07/10/2022 07/10/2022 Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2022. Το βασικό θέμα που κυριάρχησε και σήμερα ήταν οι εκλογές νέων Μητροπολιτών καθώς το Σώμα κλήθηκε να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Δράμας και Ηλείας με τις θέσεις να λαμβάνουν αντίστοιχα ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος...
07 Οκτωβρίου, 2022 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2022 - 14:57

Ιεραρχία 2022: Η εκλογή νέων Μητροπολιτών Δράμας και Ηλείας και τα μηνύματα για τουρκική προκλητικότητα και ενδοοικογενειακή βία (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ιεραρχία 2022: Η εκλογή νέων Μητροπολιτών Δράμας και Ηλείας και τα μηνύματα για τουρκική προκλητικότητα και ενδοοικογενειακή βία (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2022. Το βασικό θέμα που κυριάρχησε και σήμερα ήταν οι εκλογές νέων Μητροπολιτών καθώς το Σώμα κλήθηκε να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Δράμας και Ηλείας με τις θέσεις να λαμβάνουν αντίστοιχα ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης με 69 ψήφους και ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος με 55 ψήφους.

Iερά Σύνοδος – Ρεπορτάζ: Στέλλα Μοτίτσιου/ Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi

Η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών της Ιεραρχίας για το 2022 έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης προς τον Ελληνικό Λαό για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που έχει μετατρέψει το Αιγαίο Πέλαγος σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Στο ίδιο κείμενο η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση για το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας που ακούει στο όνομα ενδοοικογενειακή βία και γυναικοκτονίες.

Το σχετικό μήνυμα εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των Τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ενημέρωση σήμερα έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος παρουσία του έταιρου μέλους της Επιτροπής επί του Τύπου, Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου.

Οι νέοι Μητροπολίτες

Κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη με 69 ψήφους ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

Νέος Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη με 55 ψήφους ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος (Μπαχός). Οι Εψηφισμένοι έδωσαν αρχικά το Μικρό Μήνυμα προς το Σώμα της Ιεραρχίας και εν συνεχεία το Μεγάλο Μήνυμα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Ηλείας κ. Αθανάσιος και Δράμας κ. Δωρόθεος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi

Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου θα τελεσθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi

Τοποθετήσεις νέων Γραμματέων

Μετά από έκτακτη ολιγόλεπτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έγινα κάποιες τοποθετήσεις.

Συγκεκριμένα:

α. Στην θέση του Α’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι πρότινος Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης.

β. Στην θέση του Β’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι πρότινος Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης.

Τέλος, από την Δευτέρα 11 έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 166ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Οι ψηφοφορίες

Η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Δράμας. Επί συνόλου 74 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 68 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας δι᾽ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 74 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, ψήφους 69

2) Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ψήφους 38

3) Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Βλατίτσης, ψήφους 13

Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Δράμας ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης με 69 ψήφους, επί συνόλου 74 ψηφισάντων, ενώ ευρέθησαν 4 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ηλείας. Επί συνόλου 74 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 69 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 74 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ψήφους 58

2) Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος, ψήφους 11

3) Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ψήφους 6

Επίσης ευρέθησαν και 12 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ηλείας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, με 55 ψήφους επί συνόλου 74 ψηφισάντων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος έλαβε 1 ψήφο, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 16 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη ψήφος.

Το μήνυμα στον Ελληνικό Λαό για την τουρκική προκλητικότητα και την ενδοοικογενειακή βία

Σαφές μήνυμα στήριξης προς τον Ελληνικό Λαό για τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος από τους γείτονες στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδος με ανακοίνωσή της.

Η Εκκλησία της Ελλάδος τονίζει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει μετατρέψει το Αιγαίο πέλαγος σε σε νεκροταφείο, αντί να είναι πέλαγος ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, αναφέρεται και στην άλλη μάστιγα που πλήττει την  κοινωνία μας, που δεν είναι άλλο από την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες.

Αναλυτικά το μήνυμα προς τον Ελληνικό Λαό:

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης ενώπιον του Θεού και της εκκλησιαστικής κοινότητος, κατά τη συνεδρίαση Αυτής της 7ης Οκτωβρίου 2022, ασχολήθηκε επισταμένως και με τις τρέχουσες εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα της Πατρίδος μας.

Κατ’ αρχάς η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αισθάνεται την υποχρέωση να ενώσει τη φωνή της με την Πολιτεία και σύμπαντα τον Ελληνικό Λαό, διαμαρτυρόμενη για τις συνεχιζόμενες απειλές της γείτονος χώρας εναντίον της Ελλάδος και του Λαού μας, καθώς και τις ανυπόστατες αμφισβητήσεις της εδαφικής κυριαρχίας μας. Απευθύνει ευλογίες προς τους κατοίκους της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, που αποτελούν τα σύνορα προς Ανατολάς της Πατρίδος μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και ιδιαιτέρως στρέφει τη σκέψη της με ευγνωμοσύνη προς τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα των σκαφών του Λιμενικοῦ Σώματος και τους Συνοριοφύλακες της Θράκης.

Επιπλέον, εκφράζει την οδύνη της για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δράματος, την αύξηση και την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, τον μη σεβασμό των διεθνών συνθηκών, με αποτέλεσμα τη μετατροπή του Αιγαίου σε πέλαγος-νεκροταφείο, αντί να είναι πέλαγος ειρήνης και συμφιλίωσης των Λαών. Εκ βαθέων εύχεται να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και να επικρατήσει η αγάπη, η ειρήνη και η δικαιοσύνη μεταξύ των Λαών.

Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συζήτησε σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσεως, η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα και αποτελεί μία νέα πρόκληση, που η ανθρωπότητα αλλά και η πατρίδα μας θα κληθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για τους συνανθρώπους μας, στην προσπάθεια της οποίας η Εκκλησία θα συνεισφέρει και πάλι «όση Αυτή δύναμις».

Και ενώ τα διεθνή και εθνικά προβλήματα απαιτούν καίριες και άμεσες απαντήσεις, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας δεν μπορούν να παραθεωρήσουν τα αυξανόμενα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, διά της οποίας συνήθως πλήττεται το πρόσωπο της γυναίκας, και τα οποία φαινόμενα διασαλεύουν τα θεμέλια του κοινωνικού ιστού, ούτε να κωφεύσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υγειονομικών σε αναστολή, για επιστροφή στην υπηρεσία τους, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για τη συνέχιση της προσφοράς τους στον χώρο της υγείας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την αγωνία της για τις μελλοντικές εξελίξεις και την οδύνη της για τα θύματα κηρυγμένων και ακηρύκτων πολέμων. Κυρίως, όμως, επαγρυπνεί ως στοργική μητέρα όλων και εργάζεται αόκνως, ώστε να συμβάλλει, στο μερίδιο που της αναλογεί, στη διαχείριση, αντιμετώπιση και επίλυση των προαναφερθέντων φλεγόντων ζητημάτων με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποτελεσματικότητα και κυρίως με σεβασμό και ευθύνη προς το ανθρώπινο πρόσωπο, ως εικόνα του Θεού.
Τέλος, καλούμε πατρικώς τον ευσεβή Λαό μας σε προσευχή προς τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος των δυσκολιών και εν τέλει να παραμείνουμε ακέραιοι και ειρηνικοί.

Ας εμπιστευθούμε όλοι το έλεος και την πρόνοια του Θεού, ώστε να διέλθουμε σώοι και αυλαβείς από κάθε δοκιμασία, και να αξιωθούμε της μετοχής στο σωτήριο γεγονός της Αναστάσεως, «ἵνα ζωήν ἔχωμεν καί περισσόν ἔχωμεν» (Ιω. 10,10).

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/ Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη:

Η Εκκλησία της Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με τον Ελληνικό Λαό απέναντι στην Τουρκία

Ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης νέος Μητροπολίτης Δράμας

Οι πρώτες ευχές στον νέο Μητροπολίτη Δράμας (ΦΩΤΟ)

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος νέος Μητροπολίτης Ηλείας

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων