04/11/2019 04/11/2019 Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση Ορθοδόξου Διαγνωστικού Κέντρου «Ευαγγελισμός»,  η σημαντική αυτή συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας στην τομέα της υγείας. Με την ευκαιρία αυτή, πραγματοποιήθηκε χθες 3 Νοεμβρίου, εορταστική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του ναού της Αναστάσεως, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος υπήρξε ο μέγας εμπνευστής του έργου αυτού....
04 Νοεμβρίου, 2019 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2019 - 15:26

20 χρόνια Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός”

Διαδώστε:
20 χρόνια Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός”

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση Ορθοδόξου Διαγνωστικού Κέντρου «Ευαγγελισμός»,  η σημαντική αυτή συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας στην τομέα της υγείας.

Με την ευκαιρία αυτή, πραγματοποιήθηκε χθες 3 Νοεμβρίου, εορταστική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του ναού της Αναστάσεως, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος υπήρξε ο μέγας εμπνευστής του έργου αυτού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ιατροί και το προσωπικό του Κέντρου, πολιτικές προσωπικότητες, δεκάδες πιστοί αλλά και ο Μητροπολίτης Ελμπασάν κ. Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Αμαντείας κ. Ναθαναήλ,  ο  Επίσκοπος Βίλιδος κ. Άστιος και Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής.

Προβλήθηκεένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε η ιστορία και το έργο της κλινικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα γίνονται με τη χάρη του Θεού και υπενθύμισε την πορεία της κλινικής, ευχαριστώντας όσους συνετέλεσαν και συνέβαλαν στο χρήσιμο αυτό έργο».

Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός».

Έχοντας υπ’ όψη την εντολή του Ιησού για τους αρρώστους και βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που είχε ο λαός μας στα πρώτα χρόνια του εκδημοκρατισμού της χώρας για ιατρική υποστήριξη, ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προέβη το 1994 στην ίδρυση στα Τίρανα της πρώτης ορθόδοξης κλινικής, με την ονομασία «Άγιος Λουκάς», η οποία στεγάσθηκε σ’ ένα μικρό οίκημα.

Το 1999 τη θέση της πήρε το Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός». Στο εντυπωσιακό αυτό εξαώροφο κτίριο εγκαταστάθηκε όλο το υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό και ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός. Στο Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός», στο οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε 24 ειδικότητες, ορισμένοι από τους πιο γνωστούς ιατρούς στη χώρα, εξετάζονται κάθε μήνα γύρω στους 6 χιλιάδες ασθενείς, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Το Κέντρο προσφέρει σύγχρονες υγειονομικές υπηρεσίες, όπως τον υπερσύχρονο αξονικό τομογράφο (δεύτερος στα Βαλκάνια). Το 2000, ο Dr. Charles Linderman, Αμερικανός ιατρός της γενικής χειρουργικής, δημιούργησε μια χειρουργική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, με αίθουσα χειρουργείου πλήρως εξοπλισμένη και επανδρωμένη με ειδικευμένο προσωπικό, όπου οι χειρουργημένοι παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν (αμερικανική εμπειρία), η οποία ήταν τότε η πρώτη στην Αλβανία αυτού του είδους.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται σε συνθήκες που είναι πολύ κοντά με τα διεθνή πρότυπα.

Στις 18 Μαρτίου 2006 εγκαινιάσθηκε και ο πιο σύγχρονος αξονικός τομογράφος στην Αλβανία από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Μaksim Cikuli και άλλων προσωπικοτήτων. Ο εν λόγω αξονικός τομογράφος (Scanner, General Electric, Light Speed Pro 32) είναι σπειροειδής, πολυανιχνευτής, 32 τομών ανά περιστροφή και πολύ γρήγορος. Καθιστά δυνατή όχι μόνο την πραγματοποίηση απλών εξετάσεων, αλλά και αυτών της καρδιάς μέσα σε 12-15 δευτερόλεπτα. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει τρισδιάστατη ποιοτική απεικόνιση σε πολύ σύντομο χρόνο και να ολοκληρώσει την εξέταση του θώρακα ή της κοιλιακής χώρας με μόνο μια αναπνοή. Το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιείται από προσωπικό εξειδικευμένο στο εξωτερικό.

Ιατρικές κλινικές λειτουργούν επίσης στην Καβάγια, τη Λούσνια, την Κορυτσά και τους Γεωργουτσάτες, ενώ κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει υπηρεσίες (κυρίως σε παιδιά) σε πόλεις και χωριά.

Με την πτώση του κομουνιστικού συστήματος αρκετοί ιατροί που εργάζονταν στην επαρχία εγκαταστάθηκαν σε πόλεις, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να στερούνται ιατρικής βοήθειας. Η «Διακονία Αγάπης» συμβάλλει εδώ και πολύ καιρό στην ενίσχυση του έργου των νοσοκόμων και μαιών, προσφέροντας διάφορα προγράμματα εκπαιδεύσεως και ποικίλη βοήθεια. Λειτουργούν επίσης πολλά τοπικά κέντρα πρώτων βοηθειών. Επιπλέον, το (βιβλίο «Εκεί που δεν υπάρχουν ιατροί» (σε αλβανική μετάφραση) προσφέρει ενημέρωση για το πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσουμε τις πιο συνήθεις ασθένειες. Στις προαναφερθείσες περιοχές το βιβλίο αυτό διανεμήθηκε δωρεάν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων