12/03/2020 12/03/2020 Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται ολόκληρος κόσμος με την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, η Ορθοδοξία συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Παράλληλα επιβεβαιώνει την απόφασή της για συνέχιση της τέλεσης των ιερών ακολουθιών και προσευχής. Οι ανακοινώσεις των Ορθοδόξων...
12 Μαρτίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2020 - 7:55

“Πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στην επιστήμη”- Η θέση της Ορθοδοξίας για τον κορωνοϊό

Διαδώστε:
“Πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στην επιστήμη”- Η θέση της Ορθοδοξίας για τον κορωνοϊό

Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται ολόκληρος κόσμος με την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, η Ορθοδοξία συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Παράλληλα επιβεβαιώνει την απόφασή της για συνέχιση της τέλεσης των ιερών ακολουθιών και προσευχής.
Οι ανακοινώσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε όλον τον κόσμο έχουν μία κοινή γενική αρχή: “Διατηρούμε την πίστη μας στον Θεό και εμπιστευόμαστε την επιστήμη”

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Εκκλησία, συνεπής με την αποστολή της, συνεχίζει την προσευχή για το κοινό καλό και την δημόσια υγεία, τελεί τα μυστήρια και παράλληλα λαμβάνει όλα εκείνα τα υγειονομικά μέτρα που υιοθετούν οι αρχές, συστήνοντας στο ποίμνιο να πράξει το ίδιο.

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

“Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσθέτει: “Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αντίδοτον του μη αποθανείν» και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως”.

 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΔΙΣ με ανακοίνωσή της τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγιείας, ενώ επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

Μάλιστα αναστέλλει τη λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων και αναβάλει εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Επίσης, επαναλαμβάνει την έκκληση τόσο προς τους νέους όσο και προς τις ευπαθείς ομάδες “να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί”.

Τέλος, η ΔΙΣ επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Κοινή ανακοίνωση με την οποία προτρέπουν για συμμόρφωση προς τις προφυλάξεις και οδηγίες των πολιτικών αρχών οι οποίες αφορούν και την Βασιλική της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ εξέδωσαν οι τρεις μείζονες κοινότητες επί προσκυνηματικών θεμάτων.
«Βιώνουμε μια περίοδο δοκιμασίας και έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού COVID-19 που εξαπλώνεται τώρα σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται και τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες πολιτικές αρχές «για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κοινού καλού».

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

Την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών προληπτικών μέτρων σε μοναστήρια και ενορίες, όπου κρίνεται αναγκαίο, συστήνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι τα μυστήρια τελούνται κανονικά.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

«Τα μυστήρια της Εκκλησίας δεν μπορούν να αποτελέσουν πηγή εξάπλωσης καμίας ασθένειας», τονίζει, με επίσημη ανακοίνωση του, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.
Παράλληλα, καλεί τους πιστούς να τηρήσουν όλους τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία του κορωνοϊού που πλήττει αρκετά μέρη του κόσμου.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Το θέμα του κορωνοϊού και την ανησυχία που έχει ανακύψει αναφορικά με την Θεία Κοινωνία, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέα Τζαγμάιτζε. Με δηλώσεις του στο InterpressNews, τονίζει ότι «μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε συζήτηση για αλλαγές στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όποιος έχει αρκετή εμπειρία στην εκκλησιαστική ζωή γνωρίζει ότι δεν πρέπει να φοβάται από μια τέτοια ασθένεια» προσθέτοντας ότι «η Θεία Κοινωνία θεραπεύει»

Επισημαίνει ωστόσο ότι «είναι απαραίτητο να προστατευόμαστε και να τηρούμε προσεκτικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ακολουθούμε τις συστάσεις των γιατρών»

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ανακοίνωση αναφορικά με τον κορωνοϊό εξέδωσε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Με την ανακοίνωση αυτή «επιθυμεί να καθησυχάσει τους πιστούς από υπέρμετρες ανησυχίες, να τους καλέσει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες υγιεινής, τους οποίους ανακοινώνουν τα αρμόδια όργανα του Κράτους και να εκφέρει την άποψή της σε θέματα της αρμοδιότητάς της».

Αναφερόμενη στο θέμα της Θείας Κοινωνίας τονίζει: «Θα ήταν βλάσφημο και να σκεφτόμαστε ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θα μπορούσαν να μεταδώσουν οποιαδήποτε ασθένεια η οποιονδήποτε ιόν. Η πείρα τόσων αιώνων Χριστιανισμού δεν έχει να επιδείξει κανένα κρούσμα τέτοιας μετάδοσης. Οι ιερείς που υπηρετούσαν σε νοσοκομεία λοιμωδών νόσων και που μετέδιδαν τη Θεία Κοινωνία σε τέτοιους ασθενείς, στο τέλος κατέλυαν οι ίδιοι το υπόλοιπο της Θείας Κοινωνίας, χρησιμοποιώντας την ίδια λαβίδα. Δεν μολύνθηκε κανένας ιερέας σ’ αυτές τις περιπτώσεις.»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων