06/06/2021 06/06/2021 Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Με την παρουσία του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και μεγάλου αριθμού προσκυνητών από την ευρύτερη περιφέρεια του Ελμπασάν, καθώς και από γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία, εορτάστηκε το διήμερο 3-4 Ιουνίου 2021 η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου στην ομώνυμη Ιερά...
06 Ιουνίου, 2021 - 10:04
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2021 - 12:10

Tίμησαν έναν μεγάλο Άγιο των Βαλκανίων παρουσία του Ιλίρ Μέτα

Διαδώστε:
Tίμησαν έναν μεγάλο Άγιο των Βαλκανίων παρουσία του Ιλίρ Μέτα
  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Με την παρουσία του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και μεγάλου αριθμού προσκυνητών από την ευρύτερη περιφέρεια του Ελμπασάν, καθώς και από γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία, εορτάστηκε το διήμερο 3-4 Ιουνίου 2021 η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου στην ομώνυμη Ιερά Μονή στην περιοχή Σιγιόν.

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, παραμονή της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελμπασάν κ. Αντώνιος άνοιξε την λάρνακα με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, παρουσία πλήθους πιστών που προσήλθαν στην ακολουθία προκειμένου να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, ανήμερα της εορτής, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελμπασάν κ. Αντώνιος και Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, πλαισιούμενοι από ιερείς. Aκολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ της Ιεράς Μονής με την συμμετοχή του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και πλήθους προσκυνητών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μέτα με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελμπασάν κ. Αντώνιος για να παραστεί στην εορτή. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία, συνύπαρξη και ανεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων με σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

“Αποδέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόσκληση της Ορθόδοξης κοινότητας και του Μητροπολίτη Ελμπασάν κ. Αντωνίου να συμμετάσχω σήμερα (σ.σ. 4 Ιουνίου 2021) στην θρησκευτική εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου, ενός από τους πιο σημαντικούς Αγίους στα Βαλκάνια και σύμβολο της ενότητας των λαών ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ήμουν ευτυχής που γνώρισα πολλούς πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, που ήρθαν στο Σιγιόν για να γιορτάσουν σε πλήρη αρμονία μαζί με τους Αλβανούς πιστούς”, επισήμανε, μεταξύ άλλων.

 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021:

 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021:

Σύντομος βίος του Αγίου

Ο Άγιος Μάρτυς Ιωάννης του Βλαδιμήρου γεννήθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. στο Βλαδιμίρ της Βουλγαρίας και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Βασιλείου Α’ του Μακεδόνος (867 – 886 μ.Χ.). Ήταν υιός του Νεεμάν, υιού του πρώτου βασιλέως των Αχριδών Συμεών και της Άννης, ευσεβεστάτων Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την παιδική του ηλικία ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου από τους γονείς του και τον Επίσκοπο Αχρίδος Νικόλαο.

Ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ – Στέφανος (940 – 1018 μ.Χ.), θέλοντας να υποτάξει τον Άγιο, τον φυλάκισε. Στη φυλακή, Άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον Άγιο και του αποκάλυψε το μαρτυρικό τέλος του, το οποίο δεν θα αργούσε. Μέσα στα πλαίσια των διπλωματικών του ενεργειών ο τσάρος της Βουλγαρίας τον νύμφευσε με την θυγατέρα του Κορσάρα, όμως ο Άγιος διαφύλαξε την παρθενία του.

Αφού κατέστη αυτεξούσιος βασιλέας των Σέρβων, επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στη διάδοση και εδραίωση της Ορθοδόξου πίστεως, αφού όρισε προς τον σκοπό αυτό διδασκάλους και κήρυκες και ίδρυσε ταυτόχρονα μοναστήρια, εκκλησίες και νοσοκομεία. Μεταξύ των μονών που ιδρύθηκαν από αυτόν, ήταν και ευκτήριος οίκος βρισκόμενος μέσα σε δάσος, στον οποίο προσερχόταν καθημερινά και προσευχόταν. Ήταν πράος, δίκαιος, γενναίος και ευσεβής. Από αγάπη προς τον Θεό βοήθησε την Εκκλησία στο έργο της αντιμετωπίζοντας τους αιρετικούς και ιδιαίτερα τους Βογομίλους.

Η αποχή του από κάθε σαρκική συνάφεια με τη βασίλισσα σύζυγό του και οι καθημερινές απουσίες του για προσευχή, γέννησαν σε αυτή την υποψία ότι είχε σχέσεις με ξένες γυναίκες. Εξ αιτίας αυτού τον διέβαλε στον αδελφό της, ο οποίος αποφάσισε να τον φονεύσει. Όταν πέθανε ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ – Στέφανος, τσάρος στέφθηκε ο υιός του Ραντομίρ. Ο δίδυμος αδελφός του νέου τσάρου, Ιωάννης Βλαδισλάβος, παραπλανώντας τον Άγιο, τον κάλεσε να τον επισκεφθεί. Κατά την επίσκεψή του ο Άγιος Ιωάννης δολοφονήθηκε με ύπουλο τρόπο το 1015 μ.Χ. Η σύζυγός του, μετά το θάνατο του Αγίου, εγκαταβίωσε σε μοναστήρι, όπου ανοικοδόμησε ναό.

Ο Άγιος Ιωάννης και μετά το μαρτυρικό θάνατό του εξακολούθησε να ευεργετεί εκείνους που προσέτρεχαν με πίστη προς αυτόν και να θεραπεύει τους ασθενείς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων