30/11/2019 30/11/2019 Όταν τον Οκτώβριο του 1944 αποσύρονταν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, οι Αγιορείτες μοναχοί έχουν ήδη διασώσει εκατοντάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων από τα χέρια των Ναζί. Τον Νοέμβριο του 1944, τρεις Νεοζηλανδοί στρατιώτες πηγαίνουν στον ‘Αθωνα για να εκπονήσουν αναφορά σχετικά με τα μοναστήρια και τους πατέρες που προστάτευσαν τους στρατιώτες τους κατά τον...
30 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2019 - 20:04

Σπάνιο ντοκουμέντο: Νεοζηλανδοί στρατιώτες στο ‘Αγιον Όρος τον Νοέμβριο του 1944

Διαδώστε:
Σπάνιο ντοκουμέντο: Νεοζηλανδοί στρατιώτες στο ‘Αγιον Όρος τον Νοέμβριο του 1944

Όταν τον Οκτώβριο του 1944 αποσύρονταν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, οι Αγιορείτες μοναχοί έχουν ήδη διασώσει εκατοντάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων από τα χέρια των Ναζί.

Τον Νοέμβριο του 1944, τρεις Νεοζηλανδοί στρατιώτες πηγαίνουν στον ‘Αθωνα για να εκπονήσουν αναφορά σχετικά με τα μοναστήρια και τους πατέρες που προστάτευσαν τους στρατιώτες τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, παρόλο που έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ο Peter Mc Intyre, επίσημος ζωγράφος του Πολέμου από τη Νέα Ζηλανδία, όντας ένας εκ των τριών στρατιωτών, κατέγραψε τις αναμνήσεις του από τη συγκεκριμένη επίσκεψη σε ομιλία του για το ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας.

Η μαρτυρία του, παρατίθεται παρακάτω, επενδυμένη με σπάνιο υλικό από την επίσκεψη, και μας μεταφέρει μία άγνωστη εικόνα της ασυνήθιστης ατμόσφαιρας και ιστορικότητας του Αγίου Όρους τη συγκεκριμένη εποχή. Έχει, μάλιστα, ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς ο Peter Mc Intyre δεν ήταν μόνο ένας πετυχημένος στρατιώτης, αλλά και ένας κοσμογυρισμένος καλλιτέχνης.

Το 1939, κατατάχτηκε στο 2ο Εκστρατευτικό Σώμα της Ν. Ζηλανδίας στην Αγγλία, εκπαιδεύτηκε στην Πυροβολαρχία και υπηρέτησε ως αντιαρματικός σκοπευτής στην Αίγυπτο, από τον Απρίλιο του 1940. Τον Ιανουάριο του 1941, διορίστηκε επίσημος Καλλιτεχνικός Ανταποκριτής της Νέας Ζηλανδίας, καταγράφοντας τις μάχες στην Κρήτη, στην Β. Αφρική και στην Ιταλία.

Η ομιλία του Νεοζηλανδού στρατιώτη ηχογραφήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1945 και είχε τον τίτλο «ΝΟ WOMEN» (ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ). Το σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο ήρθε στο φως τυχαία 70 χρόνια αργότερα.

Δείτε για πρώτη φορά την εκπομπή με ελληνικούς υπότιτλους:

Επιμέλεια υποτιτλισμού: Πέπη Οικονομάκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων