20/10/2019 20/10/2019 Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης έλαβαν χώρα στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας. Ο Πατριάρχης έφτασε στο Καθολικό όπου και...
20 Οκτωβρίου, 2019 - 9:07
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2019 - 16:24

Η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθωνική Πολιτεία- Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης- Δείτε το βίντεο

Διαδώστε:
Η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθωνική Πολιτεία- Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης- Δείτε το βίντεο

Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης έλαβαν χώρα στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας.

Ο Πατριάρχης έφτασε στο Καθολικό όπου και ενδύθηκε την Αρχιερατική ενδυμασία, ενώπιον όλων, μια τελετουργική πράξη βυζαντινού τυπικού και ευλόγησε όλους και ακολούθως ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία.

Συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Δράμας κ. Παύλος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Ηγούμενοι της ΙΜ Ξενοφώντος Αλέξιος, ΙΜΜ Βατοπαιδίου Εφραίμ, ΙΜ Ιβήρων Ναθαναήλ,  ΙΜ Χιλανδαρίου Μεθόδιος, ΙΜ Διονυσίου Πέτρος, Σιμωνόπτερας Ελισσαίος, ΙΜ Παντοκράτορος Γαβριήλ, ΙΜ Σταυρονικήτα Τύχων και ο Εκπρόσωπος της Μονής Γρηγορίου Τιμόθεος.

Έψαλλαν δεξιά ο βατοπαιδινός χορός και αριστερά ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης με άλλους αγιορείτες πατέρες.

Ανάμεσα στους προσκυνητές βρέθηκαν Ουκρανοί και Ρώσοι προσκυνητές οι οποίοι στο Περιβόλι της Παναγίας συμπροσευχήθηκαν, κοινώνησαν το μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης. Τα μοναστήρια και το ασκητικό ήθος ανέκαθεν δίδασκαν και οικοδομούσαν την Εκκλησία και σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην οποία υπέρβαση εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο Γέροντας Λουκάς Ξενοφωντινός μνημονεύοντας τους κτήτορες του Καθολικού και τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του και απηύθυνε ευχαριστίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Αγιορείτικες Μόνες αλλά και του προσέφερε εκ μέρους της Ξενοφωντινής αδελφότητας το εικόνισμα των εν Κωνσταντινούπολη και Άγιον Όρος Αγίων, τονίζοντας ότι η Παναγία είναι ο σύνδεσμος των δύο τόπων. Προσέφερε ακόμα εγκόλπια τα οποία φιλοτέχνησαν αγιορείτες πατέρες.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο εσχατολογικό νόημα του Ευαγγελικού ανάγνωσματος της Κυριακής.

Μίλησε για τη σημαντική θέση των ιερών ναών επειδή φιλοξενούν τα μυστήρια του Θεού. “Στους ναούς τα πάντα είναι φωτεινά επειδή παραπέμπουν στη βασιλεία των εσχάτων” τόνισε ο Παναγιώτατος.

Πρόσθεσε επίσης για τα προσκυνήματα και τους ναούς της Κων/πόλης και της Ανατολής που περιμένουν ένα λιβάνι, το Χριστός Ανέστη, ένα “αιωνία η μνήμη”, λίγα άνθη. Συνεχάρη δε το Γέροντα Αλεξιο διότι έθεσε το έλεος του Θεού ενώπιον της μοναστική αδελφότητας. Προσέφερε δε στον Γερ. Αλεξιο δώρα ένας επιστήθιο Σταυρό και ενα χερνιβοξεστο (σ.σ. ειδικό σκεύος το οποίο αποτελείται από την κανάτα και τον δίσκο) για την Ιερά Μονή.

Πριν την Απόλυση τέλεσε Τρισάγιο μνημόσυνο στους κτήτορες του ιερού ναού και προχείρησε σε πνευματικό τον π. Δαμάσκηνο Ξενοφωντινό εκ Φιλανδίας. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο νέο Συνοδικό και την τράπεζα.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Παρακολουθήστε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που μεταδόθηκε σήμερα από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους:

 

Δείτε όλο το ρεπορτάζ από τη χθεσινή άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος ΕΔΩ

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων