15/09/2022 15/09/2022 Για την κατάσταση που επικρατεί στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία από τον Ιούλιο του 2020 λειτουργεί και ως τζαμί μετά την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με σημερινό της άρθρο.  Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που συνάντησε στην Αγία Σοφία ο ανταποκριτής της...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 13:32

Καταπέλτης γερμανική εφημερίδα για την Τουρκία: Κάνουν την Αγιά Σοφιά «θρησκευτικό πανηγύρι»

Διαδώστε:
Καταπέλτης γερμανική εφημερίδα για την Τουρκία: Κάνουν την Αγιά Σοφιά «θρησκευτικό πανηγύρι»

Για την κατάσταση που επικρατεί στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία από τον Ιούλιο του 2020 λειτουργεί και ως τζαμί μετά την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με σημερινό της άρθρο. 

Η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που συνάντησε στην Αγία Σοφία ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Τόμας Αβενάριους:

«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…)

Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. (…)

Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια.

Μετά την πύλη, οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες, με σκυμμένα τα κεφάλια, θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies», περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη» για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Καμπανάκια διαρκείας για το μέλλον της Αγίας Σοφίας

Υπενθυμίζεται ότι ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ναού συμβόλου για της Ορθοδοξία και τον παγκόσμιο πολιτισμό καθώς οι φθορές που έχει υποστεί μετά την απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος για τη λειτουργία της, είναι πλέον εμφανείς. Πρόσφατο παράδειγμα η βεβήλωση της αυτοκρατορικής πύλης.

Την ίδια ώρα, τηρώντας την «παράδοση» των τελευταίων ετών η Τουρκία εξακολουθεί να «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες. Τα ελληνορθόδοξα μνημεία αποτελούν το «βασικό τουριστικό» προϊόν της γείτονος χώρα, η οποία τα προβάλει σε κάθε ευκαιρία.

Για δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον της Αγίας Σοφίας μετά τη μετατροπή της σε τέμενος προειδοποιεί έκανε λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σε ανοιχτή επιστολή του στη γενική διευθύντρια της UNESCO που απέστειλε στη σκιά βανδαλισμών και ζημιών που σημειώθηκαν σε ένα από τα κορυφαία μνημεία παγκοσμίως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων