05/03/2023 05/03/2023 Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη έχει επισκιάσει, όπως ολόκληρο τον κόσμο, και την γειτονική Αλβανία στην οποία σήμερα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες καθώς σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων στην χώρα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για σήμερα, Κυριακή 5 Μαρτίου 2023. Του Νικολάου Ζαΐμη Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος από τα...
05 Μαρτίου, 2023 - 15:58

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Μετέχουμε σήμερα στο ευρύτερο πένθος” – Μεσίστιες οι σημαίες στους ναούς της Αλβανίας

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Μετέχουμε σήμερα στο ευρύτερο πένθος” – Μεσίστιες οι σημαίες στους ναούς της Αλβανίας

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη έχει επισκιάσει, όπως ολόκληρο τον κόσμο, και την γειτονική Αλβανία στην οποία σήμερα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες καθώς σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων στην χώρα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για σήμερα, Κυριακή 5 Μαρτίου 2023.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος από τα Τίρανα χαρακτήρισε ευγενική και σοφή την κίνηση της Αλβανικής κυβέρνησης να κηρύξει την σημερινή ημέρα εθνικό πένθος στη χώρα, τονίζοντα ότι και στους ναούς οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες με την Εκκλησία να συμμετέχει σε αυτό το ευρύτερο πένθος.

Η λιτάνευση των ιερών εικόνων

Σε όλους τους ναούς της Αλβανικής επικράτειας η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας τιμήθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η λιτάνευση των ιερών εικόνων εντός του ναού και η ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας. “Την ημέρα αυτή εορτάζουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας επάνω σε ορισμένες άλλες αντιλήψεις που πήγαν να επικρατήσουν κάποτε. Αλλά ακόμη είναι και μία συμβολική κίνηση της πορείας που πάντα πρέπει να έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία για να μεταφέρει την ομορφιά, την αλήθεια και την αγάπη του Θεού μέσα στο κόσμο”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος λίγο πριν τη λιτάνευση των ιερών εικόνων.

Μεσίστιες οι σημαίες – Τρισάγιο για τις ψυχές των θυμάτων

Ο Προκαθήμενος την εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε ακόμη ότι σήμερα στον Καθεδρικό Ναό θα λάβει και μία άλλη εκδήλωση. Λυπηρή ωστόσο. Η τέλεση τρισαγίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των αδικοχαμένων αδελφών μας από το τραγικό δυστύχημα που συνέβη πρόσφατα στα Τέμπη.

“Όπως είδατε οι σημαίες της Εκκλησίας μας είναι μεσίστιες σύμφωνα με την εντολή και την απόφαση, την πολλή ευγενική και πολλή σοφή που πήρε η κυβέρνηση για να μετέχουμε σήμερα σε αυτό το πένθος το οποίο είναι ευρύτερο πένθος, όχι απλός μίας συγκεκριμένης περιοχής”, ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Η δήλωση

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος είχε εκφράσει τη θλίψη για τη συνταρακτική τραγωδία. Σε δήλωσή του είχε αναφέρει τα εξής: “Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την ασύλληπτη σιδηροδρομική συμφορά στα Τέμπη, με πολλούς νεκρούς επιβάτες, τραυματίες και αγνοουμένους. Εκ καρδίας προσευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων θυμάτων, για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και την παρηγορία των συντετριμμένων συγγενών, σε επικοινωνία μας με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο Β΄ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο εκφράσαμε τη συμμετοχή μας στη βαθύτατη θλίψη για τη συνταρακτική τραγωδία, αλλά και την ανησυχία μας για τις θανατηφόρες παραλείψεις πολλαπλών υπευθύνων”.

Διαβάστε επίσης: Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: “Θλίψη για την τραγωδία στα Τέμπη και ανησυχία για θανατηφόρες παραλείψεις…”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων