09/07/2020 09/07/2020 Στις 22 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας, με τη συνεδρίαση της «Επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», κατόπιν αποφάσεως της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως. Της Ναταλίας Δανδόλου Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων,...
09 Ιουλίου, 2020 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2020 - 20:41

ΔΙΣ: Στις 22 Ιουλίου η συνάντηση Εκκλησίας και Πολιτείας – Δηλώσεις του Αρχιεπ. Αθηνών στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία- Τι είπαν για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Στις 22 Ιουλίου η συνάντηση Εκκλησίας και Πολιτείας – Δηλώσεις του Αρχιεπ. Αθηνών στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία- Τι είπαν για την Αγιά Σοφιά

Στις 22 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας, με τη συνεδρίαση της «Επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος», κατόπιν αποφάσεως της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως.

Της Ναταλίας Δανδόλου

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος η ΔΙΣ ενημερώθηκε για την πρόσκληση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως. Κατά τη συνεδρίαση   αυτή θα παραστούν : ο Σεβ. Μητρο­πο­λίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Σεβ. Μη­τρο­πολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαι­δεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Τεχνική υποστήριξη: Ηρακλής Μωραΐτης

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Μιλώντας στην κάμερα του πρακτορείου Ορθοδοξία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή θέληση τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και από την πλευρά της πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. “Υπάρχει όρεξη και από μας και από την Πολιτεία. Θα κάνουμε έναν αγώνα και μία προσπάθεια” είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τις εκκλησίες τόνισε: “Η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί. Έκανε ό,τι μπορεί και θα κάνει ό,τι μπορεί. Σε ερώτηση αν αδικείται η Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε οι άνθρωποι αδικούνται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο ανώτερος νόμος για την Εκκλησία”.

Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι είναι ένα ένα θέμα “που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μου και των θρησκευομένων, αλλά όλων των πολιτισμένων ανθρώπων”.

“Η Αγία Σοφιά δεν είναι ένα μόνο χριστιανικό μνημείο που το έφτιαξε ο Ιουστινιανός, είναι ένα παγκόσμιο μνημείο με μεγάλη θέση στην πολιτιστική ιστορία. Και όπου πολεμιέται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία και αυτό είναι ένα δείγμα ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο” τόνισε.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων κληθείς να σχολιάσει την παράταση των μέτρων για τις εκκλησίες έως τις 21 Αυγούστου, τόνισε ότι η εκκλησία δεν βλέπει στα μέτρα αυτά καμία προκατάληψη απέναντι στην Εκκλησία.

“Αυτό που που συμβαίνει πρέπει να γίνει με την έννοια της προσωπικής ευθύνης” υπογράμμισε, ενώ σε ερώτηση του πρακτορείου Ορθοδοξία και του Δημήτρη Στρουμπάκου, αν η εκκλησία αδικείται με μέτρα αυτά απάντησε: “Μόνο ο Θεός είναι δίκαιος. Όλοι είμαστε άδικοι πολλές φορές” και πρόσθεσε ότι η λήψη μέτρων για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων είναι προτιμότερη από οποιεσδήποτε ανεύθυνες κινήσεις και πράξεις. Ερωτηθείς για την Αγιά Σοφία, υπογράμμισε ότι ισχύουν όλα όσα έχουν ειπωθεί εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η σύνεση, η γαλήνη και ο σεβασμός για το ιστορικό αυτό μνημείο.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στη Συνεδρία της για τον μήνα Ιούλιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως.

Η ΔΙΣ επεκύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ακολούθως, η ΔΙΣ έλαβε γνώση της προσκλήσεως της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, περί της επικειμένης συνεδριάσεως την Τετάρτη 22 Ιουλίου της Επιτροπής για την μελέτη και την επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αυτή ορίζεται από την Απόφαση του κ. Πρωθυπουργού Υ332 (ΦΕΚ 963 Β’/24-5-2011. Κατά την συνεδρίαση αυτή θα παραστούν : ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επίσημο ανακοινωθέν της σημερινής ΔΙΣ

Οι δηλώσεις του Μητρ. Φιλίππων μετά την ολοκλήρωση της ΔΙΣ

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί ο άνθρωπος» (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων