24/08/2021 24/08/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Τη μνήμη του Αγίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, του Φωτιστή του Γένους, τίμησε και φέτος στις 24 Αυγούστου η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις τόσο στη γενέτειρά του Αγίου, το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όσο και στην Κόνιτσα, τέλστηκαν πανηγυρικά με την παρουσία και εκπροσώπων της Πολιτείας, ενώ σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη...
24 Αυγούστου, 2021 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2021 - 22:45

Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον Φωτιστή του Γένους και “Άγιο των Σκλάβων” Πατροκοσμά τον Αιτωλό

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον Φωτιστή του Γένους και “Άγιο των Σκλάβων” Πατροκοσμά τον Αιτωλό

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Τη μνήμη του Αγίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, του Φωτιστή του Γένους, τίμησε και φέτος στις 24 Αυγούστου η Εκκλησία της Ελλάδος.

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις τόσο στη γενέτειρά του Αγίου, το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όσο και στην Κόνιτσα, τέλστηκαν πανηγυρικά με την παρουσία και εκπροσώπων της Πολιτείας, ενώ σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ο Άγιος εορτάστηκε και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι εορτασμοί στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά

Ο άγιος Κοσμάς, γνωστός ως Αιτωλός λόγω της καταγωγής του από το χωριό Μέγα Δένδρο της Αιτωλοακαρνανίας, έζησε στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στη φερώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου τελέστηκε σήμερα Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δέηση στο χώρο όπου γεννήθηκε ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

“Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να εκπροσωπώ στους εορτασμούς για τη μνήμη του Πατροκοσμά, την ελληνική πολιτεία. Εκκλησία και πολιτεία εορτάζουμε από κοινού τη σεπτή μνήμη του Εθνομάρτυρα και κόσμο- καλόγερου που υπήρξε πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης και αφιέρωσε τη ζωή του στην Ορθοδοξία, στην Πατρίδα μας και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ο κοινός αυτός εορτασμός συμβολίζει άλλωστε την κοινή πορεία ελληνισμού και ορθοδοξίας ανά τους αιώνες. Το παράδειγμα και οι διδαχές του Κοσμά του Αιτωλού αποτελούν ιερό χρέος και φωτεινό οδηγό για όλους μας, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει. Χρόνια πολλά από το πανέμορφο Θέρμο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας”, έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανος, ο οποίος εκπροσώπησε την πολιτεία στους εορτασμούς.

Παρουσία του ΥΦΕΘΑ οι εορτασμοί στην Κόνιτσα

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσας παρέστη, σήμερα, Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, της οποίας στέρεη βάση αποτέλεσε το έργο του Αγίου.

Το πρωί τελέστηκε Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίστης κ. Ανδρέα και συλλειτουργούντων των Σεβασμιώτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανής, μετέβη στο Δημαρχείο Κόνιτσας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Εξάρχου, με τον οποίο συζήτησαν για τα έργα σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατά την παραμονή του στην Κόνιτσα, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με κατοίκους στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν επίσης ο Βουλευτής Ιωαννίνων (ΝΔ) κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης (Μ/Π) Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, Μητροπολίτες και τοπικοί εκπρόσωποι.

Πανηγύρισε ο «Άγιος των Σκλάβων» στη Νέα Φιλαδέλφεια

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στον φερώνυμο Ναό του «Αγίου των Σκλάβων» στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Την κυριώνυμο ημέρας της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία τοπικών φορέων και εκπροσώπων Μικρασιατικών σωματείων.

Στην ομιλία του Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη προσφορά του Αγίου Κοσμά στο σκλαβωμένο Γένος και την αγάπη του Αγίου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, από την οποία αντλούσε δύναμη στο Ιεραποστολικό έργο του, παροτρύνοντας τους πιστούς να εμπνέονται από το έργο και την θυσία του του Μεγάλου Εθναπόστολου, έχοντας πάντα την ελπίδα της παρουσίας της Θεομήτορος στη πορεία της ζωής τους.

Μάνης Χρυσόστομος: «Χρειαζόμαστε Ισαποστόλους»

Στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον ορεινό όγκο Σαγγιάς της περιοχής της Τριανταφυλλιάς, Ανατολικής Μάνης, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

“Αδελφοί μου, χριστιανοί, ορθόδοξοι χριστιανοί, τιμούμε σήμερα ένα μεγάλο άγιο των νεοτέρων χρόνων, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον ισαπόστολο, τον εθναπόστολο, τον ιερομάρτυρα, που ξεκίνησε το 1714 από το Μεγάλο Δένδρο Αιτωλοακαρνανίας και μαρτύρησε στο Καλικόντασι της Βορ. Ηπείρου. Εδώ που έχουμε ανέβει πάνω στο άγριο αυτό βουνό αλλά και με την καταπληκτική θέα, είναι ο,τι πρέπει, να ακούσετε γι’ αυτή την αγία μορφή του νεότερου ελληνισμού……… Οι «Διδαχές» του, όσες διεσώθηκαν, είναι ένας πολύτιμος πνευματικός θησαυρός. Μίλαγε πραγματικά για να στηρίξει την ορθόδοξη πίστη, ερμήνευε με απλά λόγια την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, τόνιζε την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη προς τον πλησίον, υπογράμμιζε την αξία της Κυριακής αργίας, μα δεν άφηνε από το περιεχόμενο των κηρυγμάτων και την σημασία της ελεημοσύνης, της προσευχής, της μετάνοιας, της ευλάβειας προς τους αγίους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ 

Γιορτή στο ξωκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, εκεί όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Δάφνης-Μουρτιά, απ’ όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στις 3 Αυγούστου 2021, εντός των ορίων της Αρχιερατικής Περιφερείας Αιγαίων. Εκεί, στο πανηγυρίζον Ι. Εξωκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με τη συλλειτουργία πλήθους Ιερέων της περιοχής, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και συμπροσευχόμενο τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής, Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λιάσκο.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Ακόμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ο εν λόγω Ιερός Ναός είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη την Φθιώτιδα, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος καθώς και άλλοι Πατέρες Ενοριών της πόλης της Λαμίας, ενώ μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κερπινιώτης, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Περισσότερα διαβάστε εδώ

Η Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ι.Μ. Μαρωνείας

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου, επί τη Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, παρέστη στον εορτάζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Κομοτηνής.

Την παραμονή, Δευτέρα 23 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, όπου κήρυξε τον Θείο Λόγο εξαίροντας τον βίο και το έργο του Αγίου, το οποίο είναι περισσότερο επίκαιρο σήμερα, προτρέποντας παραλλήλως τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Μητροπολίτης Σύρου στα Άγραφα για τον Άγιο Κοσμά

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου τέλεσαν την Αρτοκλασία στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού και προ του πλησίον αυτού ανδριάντος του Ισαποστόλου, τα οποία ανήγειρε στα «απάτητα» και «αδούλωτα» Άγραφα ο επιχειρηματίας κ. Νικόλαος Χόντος, που διακρίνεται για την αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και τα φιλάνθρωπα αισθήματά του.

Μονεμβασίας Ευστάθιος: «Οι κεκοιμημένοι αδελφοί μάς διδάσκουν το εφήμερο της ζωής»

Την Τρίτη 24 Αυγούστου, η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός του δεύτερου Κοιμητηρίου Σπάρτης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Λόγω πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο θεολόγος κ. Ευάγγελος Νικολακάκης, ο οποίος, αρχικά, μίλησε για τους νεομάρτυρες της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η εσπερινή λατρευτική σύναξη επισφραγίστηκε με την τέλεση Τρισάγιου για όλους εκείνους, που αναπαύονται στο Κοιμητήριο από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα επισήμανε, ότι θα πρέπει να ωφελούμαστε από τις σκέψεις, που έχουμε για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, αφού αυτοί μας διδάσκουν το εφήμερο της ζωής και την ανάγκη για αξιοποίηση του χρόνου που έχουμε στη Γη με επαναφορά στην εν Χριστώ ζωή και αποβολή των υλιστικών προτύπων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές, που έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον εορτασμό, ενώ ευχήθηκε στους ευλαβείς προσκυνητές να έχουν την ευλογία του τιμώμενου Αγίου.

Διδάσκαλος και Φωτιστής του Γένους

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός θεωρείται διδάσκαλος του Γένους -όχι με την έννοια του εκπαιδευτικού – αλλά με την σημασία του δασκάλου ολόκληρου του Γένους, όλων των ηλικιών και όλων των εποχών.

Ο λόγος του, παρόλο που απευθύνεται στις ανάγκες των ανθρώπων της εποχής του, εξακολουθεί να είναι διαχρονικός έως τις ημέρες μας. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που έζησε ο Άγιος Κοσμάς, ο λαός μας υπέφερε καθώς ζούσε σκλαβωμένος από τους Τούρκους κατακτητές.

Το πλήθος του ελληνικού λαού βρισκόταν υπό του σκότος της αμάθειας. Ο Άθεος διαφωτισμός διαφέντευε και η αιμορραγία των εξισλαμισμών είχε εξαπλωθεί από την μία έως την άλλη άκρη της χώρας. Αυτές ήταν και οι αιτίες που αφύπνισαν τη συνείδηση του Αγίου Κοσμά και εγκατέλειψε τον ησυχαστικό βίο της αγιορείτικης πολιτείας, ξεκινώντας να περιοδεύει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό.

Ο Άγιος σε όλη αυτή τη διάρκεια των περιοδειών του, διέκρινε την έλλειψη σχολείων. Επισκεπτόταν τόπους που είχαν μεγάλο πλούτο αλλά δεν είχαν σχολεία. Έτσι επιδίωξε να ιδρύσει σχολεία όπου ήταν δυνατόν. Σχολεία του υπήρξαν οι Εκκλησίες, οι κάμποι, τα βουνά, οι πλατείες. Οι μαθητές του απαρτιζόταν από κάθε ηλικία, μικροί και μεγάλοι. Τον ρόλο του άμβωνα κατείχε ένα σκαμνί.

Απαραίτητο έκρινε λοιπόν να αναφερθεί στις διδαχές του για την αναγκαιότητα της ύπαρξης σχολείων. Παρότρυνε έντονα τους γονείς να φροντίσουν την ίδρυση ελληνικού σχολείου, προκειμένου να διδαχθούν τα παιδιά τους και η νεότερη γενιά γράμματα. Τόνιζε την αναγκαιότητα της ελληνικής γλώσσας καθώς το Ευαγγέλιο είναι γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα, όπως συνήθιζε να διδάσκει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ: “Χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος”

Το Αγίασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Δρυόβουνο Κοζάνης

Εξωτερική φωτογραφία από τον χθεσινό πανηγυρικό Εσπερινό στη Μονή του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας/ Φωτο: thermonews.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων