16/08/2023 16/08/2023 Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο για την επίσκεψη που έκανε χθες, στον χώρο όπου κρατείται τους τελευταίους 3 μήνες από την σύλληψη και προφυλάκισή του. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο...
16 Αυγούστου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2023 - 8:49

Το ευχαριστώ του Φρέντη Μπελέρη στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο – «Μην ανησυχείτε για εμένα. Αντέχω» – «Είμαι ευγνώμων στον Θεό»

Διαδώστε:
Το ευχαριστώ του Φρέντη Μπελέρη στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο – «Μην ανησυχείτε για εμένα. Αντέχω» – «Είμαι ευγνώμων στον Θεό»

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο για την επίσκεψη που έκανε χθες, στον χώρο όπου κρατείται τους τελευταίους 3 μήνες από την σύλληψη και προφυλάκισή του.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο για την επίσκεψη του σήμερα. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που ανήμερα της Παναγίας με ευλόγησε με το δώρο της παρουσίας του, της πίστης και της αγάπης του», γράφει σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μπελέρης.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινό ρεπορτάζ του Πρακτορείου Ορθοδοξία – ope.gr, αναφέρεται ότι ο Μακαριώτατος κατά την επίσκεψή του δώρισε στον κ. Μπελέρη μία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για τον κ. Μπελέρη αυτό αποτέλεσε το καλύτερο δώρο σε συνθήκες άδικης απομόνωσης. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Σε χθεσινό ηχογραφημένο μήνυμά του, ο δήμαρχος Χειμάρρας επισημαίνει: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Αντέχω γιατί είμαι περήφανος για εσάς. Αλλά κυρίως είμαι ευγνώμων στο Θεό και τους ανθρώπους, που με ευλόγησαν μέσα από την στέρηση των δικαιωμάτων μου να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας».

Με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο δήμαρχος Χειμάρρας, αναφέρει: «Χρόνια Πολλά και ευλογημένα σε όλους και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες!! Μαζί με την απέραντη αγάπη μου, οι σκέψεις και οι ευχές μου πάντα να σας συντροφεύουν. Καλό Δεκαπενταύγουστο με αγάπη και υγεία!».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου έληξε η προσθεσμία να αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Μπελέρης.

«Είμαι ο μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια»

Σε ένα από τα μηνύματά του, ο κ. Μπελέρης υπογραμμίζει: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους αιρετούς και τους φίλους τους είναι στη φυλακή σήμερα, αλλά κανένας από αυτούς για εκλογικά εγκλήματα, αλλά για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε τεράστια κλίμακα, που περιέργως έκαναν χωρίς τον πρωθυπουργό. Γνώση υπουργού, αν και βρισκόταν στην καρέκλα δίπλα τους όταν πετάχτηκαν οι υπογραφές. Είμαι ο μόνος που συνελήφθη για εκλογικά αδικήματα εδώ και 33 χρόνια. Στα 33 χρόνια που ακούμε για εκλογικά εγκλήματα, μόνο ένας Έλληνας έχει συλληφθεί και μόνο ένας Έλληνας που ο Πρωθυπουργός τον χαρακτηρίζει δημόσια ως προσωπικό του εχθρό, κρατείται στη φυλακή».

«Ο κόσμος μίλησε, κύριε Πρωθυπουργέ, αφήστε τον εκλεγμένο να κάνει τη δουλειά του, να σταματήσει η δυσαρέσκεια και να μιλήσουν τα δικαστήρια, χωρίς να τους πείτε ότι “τα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν” και ότι “είναι «ανεξάρτητοι”. Η δικαιοσύνη καθυστερεί αλλά ποτέ δεν ξεχνά!!!», επισημαίνει.  (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)

«Παράνομη η προφυλάκισή μου»

Σε συνέντευξή του στην ertnews, ο δήμαρχος Χειμάρρας δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η προφυλάκισή μου είναι παράνομη. Αυτό όμως που είναι εντελώς παράνομο πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η εμπόδισή μου να αναλάβω τα καθήκοντα, η παρεμπόδισή μου να ορκιστώ και αυτό είναι ευθύνη του Αλβανού Πρωθυπουργού. Όταν λέει ότι είναι θέμα δικαιοσύνης, ψεύδεται γιατί τη γενική διεύθυνση φυλακών την ελέγχει ο κύριος Ράμα, άρα θα μπορούσε να μου δώσει άδεια να ορκιστώ. Στόχευση του Αλβανού Πρωθυπουργού είναι να μην αναλάβω τα καθήκοντα». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Υφαρπάζονται περιουσίες όσο ο δήμαρχος Χειμάρρας κρατείται

Αποφασισμένος δηλώνει ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρραςνα συνεχίσει τον αγώνα του «μέχρι να βρεθεί στη θέση για την οποία τον όρισε ο λαός».

«Είμαι μια χαρά, είμαι δυνατός. Περιμένω. Έχουν περάσει 3 μήνες. Είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χειμάρρας», τονίζει στον ΣΚΑΪ.

Επίσης, ως προς την κατάσταση που επικρατεί στη Χειμάρρα αναφέρει ότι «η μόνη αιτία που εγώ βρίσκομαι μέσα είναι η υφαρπαγή των περιουσιών και το κλέψιμο αυτών των περιουσιών από τους γηγενείς Έλληνες κατοίκους για λογαριασμό των στρατηγικών επενδυτών που, κυρίως, είναι φίλοι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», και προσθέτει ότι «κάθε μέρα αυτούς τους τρεις μήνες φυτρώνουν σαν μανιτάρια παράνομα κτίρια και αλλοιώνονται περιουσίες, δίνονται άδειες μόνο σε μη-ντόπιους». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

90 ημέρες στη φυλακή- «Η ψυχή και το φρόνημα δεν φυλακίζονται»

Με χθεσινό ηχογραφημένο μήνυμά του, ο κ. Μπελέρης υπογραμμίζει: «Η ψυχή και το φρόνημα δεν φυλακίζονται. Η δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, αλλά κερδίζει. Εμάς μας οδηγεί η πίστη μας. Η πίστη μας και ο αγώνας μας για τα δικαιώματά μας. Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη».

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα:

«Χιμαριώτισσες και Χιμαριώτες,
Αδέλφια μου.
Πατριώτες μου.
Ψηλά το κεφάλι.

90 ημέρες στη φυλακή και δεν υπάρχει στιγμή που να μην είμαι δίπλα σας.
90 ημέρες στη φυλακή και δεν υπάρχει στιγμή που να μην σας νιώθω δίπλα μου.
90 ημέρες στη φυλακή δεν υπήρξε λεπτό να μετανιώσω για τον αγώνα μας.
90 ημέρες στη φυλακή δεν υπάρχει λεπτό που να φοβήθηκα.
Πατριώτες μου
Αδέλφια μου
Η ψυχή και το φρόνημα δεν φυλακίζονται.
Η δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, αλλά κερδίζει.
Εμάς μας οδηγεί η πίστη μας.
Η πίστη μας και ο αγώνας μας
για τα δικαιώματά μας.
Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γή.
Για το δικαίωμα στη γλώσσα μας, στην περιουσία μας, στην εθνική μας ταυτότητα.
Δώσαμε έναν αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια.
Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα όλων των πολιτών στο Δήμο Χιμάρας,
Αλβανών και Ελλήνων,
να ζουν στο τόπο τους με δημοκρατία,
ανθρώπινα δικαιώματα και ευκαιρίες δουλειάς.
Η συκοφαντική, κατασκευασμένη,
ψεύτικη κατηγορία,
η προφυλάκισή μου
και η παρεμπόδιση
να αναλάβω τα καθήκοντα του Δήμαρχου Χιμάρας
είναι άνανδρη.
Όμως μην ξεχνάτε λεπτό ότι εμείς κερδίσαμε.,
Κερδίσαμε τις εκλογές αλλά και κάτι μεγαλύτερο.
Τα χρόνια προβλήματά μας υιοθετήθηκαν σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Όλοι τώρα γνωρίζουν ότι σε τούτο τον τόπο ο ισχυρός είναι άδικος και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματά μας.
Όλοι τώρα γνωρίζουν οι Χιμαριώτες δίνουν έναν πολύχρονο δίκαιο αγώνα.
Ποτέ έως σήμερα τα ζωτικής σημασίας προβλήματά μας δεν είχαν βρει τόσους πολλούς και τόσο ισχυρούς υποστηρικτές.
Και αυτή είναι μεγαλύτερη νίκη από αυτή των εκλογών.
Αδέλφια μου
Μην ανησυχείτε για εμένα.
Αντέχω γιατί είμαι περήφανος για εσάς.
Αλλά κυρίως είμαι ευγνώμων στο Θεό και τους ανθρώπους που με ευλόγησαν μέσα από την στέρηση των δικαιωμάτων μου να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας.
Και μπορεί να φαίνομαι λαβωμένος αλλά πιστέψτε το.
Είμαι νικητής.
Είμαστε νικητές
Καλή δύναμη.
Πίστη και αρετή να οδηγούν την ψυχή σας και την καρδιά σας.
Και να ξέρετε
όσοι κρατούν το κεφάλι ψηλά
η ιστορία τους χαιρετά και τους τιμά.

Καλή αντάμωση.
Φρέντης Μπελέρης»

Μαχητική συγκέντρωση για την απελευθέρωση του δημάρχου

Παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση στη Χειμάρρα με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ προβλήθηκε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Τρεις μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο, ούτε καν να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος. Σε τέτοια περίπτωση ο ίδιος κώδικας προβλέπει, προκήρυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων εκλογών στον Δήμο.

Έλληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής κάποιοι και από την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομόνοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του κ. Μπελέρη.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους με μήνυμα και «με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως , σημείωνε σε αυτό ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλώ για άλλη μια φορά τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, που δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού.

Έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται στον ΦρέντηΜπελέρη. Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντη είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό.

Είμαι βέβαιος ότι έστω και αυτή την τελευταία ώρα θα μπορέσει ο Φρέντη ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Κώστας Μπακογιάννης: «Προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη Δημοκρατία»

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη Δημοκρατία» και πρόσθεσε:
«Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η Δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται.

Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: ΦρέντηΜπελέρης. Ο ΦρέντηΜπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας».

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Μάχη για τη Δημοκρατία

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων : «Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.
Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ήδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη.
Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο….
Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντη βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του.

Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται.
Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, κ.α, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ύβι Κάσο χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο», ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ύλλι Μανιάνι. Η συγκέντρωση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων