28/11/2022 28/11/2022 Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο ευρισκόμενος στο Άγιον Όρος και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε της πανηγύρεως της μνήμης του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με το παλαιό εορτολόγιο, μετέβη με τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ και πατέρες της Αδελφότητας για ευλαβικό προσκύνημα πλησίον της Μονής στον...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 9:49

Προσκύνημα και δέηση από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος στον τόπο άσκησης του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Προσκύνημα και δέηση από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος στον τόπο άσκησης του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο ευρισκόμενος στο Άγιον Όρος και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε της πανηγύρεως της μνήμης του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με το παλαιό εορτολόγιο, μετέβη με τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ και πατέρες της Αδελφότητας για ευλαβικό προσκύνημα πλησίον της Μονής στον τόπο ασκήσεως του οσίου Νικοδήμου του Ησυχαστή και του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου και τέλεσαν δέηση.

Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου κατά τον 14ο αιώνα αποτέλεσε ισχυρό, ακμαίο και φημισμένο κέντρο του ησυχασμού. Γι΄ αυτό και σύναξε εντός και γύρω της σπουδαίες ησυχαστικές μορφές όπως των αγίων Σάββα του Νέου, Γρηγορίου Παλαμά, Φιλοθέου Κοκκίνου και Νικοδήμου του Ησυχαστού. «Όλοι τους ήταν θερμοί υπέρμαχοι της ησυχαστικής εμπειρίας και θεολογίας κι επιλέγουν ως τόπο ασκήσεως τους, είτε τη Μονή, είτε τα γειτονικά κελλιά της».

Ο όσιος Νικόδημος ασκήτευε σε κελλί κοντά στη Μονή Βατοπαιδίου στις αρχές του 14ου αιώνα. Εκεί τον βρήκε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ασκούμενο και λόγω της μεγάλης του αρετής θέλησε να του υποταχθεί. Ευρισκόμενος πλησίον του οσίου Νικοδήμου ο άγιος Γρηγόριος είχε τελεία υπακοή και υποταγή, συνεχή νηστεία και αγρυπνία, ακατάπαυστη προσευχή, θερμή θεοτοκοφιλία, αγιοφάνειες και υψηλές πνευματικές καταστάσεις, στις όποιες τον οδηγούσε και διατηρούσε ο θεωρητικός και διακριτικός όσιος Νικόδημος.

Ολοι οι βιογράφοι του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αναφέρονται στον Γέροντα του όσιο Νικόδημο και τον ονομάζουν: «γενναίον και θαυμαστόν Μοναχόν κατά πράξιν και θεωρίαν, γνωστόν εις ολόκληρον το Άγιον Όρος διά την αρετήν του». «Πολύ γνωστόν σε όλους τους αγιορείτας. ο Νικόδημος ζούσε ησυχαστικά και ήταν μεγάλος Γέροντας». Πηγή όλων των πληροφοριών είναι ο άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος.

Κατά τον άγιο Φιλόθεο ο άγιο Γρηγόριος ο Παλαμάς έμεινε παρά τον όσιο Νικόδημο επί μία τριετία (1319-1322) ως την μακαρία κοίμηση του Οσίου.

Δείτε εδώ περισσότερα για τον όσιο Νικόδημο τον Ησυχαστή και τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Διαβάστε επίσης: 

Υποδοχή Μητροπολίτη Χαλκίδος και τιμίας κάρας Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

O Μητροπολίτης Χαλκίδος για τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο από το Συνοδικό της Μονής Βατοπαιδίου (VIDEO)

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Μονή Βατοπαιδίου

Μητροπολίτης Χαλκίδος από το Συνοδικό της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου: Το χάρισμα της Ιερωσύνης είναι δωρεά του Θεού στον άνθρωπο

Η εορτή του Άγιου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου – H κατανυκτική Αγρυπνία και τα μηνύματα από το Συνοδικό (VIDEO)

“Να γίνουμε πλησίον..” το μήνυμα του Μητροπολίτη Χαλκίδος από τη ΙΜΜ Βατοπαιδίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων