24/06/2021 24/06/2021 Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε με ανακοίνωσή της τον αποτροπιασμό Της για το πρωτοφανές περιστατικό επιθέσεως με βιτριόλι χθες το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο σχετικά με την καθαίρεση κληρικού για κανονικά παραπτώματα. Με ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμων καταδικάζει το γεγονός ενώ...
24 Ιουνίου, 2021 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2021 - 18:43

ΔΙΣ: Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τον αποτροπιασμό Της για το πρωτοφανές περιστατικό επιθέσεως – Δέεται για την υγεία των τραυματιών

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τον αποτροπιασμό Της για το πρωτοφανές περιστατικό επιθέσεως – Δέεται για την υγεία των τραυματιών

Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε με ανακοίνωσή της τον αποτροπιασμό Της για το πρωτοφανές περιστατικό επιθέσεως με βιτριόλι χθες το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο σχετικά με την καθαίρεση κληρικού για κανονικά παραπτώματα. Με ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμων καταδικάζει το γεγονός ενώ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με δήλωσή του ανέφερε “άλλο πράγμα η συγχώρεσις, άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη”.

Παρακολουθήστε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, κατά το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον απόηχο της επίθεσης στους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος:

 

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Βουτσή – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

ΦΩΤΟ: Χ. ΜΠΟΝΗΣ

 

ΔΕΙΤΕ – Συγκλονιστικές Εικόνες: Το βιτριόλι που έπεσε στα ράσα

 

 

Εξιτήρια έλαβαν οι επτά Μητροπολίτες, από τα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και ΚΑΤ, όπου είχαν μεταφερθεί μετά τον τραυματισμό τους από την επίθεση με καυστικό υγρό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το απόγευμα της Πέμπτης. Για περαιτέρω νοσηλεία και αντιμετώπιση στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του ΚΑΤ παρέμεινε ο Αρχιμανδρίτης-Γραμματέας  του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο οποίος έφερε σοβαρότερο έγκαυμα δέρματος τραχήλου και οπισθοωτιαίας χώρας.

Ειδικότερα, οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Κηφισίας, Δρυινουπόλεως και Κασσανδρείας, που διακομίστηκαν χθες με ΕΚΑΒ από το Λαϊκό Νοσοκομείο στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», εξετάστηκαν αρχικά από την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου και βρέθηκαν να έχουν ήπια βλάβη του κερατοειδούς για την οποία έλαβαν την δέουσα αγωγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου. Μετέπειτα εκτιμήθηκαν από την Πλαστική Χειρουργική και βρέθηκαν να έχουν περιορισμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα για τα οποία έλαβαν την κατάλληλη αγωγή. Θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση του Μητροπολίτη Κηφισίας το Σάββατο 26 Ιουνίου.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΚΑΤ διακομίστηκαν χθες οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Ζακύνθου και Άρτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου, έφεραν ελαφρά εγκαύματα δέρματος, τους δόθηκε ιατρική φροντίδα από το εξειδικευμένο προσωπικό της Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου και έλαβαν εξιτήριο.

 

Δείτε το χρονικό της επίθεσης: 

 

Επιμέλεια βίντεο: Νάνσυ Νάσκου

Μοντάζ: Κώστας Μπρουμάς

ΔΙΣ: Αποτροπιασμός για την πράξη

Άτυπα συνήλθε σήμερα μετά και το πρωτοφανές περιστατικό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου με ανακοίνωση της καταδικάζει το αποτρόπαιο αυτό γεγονός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

“Χθες 23.6.2021 περί ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατά την εκδίκαση από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό διά πρεσβυτέρους, διακόνους και μοναχούς Δικαστήριο πειθαρχικής υποθέσεως κληρικού (εφημερίου) της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο κατηγορούμενος, μετά την ανακοίνωση σε αυτόν της απορρίψεως της εφέσεώς του κατά της πρωτοβάθμιας ποινής της καθαιρέσεως και επαναφοράς του στην τάξη των λαϊκών, κινήθηκε προς τους Μητροπολίτες, μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου και τον γραμματέα του, και άρχισε να ρίχνει καυστικό υγρό εναντίον τους από δοχεία, που είχε μαζί του. Εξ αιτίας της επιθέσεώς του υπέστησαν εγκαύματα οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Σωμαράκης, Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου.

 

 

H Ιερά Σύνοδος εκφράζει τον αποτροπιασμό Της για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό επιθέσεως, πολλώ δε μάλλον επειδή εμπλέκεται πρώην κληρικός, και εκφράζει την συμπάθειά Της προς τους τραυματίες και “δέεται υπέρ της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας τους. Η Ιερά Σύνοδος και έκαστος εκ των μελών Της εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον τραυματισθέντα αστυνομικό φρουρό, ο οποίος έδρασε με προσωπικό κίνδυνο ζωής και συνέλαβε τον δράστη, προς τους διασώστες του ΕΚΑΒ, που κατέφθασαν αμέσως και προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Λαϊκό και ΚΑΤ, το οποίο, παρά την τεράστια και διαρκή καταπόνησή του κατά την παρούσα περίοδο της πανδημίας, συνέδραμε αποτελεσματικώς, υπερβάλλοντας τις δυνάμεις του καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την ταχύτατη επέμβασή της”.

Ευχαριστεί ιδιαιτέρως την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια, τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επιδεικνύοντες αμέριστο και προσωπικό ενδιαφέρον για τα θύματα της επιθέσεως”.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Άλλο πράγμα η συγχώρεσις, άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη»

«Πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους μας, ότι κάθε εμπειρία και κακή εμπειρία είναι και μία αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την επίθεση σε μητροπολίτες που συνέβη χθες το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο και σημείωσε ότι «άλλο πράγμα είναι η συγχώρεσις και άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Μητροπολίτης Βεροίας: Αποτρόπαια η εγκληματική αυτή πράξη

 

 

Ανακοίνωση σχετικά με την ενέργεια του καθαιρεθέντος κληρικού εξέδωσε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, κληρικός της οποίας ήταν ο εν λόγω δράστης.

Αναλυτικά αναφέρει:

Με βαθύτατο στεναγμό προσεύχομαι για την ταχεία και πλήρη ανάρρωση των αναιτίως πληγέντων αδελφών Αρχιερέων, ιερέων και κοσμικών.

Ο δράστης, χειροτονηθείς στην Λιβύη, προσήλθε στην Μητρόπολη Βεροίας το έτος 2014, προερχόμενος από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος. Το έτος 2018, εξ αιτίας βαρυτάτης κατηγορίας, ετέθη σε προσωρινή αργία, μέχρι τελεσιδικίας της υποθέσεώς του. Το Επισκοπικό Δικαστήριο, το έτος 2019, έκρινε αυτόν ένοχον και παρέπεμψε την υπόθεσίν του στο αρμόδιο Συνοδικό Δικαστήριο. Από της θέσεώς του σε αργία (2018), εγκατέλειψε την Βέροια, κατοικών έκτοτε και καθόσον γνωρίζω σε χωριό της Νιγρίτης Σερρών.

Η εγκληματική πράξη του καθαιρεθέντος κληρικού, που συγκλόνισε το πανελλήνιο είναι αποτρόπαια και άνανδρη και θα λάβει την πρέπουσα τιμωρία από την ελληνική δικαιοσύνη στα χέρια της οποίας βρίσκεται ήδη.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας για την επίθεση στο Συνοδικό Μέγαρο

Σχετικά με το αποτρόπαιο γεγονός της επίθεσης στην Ιερά Σύνοδο, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη και τον αποδοκιμασία μας για την επίθεση με καυστικό υγρό, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στο χώρο των Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προσευχόμαστε στο Θεό και συμπαριστάμεθα στον πόνο των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων και των λοιπών κληρικών και λαϊκών αδελφών, οι οποίοι υποφέρουν και ταλαιπωρούνται. Ευχόμαστε προσωπικά στον καθένα ταχεία ανάρρωση, ώστε άμεσα να επιστρέψουν με υγεία στα καθήκοντά τους, επιτελώντας απρόσκοπτα το πνευματικό και ποιμαντικό τους έργο ».

Κικίλιας στο ope.gr: «Είναι όλοι τους καλά θα βγούν»

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ερωτήθηκε από δημοσιογράφο του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) Κώστα Παναγόπουλο σήμερα το πρωί σχετικά με την πορεία υγείας των Μητροπολιτών που δέχθηκαν επίθεση με καυστικό υγρό στο Συνοδικό Μέγαρο χθες.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε: “Είναι όλοι τους καλά και θα βγουν”. Τέσσερις από τους Μητροπολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά και τρεις από αυτούς είχαν έφεραν μεγαλύτερα τραύματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής εξιτήριο έχουν λάβει οι Μητροπολίτες Άρτης, Ζακύνθου και Γλυφάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίκη και αποτροπιασμός για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι στο Συνοδικό Μέγαρο – Εκτός κινδύνου οι Μητροπολίτες – Το προφίλ του δράστη

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων