23/11/2018 23/11/2018 Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, ομίλησε στο εντευκτήριο της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σωφρόνιος Φάκας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, με θέμα «Υπάρχει Θεός; Γιατί δεν είμαι άθεος». Αρχικά, διευκρίνισε ότι το ερώτημα περί ύπαρξης ή ανυπαρξίας του Θεού δεν επιδέχεται λογικά τεκμηριωμένες αποδείξεις, αφού...
23 Νοεμβρίου, 2018 - 13:20

Από την ομιλία του π. Σωφρονίου Φάκα στη Χ.Φ.Δ.

Διαδώστε:
Από την ομιλία του π. Σωφρονίου Φάκα στη Χ.Φ.Δ.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, ομίλησε στο εντευκτήριο της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σωφρόνιος Φάκας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, με θέμα «Υπάρχει Θεός; Γιατί δεν είμαι άθεος».

Αρχικά, διευκρίνισε ότι το ερώτημα περί ύπαρξης ή ανυπαρξίας του Θεού δεν επιδέχεται λογικά τεκμηριωμένες αποδείξεις, αφού ούτε ο πιστός ούτε ο άπιστος μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει, αντίστοιχα, Θεός, πολύ απλά διότι η επιστήμη και η λογική δεν μπορεί να γνωρίζει αλλά και ούτε ασχολείται με τα πέραν των αισθήσεων.

Ωστόσο, αυτή η ανυπαρξία αποδείξεων σε καμία περίπτωση δεν είναι μειωτική ή ακυρωτική για την πίστη: οι πιστοί βλέπουν ζώντα τον Κύριο μέσα από τις ενέργειές του και πιστοποιούν την διαρκή παρουσία του στη ζωή τους μέσα από την προσωπική σχέση που αναπτύσσουν μαζί του. Όπως ακριβώς δεν μπορούμε να πλησιάσουμε, πόσο μάλλον να αγγίξουμε, τον ήλιο, αλλά παρόλ’ αυτά τον κατανοούμε μέσα από τις ενέργειές του, έτσι και τον Θεό, «ὃν εἶδεν οὐδεὶς ἀνθρώπων οὐδὲ ἰδεῖν δύναται» (Α΄ Τιμ. στ΄ 16), τον προσεγγίζουμε μέσα από τις ενέργειές του, μέσα από εσωτερικό βίωμα και όχι με νοησιαρχικές ανιχνεύσεις.

 

 

Ο Θεός δεν είναι μια απρόσωπη ανώτερη δύναμη, μα αποτελεί πρόσωπο και ως τέτοιο λειτουργεί ελεύθερα, όχι εξ ανάγκης. Ελεύθερα, λοιπόν, σχετίζεται με τον άνθρωπο, τον οποίο έπλασε επίσης ελεύθερο (άλλωστε, δεν του επιβάλλει την πίστη) και δυνάμει κοινωνό της θείας χάριτος, η οποία διοχετεύεται μέσα από αυτήν την προσωπική σχέση Θεού και ανθρώπου.

Στη συνέχεια ο ομιλητής, τονίζοντας ότι ο καλοπροαίρετος πιστός καθίσταται καθημερινά μάρτυρας γεγονότων και καταστάσεων που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία του Θεού στη ζωή του και ενισχύουν έτσι περισσότερο την πίστη του, έφερε σχετικά παραδείγματα.

Η αρτιότητα που παρατηρείται στους νόμους της φύσης, ο έμφυτος νόμος της συνείδησης, το παράδειγμα πολλών πρώην άθεων οι οποίοι ομολόγησαν την ύπαρξη του Θεού, οι ποικίλες προφητείες που ανά τους αιώνες επαληθεύονται, τα εκατομμύρια των αγίων μαρτύρων που θυσιάστηκαν ένεκεν την ομολογίας τους, τα σύγχρονα θαύματα (π.χ. ιάσεις ασθενών, μυροβλυσία λειψάνων κ.ά.) και τα θαύματα των Μυστηρίων (π.χ. το ότι όλοι κοινωνούμε από το ίδιο Ποτήριο χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ασθένειας, το ότι ο αγιασμός παραμένει αναλλοίωτος κ.ά.) προσφέρονται όχι για να προκαλέσουν, μα για να ενδυναμώσουν και να στερεώσουν την ήδη υπάρχουσα πίστη στον Θεό.

Πράγματι, η μεγαλύτερη απόδειξη για την παρουσία Του στη ζωή μας, όπως εμφατικά επανέλαβε και με αυτό κατέληξε ο ομιλητής, παρέχεται στον χριστιανό μέσα από τα πνευματικά βιώματα, από την εμπιστοσύνη στην πρόνοιά Του, από την αγαπητική σχέση με την οποία συνδέεται άρρηκτα μαζί Του.

Πλήθος φοιτητών προσήλθε για να ακούσει την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και όλοι μας αποκομίσαμε μεγάλο πνευματικό όφελος, βοηθούμενοι να διακρίνουμε την υγιή αντιμετώπιση αυτού του θεμελιώδους μεταφυσικού ερωτήματος που, ομολογουμένως, ανακύπτει σε κάθε άνθρωπο και, μάλιστα, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων