26/06/2021 26/06/2021 Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου Ευχαριστίες στον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, διάφορες κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως και στον Ποιητή μας Κυριάκο Χαραλαμπίδη «Χάριν λαβών μέμνησο και δους επιλαθού», έγραφε ο ποιητής του 4ου π.Χ. αιώνα Μένανδρος, ενώ ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, τον 6ο π.Χ. αιώνα,...
26 Ιουνίου, 2021 - 11:53
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2021 - 11:24

Το “ευχαριστώ” του Δήμου Λευκονοίκου για το Μνημείο Πεσόντων

Διαδώστε:
Το “ευχαριστώ” του Δήμου Λευκονοίκου για το Μνημείο Πεσόντων

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου

Ευχαριστίες στον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, διάφορες κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως και στον Ποιητή μας Κυριάκο Χαραλαμπίδη

«Χάριν λαβών μέμνησο και δους επιλαθού», έγραφε ο ποιητής του 4ου π.Χ. αιώνα Μένανδρος, ενώ ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, τον 6ο π.Χ. αιώνα, μας προτρέπει: «Ευποιίας ής έτυχες, μνημόνευε».

Πώς θα μπορούσα, λοιπόν, να μη μνημονεύσω κι εγώ την ευεργεσία που δέχτηκε ο Δήμος Λευκονοίκου από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στην εκδήλωση της 12ης Ιουνίου 2021 για τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, του πρώτου πεσόντα στις μάχες της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964, και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου;

Η προτομή του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβούπαραγγέλθηκε το 1968 από τους γονείς του ήρωα, Παναγή και Κατίνα Ζαρβού, στον γλύπτη κ. Γεώργιο Κυριάκου, μετά από έγκριση που πήραν από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθεί στην κωμόπολή μας, γι’ αυτό βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του.
Αρχές του 2017, λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, η προτομή βρέθηκε βεβηλωμένη στις ελεύθερες περιοχές. Την είχαν προωθήσει λαθρέμποροι για να αισχροκερδίσουν.

Κάποιος ενημέρωσε τον γλύπτη, και έτσι έφθασε σε μας η πληροφορία. Η βοήθεια της Αστυνομίας ήταν καθοριστική. Αποφασίστηκε τότε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί η προτομή έξω από το προσωρινό Οίκημα του Δήμου μας στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Από τότε μέχρι σήμερα μας βοήθησαν διάφορα κυβερνητικά τμήματα και λειτουργοί, όπως το Κτηματολόγιο και ο Διευθυντής του, κ. Ανδρέας Σωκράτους, η Πολεοδομία, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόσης Τσιόλας, η Επιτροπή Μνημείων, ο αδελφός Δήμος Αγλαντζιάς, κ.ά.

Μαζί με την προτομή ετοιμάσαμε και νέο Μνημείο Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων του Δήμου μας.

Λόγω και της πανδημίας καταφέραμε να κάνουμε τα Αποκαλυπτήρια στις 12 Ιουνίου 2021. Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, με τον οποίο συνεργαστήκαμε και βιώσαμε την ευεργεσία του και όταν ήταν Δήμαρχος Αγλαντζιάς, αποδέχτηκε με χαρά να τελέσει τα Αποκαλυπτήρια, ενώ ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης, ο οποίος είχε διατελέσει και Επιτελάρχης στο νησί μας, προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει μέσω του Επιτελείου του στην πραγματοποίηση των Αποκαλυπτηρίων. Πέραν από τις δικές του συμβουλές, μας έφερε σε επαφή με τον Συνταγματάρχη κ. Κρίστη Πετρίδη, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων στο ΓΕΕΦ, με τον οποίο είχαμε μια άριστη συνεργασία.

Η βοήθεια της Εθνικής Φρουράς ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσής μας, η οποία ήταν όντως λαμπρή και μεγαλειώδης, αφού καταδρομείς μετέφεραν τη φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου είναι θαμμένοι κάποιοι από τους γενναίους μας, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, αλλά και τμήμα της ΣΜΕΦ παιάνιζε υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ανδρέα Ευσταθίου, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία με τη Μουσικό μας κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα, η οποία με τη μελωδικότατη φωνή της τίμησε τους ήρωές μας και μάς μετέφερε στα χρόνια του Λευκονοίκου μας, όταν τραγουδούσαμε στο Ηρώον μας στην κεντρική πλατεία το «Ανδρών Ηρώων».

Το βράδυ των Αποκαλυπτηρίων ευχαρίστησα πολλούς φίλους και συνεργάτες μας, όπως και τους συγγενείς των γενναίων μας. Ιδιαιτέρως, ευχαρίστησα τον Ποιητή μας Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη, μόλις τον παρακαλέσαμε, να ετοιμάσει ειδικό επίγραμμα για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα». Θεωρούμε μεγάλη τιμή για την κωμόπολή μας και για τους ήρωές μας το γεγονός ότι ο αγαπημένος Ποιητής μας έγραψε αυτούς τους στίχους:

«Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα
στολίδι και καμάρι και τιμή.
Το χέρι του θανάτου δεν μπορεί
να ξεριζώσει μνήμη και ψυχή∙
μέσα σ’ αυτήν επέλεξαν να ζήσουν
αυτά κι εμάς ποτέ να λησμονήσουν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων