16/01/2022 16/01/2022 Το βαρυσήμαντο έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, συνεχίζει να αποτελεί μέρος των σημαντικότερων αλλαγών που εδώ και χρόνια επιδρούν καταλυτικά στην αναβάθμιση σημαντικών πτυχών της αλβανικής κοινωνίας. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις του Πρακτορείου «Ορθοδοξία», γίνεται αναφορά σε ανακαινίσεις και σε ανεγέρσεις πολλών χωρών λατρείας στην Αλβανία. Παρά ταύτα, το έργο...
16 Ιανουαρίου, 2022 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2022 - 17:16

Το Σπίτι «Ελπίδα» στο Δυρράχιο της Αλβανίας – Στέγη ελπίδας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας

Διαδώστε:
Το Σπίτι «Ελπίδα» στο Δυρράχιο της Αλβανίας – Στέγη ελπίδας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας

Το βαρυσήμαντο έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, συνεχίζει να αποτελεί μέρος των σημαντικότερων αλλαγών που εδώ και χρόνια επιδρούν καταλυτικά στην αναβάθμιση σημαντικών πτυχών της αλβανικής κοινωνίας.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις του Πρακτορείου «Ορθοδοξία», γίνεται αναφορά σε ανακαινίσεις και σε ανεγέρσεις πολλών χωρών λατρείας στην Αλβανία. Παρά ταύτα, το έργο που σήμερα συντελείται από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, δεν σταματά εκεί.

Κέντρα υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός RAPUN 3&4, συσσίτια απόρων σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της χώρας, κέντρα νεότητας, κατασκηνώσεις, περίθαλψη των ηλικιωμένων, πνευματικές δραστηριότητες και τόσα άλλα, που αδυνατούμε να αναφέρουμε στην παρούσα δημοσίευση, αποτελούν απτά παραδείγματα μιας πολυδιάστατης προσπάθειας αναβάθμισης της ζωής των ανθρώπων.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνουμε και την ιδιαίτερη προσοχή της Εκκλησίας προς τα παιδιά, στα οποία παρέχει πνευματική και υλική υποστήριξη.
Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια σημαντική θέση κατέχει το Ορθόδοξο Σπίτι «Ελπίδα», που λειτουργεί από το 2003 εντός των εγκαταστάσεων της Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάσταση του Χριστού» στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο.

Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η λειτουργεία του ξεκίνησε με μόλις οκτώ παιδιά κατά το 2003, αλλά σύντομα έφθασαν τα τριάντα, ένας αριθμός που αποτελεί την μέγιστη χωρητικότητά του.

Όλα τα παιδιά, των οποίων η ηλικία κυμαίνεται από 5-18 ετών, προέρχονται από οικογένειες με οικονομικές δυσχέρειες ή άλλες δυσκολίες, αλλά και από οικογένειες που ένας από τους γονείς δύο γονείς τους δεν ζει. Έκτοτε ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί έναν τόπο (όπως αναφέρει και το όνομά του) πραγματικής ελπίδας.
Στα παιδιά, εκτός από την πλήρη διατροφική και υγειονομική τους περίθαλψη, παρέχεται η κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η ψυχαγωγία, η επιμόρφωση, η άθληση κ.α.

Επιπλέον, η παιδαγωγική υποστήριξη των παιδιών δεν σταματά μόνον στην ενίσχυση των σχολικών τους επιδόσεων και των ατομικών τους ικανοτήτων, αλλά αφορά και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών που διαμένουν εκεί και των γονέων ή των συγγενών τους.
Από τότε που ξεκίνησε την λειτουργεία του, Ορθόδοξο Σπίτι «Ελπίδα», εκτός από την μέριμνα της Εκκλησίας, πλήθος προσκυνητών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες, δεν λησμονά να κάνει μια στάση ούτως ώστε να δείξει έμπρακτα την αγάπη του στα παιδιά του, ενισχύοντας παράλληλα το έργο του Αρχιεπισκόπου.

Εδώ και 30 χρόνια, όποιος καταφεύγει στην Ορθόδοξη Εκκλησίας στην Αλβανία, είτε είναι χριστιανός ορθόδοξος, είτε όχι, βρίσκει την στήριξη και την θαλπωρή που έχει ανάγκη. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα παιδιά, για τα οποία η Εκκλησία εις τύπον Χριστού, από καταβολών της αναφωνεί την ρήση Του, «Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με και μη κωλύετε αυτά» (Λουκ. ΙΗ΄, 16).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων