25/06/2020 25/06/2020 Σύμφωνα με το Συναξάρι της Αγίας Φεβρωνίας, που γιορτάζει στις 25 Ιουνίου, ήταν περιζήτητη νύμφη γιατί έλαμπε τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα. Σε ηλικία μόλις 17 ετών επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι της Μεσοποταμίας, όπου ηγουμένη ήταν η θεία της, Βρυένη (στην πόλη της Νισίβεως, που λέγεται Αντιόχεια της...
25 Ιουνίου, 2020 - 22:28
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2020 - 22:32

Το μαρτύριο της Αγίας Φεβρωνίας και τα άγια λείψανά της

Διαδώστε:
Το μαρτύριο της Αγίας Φεβρωνίας και τα άγια λείψανά της

Σύμφωνα με το Συναξάρι της Αγίας Φεβρωνίας, που γιορτάζει στις 25 Ιουνίου, ήταν περιζήτητη νύμφη γιατί έλαμπε τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι της Μεσοποταμίας, όπου ηγουμένη ήταν η θεία της, Βρυένη (στην πόλη της Νισίβεως, που λέγεται Αντιόχεια της Μυγδονίας, στα σύνορα μεταξύ Βυζαντινού και Περσικού κράτους).

Γρήγορα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, προσαρμόσθηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής, βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και να εμβαθύνει έτσι στις Θείες Γραφές.
Έγινε δε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεσή της, το ζήλο της, την προθυμία της καθώς και το ταπεινό της φρόνημα.

Κάποια ημέρα, όμως, ένα στρατιωτικό σώμα, το οποίο καταδίωκε κάποιους χριστιανούς, με επικεφαλής τον ηγεμόνα Σελήνο, το 288, έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας.

Οι άλλες μοναχές της Μονής κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήτανε και άρρωστη δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί και κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη αλλά και η αδελφή Θωμαΐδα.

Οι στρατιώτες, μόλις αντίκρυσαν τη Φεβρωνία, έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της.

Άφησαν, λοιπόν, τρεις άνδρες να την φρουρούν και οι υπόλοιποι γύρισαν και το ανέφεραν στον αρχηγό τους Σελήνο.

Αυτός αμέσως διέταξε και την έφεραν μπροστά του, και με κάθε τρόπο την πίεσε να άλλαξοπιστήσει.

Πρότεινε στη Φεβρωνία να της δώσει σύζυγο τον ανεψιό του Λυσίμαχο, που κοντά του θα γνώριζε μεγάλη δόξα.

Η Φεβρωνία, όμως, προτίμησε να γίνει «της μελλούσης αποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνός» (Α’ Έπιστολή Πέτρου, ε’ 1) και με περίσσιο θάρρος περιφρόνησε τις προτάσεις του Σελήνου. Τότε εκείνος, αφού τη βασάνισε φριχτά, τελικά την αποκεφάλισε!

Στις εικόνες βλέπετε το αριστερό άφθαρτο χέρι της Αγίας Φεβρωνίας, που φυλάσσεται σε Ιερά Μονή της Ρουμανίας, και την τίμια κάρα της, που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, μέσα σε περίτεχνη ασημένια λειψανοθήκη μαζί με τμήμα των Αγίων Δώρων  και λείψανο του Αγίου Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδων.

Πλούσιο υλικό για τον βίο της Αγίας Φεβρωνίας μπορείτε να βρείτε εδώ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων