησε και τους πούλησαν σε Τούρκους σε διάφορα μέρη. Όταν η Ελλάδα ελευθερώθηκε, οι πέντε Νεομάρτυρες επέστρεψαν στη Σαμοθράκη και ακολούθησαν το χριστιανικό βίο.

Εκείνη την περίοδο διορίσθηκε στο υπουργείο του καδή της Μάκρης κάποιος σκληρός Απτουρραχμάν αφέντης λεγόμενος, απάνθρωπος και ζηλωτής της θρησκείας του Μωάμεθ. Αυτός, το έτος 1836, συνέλαβε τους Μάρτυρες, τους οποίους φυλάκισε και βασάνισε. Παρά τις κολακείες και τα φρικώδη βασανιστήρια οι Μάρτυρες ομολογούσαν την πίστη τους στον Χριστό. Τότε ο καδής έγραψε στην Κωνσταντινούπολη προς τον αφέντη της Βασάφ, ο οποίος ήταν μυστικός γραμματεύς του σουλτάνου Μαχμούτ, τα σχετικά με τους Μάρτυρες και ότι αρνήθηκαν την θρησκεία του Μωάμεθ. Η απόφαση που ήλθε ήταν καταδικαστική. Πρώτος μαρτύρησε ο γέροντας Μιχαήλ, τον οποίο κατέκοψαν σε κομμάτια με τα ξίφη τους. Οι Άγιοι Θεόδωρος και Γεώργιος κρεμάστηκαν και έτσι έλαβαν το στέφανο της αθλήσεως. Τον δε πολυπαθή Μανουήλ τον έριξαν πάνω σε σιδερένια τσιγκέλια και καρφώθηκε σταυρωειδώς. Έτσι έριξαν και τον μακάριο μικρό Γεώργιο, αλλά ω του θαύματος! Τα καρφιά λύγισαν και δεν καρφώθηκε κανένα στο σώμα του Αγίου. Μετά από αυτό τον έριξαν πάνω σε σιδερένια σουβλιά και τον πατούσαν για να καρφωθεί το σώμα του. Με αυτό τον τρόπο ο Μάρτυρας Μανουήλ σύντομα παρέδωσε την αγία του ψυχή στα χέρια του Θεού, ο δε Μάρτυς Γεώργιος έμεινε καρφωμένος είκοσι τέσσερις ώρες με οδύνη αφόρητη. Οι Αγαρηνοί, όταν είδαν ότι μετά από τόσο διάστημα ακόμα ζει, τον πυροβόλησαν στην κεφαλή και έτσι τελείωσε τον βίο του και αυτός ο αοίδιμος.

H Σύναξή τους εορτάζεται και την Κυριακή του Θωμά

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Σαμοθράκης λαμπτῆρες καὶ τῆς Μάκρης ἀγλάϊσμα, Νεομάρτυρες θεῖοι ἀληθῶς ἀνεδείχθητε, ἀθλήσαντες στερρῶς ὑπὲρ Χριστοῦ, καὶ λύσαντες τὴν πλάνην τοῦ ἐχθροῦ, Μανουὴλ σὺν Θεοδώρῳ καὶ Μιχαήλ, καὶ οἱ διττοὶ Γεώργιοι· δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγοῦντι δι’ ὑμῶν, ἡμῖν χάριν καὶ ἔλεος.

Πηγή: synaxarion.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων