08/02/2023 08/02/2023 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για σήμερα. Η Δ.Ι.Σ. θα συνεχίσει τις εργασίες Της την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους. Στις αποφάσεις που έλαβε η ΔΙΣ, μεταξύ άλλων, αποφάσισε την αποστολή προς τελική έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ....
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 13:47
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 15:01

ΔΙΣ: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τελική έγκριση η Αγιοκατάταξη του Γρεβενών Αιμιλιανού – Γνωστοποιεί την καθαίρεση του Κλιν Λεωνίδα

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τελική έγκριση η Αγιοκατάταξη του Γρεβενών Αιμιλιανού – Γνωστοποιεί την καθαίρεση του Κλιν Λεωνίδα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για σήμερα. Η Δ.Ι.Σ. θα συνεχίσει τις εργασίες Της την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους.

Στις αποφάσεις που έλαβε η ΔΙΣ, μεταξύ άλλων, αποφάσισε την αποστολή προς τελική έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ περί αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιερομάρτυρος Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, καθώς και του Νεομάρτυρος Δημητρίου, μοναχού εκ Σαμαρίνης.

Ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός/  Φωτογραφία: Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών 

Η ΔΙΣ ενημερώθηκε περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’, σχετικά προς την σύσταση της «Πατριαρχικής Εξαρχείας Αφρικής» από το Πατριαρχείο της Μόσχας, διά του οποίου γνωστοποιεί στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι με την από 22ας Νοεμβρίου απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, «Έξαρχος» του Πατριαρχείου Μόσχας εν Αφρική, καθαιρέθηκε από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης. Η Δ.Ι.Σ. ομοφώνως αποφάσισε να γνωστοποιήσει, κατά παλαιά εκκλησιαστική τάξη, δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος την εν λόγω καθαίρεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας/  Φωτογραφία: patriarchia.ru

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τις εργασίες της ΔΙΣ:

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες Της η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε περί του άρτι εκδοθέντος υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ευθύνη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολύγλωσσου τεύχους, το οποίο τιτλοφορείται: «Η μισθοδοσία των κληρικών. Σχόλιο στον Νόμο 4957/2022». Το εν λόγω τεύχος αποτελεί απόσπασμα από την Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας κατά την Συνεδρία της 4ης Οκτωβρίου 2022.

– Αποφάσισε την τέλεση Αρχιεπισκοπικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών την Δ’ Κυριακή των Νηστειών (26.3.2023) με την ευκαιρία της έλευσης στην Αθήνα της Εφέστιας Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιόν Εστι». Κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, όρισε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Συνοδικό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

– Ενημερώθηκε περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β’, σχετικώς προς την σύσταση της «Πατριαρχικής Εξαρχείας Αφρικής» από το Πατριαρχείο της Μόσχας, διά του οποίου γνωστοποιεί στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι με την από 22ας Νοεμβρίου απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, «Έξαρχος» του Πατριαρχείου Μόσχας εν Αφρική, καθαιρέθηκε από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης. Η Δ.Ι.Σ. ομοφώνως αποφάσισε να γνωστοποιήσει, κατά παλαιά εκκλησιαστική τάξη, δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος την εν λόγω καθαίρεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Αποφάσισε την αποστολή προς τελική έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ περί αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιερομάρτυρος Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, καθώς και του Νεομάρτυρος Δημητρίου, μοναχού εκ Σαμαρίνης.

– Αποφάσισε να συγκατατεθεί στο αίτημα επίσκεψης στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο του Προκαθημένου του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικού κ. Αράμ Α’, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα από 11ης έως 15ης Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στις Αρμενικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

– Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος για την διεξαγωγή του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος, Στελεχών Νεότητος και Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με κεντρικό θέμα: «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα. Η ορθόδοξη θεώρηση». Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί τον προσεχή Αύγουστο στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

– Ενέκρινε τις προτάσεις:

α) της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 5 έως και 11 Μαρτίου 2023 και

β) της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για τον εορτασμό της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από την Δευτέρα 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023.

– Αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα Αυτής την Εκπαιδευτική Ημερίδα, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης Νεοπλασμάτων Πεπτικού (Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ.) το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, με θέμα: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού και Μεταμοσχεύσεις: Θεραπευτικές εξελίξεις και σύγχρονες τεχνικές», ορίζοντας Εκπρόσωπο Αυτής τον Σεβασμιώτατο Συνοδικό Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, ο οποίος και θα αναγνώσει σχετικό μήνυμα.

– Ενημερώθηκε για την πορεία της οργάνωσης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως και πρώτης κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο «ΘΕΟΛΟΓΙΑ», το οποίο θα διεξαχθεί από την 12η έως την 15η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην εποχή της άυλης μετανεωτερικότητας».

Η πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ οι υπόλοιπες Συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής Συνεδρίας ανεγνώσθη η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Κυριάκου Μπατσάρα, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, διά της οποίας υπέβαλε ευχαριστίες προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την χορήγηση υποτροφίας στον εφημέριο της εν Ελλάδι Ασσυριακής Εκκλησίας.

– Αποφάσισε την συνέχιση και την ολοκλήρωση της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2010-2019 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

– Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Συνοδικός Σύνδεσμος με τον ΙΣΚΕ ο Κηφισίας Κύριλλος

Στο διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί δέχθηκαν τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), με τα οποία είχαν γόνιμη συνεργασία.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ομοφώνως αποφάσισε:

α) την αποστολή Γράμματος προς όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του οποίου θα ενημερώνονται σχετικώς προς την επίσκεψη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και

β) τον ορισμό ως Συνοδικού Συνδέσμου με τον ΙΣΚΕ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, ο οποίος θα επικοινωνεί με τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ θα τελέσει και την Ακολουθία του αγιασμού των νέων γραφείων αυτού, τα οποία παραχώρησε η Ιερά Σύνοδος σε δικό της κτήριο.

Η Δ.Ι.Σ. θα συνεχίσει τις εργασίες Της την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης 

Διαβάστε επίσης: 

Πολύγλωσσο τεύχος του Αρχιεπισκόπου για τη μισθοδοσία των κληρικών

Υλική βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Τουρκία & Συρία -Επιστολές σε Οικουμενικό Πατριάρχη, Πατριάρχη Αντιοχείας, Ερντογάν και Άσαντ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Θεία Λειτουργία για τα 15 χρόνια στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον ΙΣΚΕ

Κεντρική Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων