30/01/2023 30/01/2023 Με επίσημο τρόπο τα εκπαιδευτήρια του Ιδρύματος Πνοή Αγάπης που ίδρυσε και μεριμνά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, γιόρτασαν σήμερα με όλη την ευλάβεια και πανηγυρικά τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και Οικουμενικούς Διαδασκάλους. Του Ορφέα Μπέτση Να αναφερθεί ότι ο οικείος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, προσδίδοντας...
30 Ιανουαρίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2023 - 21:38

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Αργυρόκαστρο

Διαδώστε:
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Αργυρόκαστρο

Με επίσημο τρόπο τα εκπαιδευτήρια του Ιδρύματος Πνοή Αγάπης που ίδρυσε και μεριμνά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, γιόρτασαν σήμερα με όλη την ευλάβεια και πανηγυρικά τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και Οικουμενικούς Διαδασκάλους.

  • Του Ορφέα Μπέτση

Να αναφερθεί ότι ο οικείος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες είναι προστάτες της παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων και αποκαθιστώντας στην ουσία ιστορική παράδοση στην περιοχή προ των διωγμών της πίστεως, φροντίζει ώστε τιμώντας τη Μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών ταυτόχρονα μέσα στα σχολεία και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών στην περιοχή να γίνεται αυτή την περίοδο ειδική πνευματική συζήτηση.

Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού τελέστηκε Θεία Λειτουργία απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και συλλειτουργόυντων ιερέων της Μητροπόλεως που υπηρετούν ταυτόχρονα πνευματικές ανάγκες των εκπαιδευτηρίων. Ακολούθως ευλογήθηκε η Αγιοβασιλόπιτα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όπως εξ άλλου έχει εμπεδωθεί από την αποκατάσταση της Εκκλησίας μας και σύμφωνα με επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου τελέστηκε το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τους εργάτες της παιδείας, ειδικά όσων κατά τα χρόνια του αθεϊστικού διωγμού μαζί με κληρικούς δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, των ευεργετών των σχολείων στις περιοχές αυτές και όσων αγωνιστήκαν στην διάδοση της Γλώσσας.

Ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9-Χρόνου Ελληνο – Αλβανικού Σχολείου «Πνοή Αγάπης» η συνάντηση του Νέου Έτους των υπευθύνων των σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού των Εκπαιδευτηρίων με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο.

Οι διευθυντές παρουσίασαν επιτεύγματα των μαθητών και μαθητριών κατά το τρέχον σχολικό έτος και στόχους για τη συνέχεια. Υπήρξε άλλη μια ευκαιρία να εκφραστούν ευχαριστίες για τον έφορο όλων των Σχολείων μας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο η συνεχή φροντίδα του οποίου και αφείδωλος συνδρομή έχει καταστήσει τα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης» πρωτοπόρα σε όλη την κοινωνία της Αλβανίας ενώ διαπρέπουν οι μαθητές τους σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Η μαθητική γιορτή που ακολούθησε ξεκίνησε με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας που εκφώνησε ο Θεολόγος κ. Ιωάννης Καραμήτρος, συνεργάτης της Μητροπόλεως και Επιθεωρητής των Σχολείων του «Πνοή Αγάπης» στις περιοχές της. Αναφέρθηκε ειδικά στη διδασκαλία των εορταζόντων Αγίων: Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου, Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου και Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου και τους αγώνες τους για τον άνθρωπο και την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας που τους έχει καταστήσει πρότυπα πνευματικών καθοδηγητών σε όλη την ιστορία στον Χριστιανικό κόσμο αλλά και την ανθρωπότητας γενικά.

Και ένας εύγλωττο παράδειγμα για το πώς η ζωή, το έργο και η γραμματεία των Αγίων Τριών Ιεραρχών επηρεάζουν ακόμη και στις μέρες μας και καθοδηγούν αποφάσεις αφιερωμένων ανθρώπων είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Τα δε επιτεύγματα τα οποία ζει η Ορθόδοξη κοινωνία στην Αλβανία είναι επίσης οι καλύτερες αποδείξεις ότι άνθρωπος που στην καρδιά του φλέγει η πίστη και η αγάπη δύναται να μεταμορφώσει ουσιαστικά πόλη και χώρα μάλιστα υπό δυσμενείς συνθήκες και όρους.

Για άλλη μια φορά οι χορωδίες των Σχολείων και οι ομάδες που συμμετείχαν στη γιορτή απέδειξαν αφενός το ήθος της διαπαιδαγώγησης που λαμβάνουν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» αφετέρου δε την πρόοδο τους στη μάθηση που δεν περιορίζεται μόνο στο διδακτικό υποχρεωτικό πρόγραμμα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων