24/06/2021 24/06/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη Συγκλονισμένη βρίσκει η επόμενη μέρα τόσο την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και την κοινή γνώμη από το πρωτοφανές περιστατικό που διαδραματίστηκε χθες το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη όπου ένας κληρικός έριξε καυστικό υγρό (βιτριόλι κόκκινου χρώματος σύμφωνα με μαρτυρίες) σε επτά Μητροπολίτες, τον γραμματέα των Συνοδικών Δικαστηρίων, σε δύο...
24 Ιουνίου, 2021 - 7:48
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2021 - 11:17

Καταδίκη και αποτροπιασμός για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι στο Συνοδικό Μέγαρο – Εκτός κινδύνου οι Μητροπολίτες – Το προφίλ του δράστη

Διαδώστε:
Καταδίκη και αποτροπιασμός για την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι στο Συνοδικό Μέγαρο – Εκτός κινδύνου οι Μητροπολίτες – Το προφίλ του δράστη

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Συγκλονισμένη βρίσκει η επόμενη μέρα τόσο την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και την κοινή γνώμη από το πρωτοφανές περιστατικό που διαδραματίστηκε χθες το απόγευμα στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη όπου ένας κληρικός έριξε καυστικό υγρό (βιτριόλι κόκκινου χρώματος σύμφωνα με μαρτυρίες) σε επτά Μητροπολίτες, τον γραμματέα των Συνοδικών Δικαστηρίων, σε δύο δικηγόρους και έναν αστυνομικό κατά την προσπάθεια του να τον ακινητοποιήσει και να τον συλλάβει. Σήμερα ο δράστης θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα.

Οι Μητροπολίτες οι οποίοι αρχικά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΛΑΪΚΟ και στη συνέχεια, ανάλογα με τα τραύματα που έφεραν, στα νοσοκομεία ΚΑΤ και ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο με ορισμένους να λαμβάνουν εξιτήριο τις πρώτες πρωινές ώρες και άλλους να αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής εξιτήριο έχουν λάβει οι Μητροπολίτες Άρτης Καλλίνικος, Ζακύνθου Διονύσιος και Γλυφάδας Αντώνιος. Στο νοσοκομείο ΚΑΤ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σωμαράκης, ενώ στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου, οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Δρυινουπόλεως, Κασσανδρείας και Κηφισίας. Μάλιστα, η Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας ενημερώνοντας για την υγεία του Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρει: “Κατόπιν της πρωτοφανούς και αποτρόπαιας εγκληματικής πράξης, η οποία έλαβε χώρα κατά την συνεδρίαση του Συνοδικού Δικαστηρίου στην Ιερά Σύνοδο εις βάρος των Μητροπολιτών – μελών αυτού, σας ενημερώνουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κύριλλος είναι καλά στην υγεία Του και θα παραμείνει σήμερα για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών – Γ. Γεννηματάς”.

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το γεγονός έσπευσε στο πλευρό των Ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο οποίος είχε προσωπική επικοινωνία με όλους τους παθόντες. Από τους πρώτους που επικοινώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ήταν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της εν Ελλάδι Εκκλησίας και άλλοι Προκαθήμενοι επικοινώνησαν μαζί του καθώς επίσης και πολλοί Μητροπολίτες.

Άμεσο υπήρξε το ενδιαφέρον της Πολιτείας με τον υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια να συνοδεύει τον Μακαριώτατο στο νοσοκομείο και να καταδικάζει την ενέργεια. Και ο Πρωθυπουργός από τη πλευρά του καταδίκασε το αποτρόπαιο αυτό γεγονός εκφράζοντας τη λύπη και τονίζοντας πως το κράτος θα παράσχει τη κάθε δυνατή ιατρική κάλυψη.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα συνεχιζόταν η δεύτερη ημέρα εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αλλά μετά τα χθεσινά γεγονότα η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κικίλιας στο ope.gr: «Είναι όλοι τους καλά θα βγούν»

Το χρονικό της επίθεσης – Το προφίλ του δράστη

Στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου εκδικαζόταν στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο με το αίτημα της οριστικής καθαίρεσης η υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτου Κόμβου (το όνομά του ανέφερε ο συνήγορος του μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ) ο οποίος υπηρετούσε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Λίγον πριν την ανακοίνωση της απόφασης ο ιερέας έβγαλε από την τσέπη του δύο μικρά μπουκάλια με καυστικό υγρό και τα έριξε προς το μέρος της έδρας που ήταν οι Αρχιερείς και αμέσως τράπηκε σε φυγή. Συγκεκριμένα το καυστικό υγρό προκάλεσε τραύματα στους Μητροπολίτες, Γουμενίσσης Δημήτριο, Δρυινουπόλεως Ανδρέα, Κασσανδρείας Νικόδημο, Ζακύνθου Διονύσιο, Άρτης Καλλίνικο, Κηφισίας Κύριλλο και Γλυφάδας Αντώνιο καθώς και ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανός Σωμαράκης.

Φωτογραφία ΕΡΤ/ Ελίνα Κολύβα

Αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη ο ιερέας προσπάθησε να τραπεί σε φυγή αλλά ο αστυνομικός φρουρός και οι δύο δικηγόροι του Μεγάρου τον κυνήγησαν ενώ αστυνομικοί που κλήθηκαν για ενισχύσεις του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως προέβη στην εν λόγω ενέργεια καθώς θεωρεί την καθαίρεση του άδικη και προϊόν σκευωρίας. Στη συνέχεια όμως οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ όπου την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών.

Ωστόσο, τα στοιχεία που είδαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον δράστη κάνουν λόγο για άνθρωπο ο οποίος είχε ενοχλήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές καθώς το 2018 είχε συλληφθεί για υπόθεση ναρκωτικών από την ασφάλεια Βέροιας. Σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο συνήγορος υπεράσπισής του Α. Θεοδωρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και πριν ένα μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Οι πρώτες μαρτυρίες

«Τα ράσα ήταν βγαλμένα. Οι άνθρωποι ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Φωνάζανε. Προσπαθούσαν να πάνε να πλυθούνε», ανέφερε με δηλώσεις του ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης.

«Όπως ξέρετε, έγινε ένα τραγικό συμβάν, αυτήν την ώρα προσευχόμαστε να είναι καλά οι Άγιοι Αρχιερείς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ συμπληρώνοντας πως «Δεν είναι λύσεις αυτές, δεν βοηθούν κανέναν αυτά τα πράγματα. Τα καταδικάζουμε απερίφραστα».

Δηλώσεις έξω από το Συνοδικό Μέγαρο για το πρωτοφανές συμβάν έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. «Αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο στον χώρο της Εκκλησίας. Είναι συγκλονιστικό από όλες τις απόψεις», ανέφερε ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάρτισης και εκπαίδευσης των κληρικών.  «Μέχρι τώρα έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος που προσπαθούμε κι εμείς και η Πολιτεία να το διορθώσουμε……. Ποιος και πως έχει την ευθύνη για τον καταρτισμό της νέας γενιάς κληρικών;».

Νωρίτερα, τις πρώτες δηλώσεις μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι στο συνοδικό δικαστήριο της Μονής Πετράκη έκανε έξω από το νοσοκομείο «Λαϊκό» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περιέγραψε πως ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και καθώς είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι, έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. «Περίπου 7 ή 8 πρόσωπα έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, «ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υγεία των μητροπολιτών θα πάει καλύτερα. Κλείνοντας, δήλωσε πως ένα τέτοιο φαινόμενο «μας προβληματίζει όλους μας και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία».

Επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχη με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μονή Πετράκη, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς, ευχόμενος ταχεία αποκατάσταση της υγείας όλων όσοι τραυματίστηκαν.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το ενδιαφέρον και τις ευχές του, τις οποίες και θα μεταφέρει προς τους τραυματίες και προς όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

ΙΣΚΕ: Αμέριστη συμπαράστασή προς τους πληγέντας Αρχιερείς

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, με επίσημη ανακοίνωσή του, καταδίκασε απερίφραστα την αποτρόπαια και εγκληματική πράξη της επίθεσης με καυστικό υγρό κατά των μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου, από υπόδικο κληρικό και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους πληγέντας, Αγίους Αρχιερείς και τον Γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου και τις ευχές για ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους.

Καταδίκασε την ενέργεια η Πολιτεία

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στον οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη.

Ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

«Η επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών και άλλων συμπολιτών μας συνιστά αποτρόπαια πράξη. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και καλή επάνοδο στα καθήκοντά τους», έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. 

«Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας. Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί», ανέφερε σε δηλώσεις του έξω από το ΛΑΪΚΟ νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Εξωτερική φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων