10/10/2023 10/10/2023 Ούτε μία, ούτε δύο αλλά συνολικά 13 φορές κλήθηκαν οι εκλέκτορες για να ψηφίσουν το πρώτο διήμερο της Ιεραρχίας η οποία σήμερα για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει στο Συνοδικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών της εργασιών.  Ιερά Σύνοδος: Δημήτρης Στρουμπάκος Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Σβετλάνα Λεβίτσκι Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Μετά και την εκλογή των τελευταίων τριών...
10 Οκτωβρίου, 2023 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 16:01

Ιεραρχία 2023: Ολοκληρώθηκε το βασικό θέμα με την εκλογή Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ιεραρχία 2023: Ολοκληρώθηκε το βασικό θέμα με την εκλογή Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά συνολικά 13 φορές κλήθηκαν οι εκλέκτορες για να ψηφίσουν το πρώτο διήμερο της Ιεραρχίας η οποία σήμερα για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει στο Συνοδικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών της εργασιών. 

Ιερά Σύνοδος: Δημήτρης Στρουμπάκος

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Σβετλάνα Λεβίτσκι

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Μετά και την εκλογή των τελευταίων τριών Επισκόπων (Σταυροπηγίου, Καρυουπόλεως, Φωτικής) ακολούθησε η ανάγνωση των Μικρών Μηνυμάτων από τους εψηφισμένους Μητροπολίτες και Βοηθούς Επισκόπους. Στη συνέχεια τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη, όπου δόθηκε η διαβεβαίωση της εκλογής.

O Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας κ.κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος του Καθολικού της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη μετά την ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος των εψηφισμένων νέων Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων, δήλωσε αποκλειστικά στο ope.gr και την Pemptousia tv:

Όπως τόνισε χθες στην εισαγωγική του ομιλία προς το Σώμα της Ιεραρχίας ο Πρόεδρος Αυτής, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, βασικό θέμα της σύγκλησης της φετινής Ιεραρχίας είναι η εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων.  “Η φετινή σύγκληση της Ιεραρχίας έχει βασικό της θέμα την εκλογή Μητροπολιτών και Επισκόπων. Από τα αρχαία χρόνια, η εκλογή του Επισκόπου ήταν κεντρικό θέμα στις Συνόδους, διότι από πολύ νωρίς διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι ο επίσκοπος έχει κεντρική θέση στη ζωή της Εκκλησίας. Και αυτό διότι ο Επίσκοπος έλαβε από την αρχή εικονολογικό πρόσημο. Θεωρήθηκε «εις τύπον και τόπον Χριστού»”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. (Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση ΕΔΩ).

Οι εκλογές Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων

Από νωρίς χθες το πρωί τα μέλη της Ιεραρχίας κλήθηκαν να εκλέξουν τρεις νέους Μητροπολίτες για την πλήρωση των κενών θέσεων σε Θεσσαλονίκη, Παραμυθία και Φλώρινα. Η διαδικασία  συνεχίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας με την εκλογή επτά βοηθών Επισκόπων ενώ ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης, 10 Οκτωβρίου, με την εκλογή τριών Τιτουλάριων Επισκόπων.

Αναλυτικότερα την πρώτη ημέρας της Ιεραρχίας, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, εξελέγησαν: 

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, σε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, σε Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, σε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας. 

Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων. 

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου. 

Ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών. 

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου. 

Ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λακεδαιμονίας.

Ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αμφιπόλεως. 

Κατά την δεύτερη ημέρα της Ιεραρχίας, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, εξελέγησαν:

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σταυροπηγίου. 

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παρασκευάκος, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Καρυουπόλεως. 

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μηλιώνης, σε Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής. 

Συνεχίζονται οι εργασίες

Μετά το πέρας της ανάγνωσης των Μικρών και Μεγάλων Μηνυμάτων η Ιεραρχία θα συνεχίσει τις εργασίες της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023, θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και θα εξετασθούν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Σε περίπτωση που ο χρόνος ξεπεραστεί μέχρι και το μεσημέρι με την ανάγνωση των μηνυμάτων το Σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου τις απογευματινές ώρες.

Η σκυτάλη στο συνέδριο για τα 1οο χρόνια της “Θεολογίας”

Αύριο, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ιεραρχίας ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρα τη σκυτάλη θα λάβει το μεγάλο συνέδριο για τα 100 χρόνια του Περιοδικού  “Θεολογία” στο οποίο θα παραστούν Προκαθήμενοι και Αντιπροσωπείες από συνολικά 11 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Το εν λόγω Συνέδριο έχει τίτλο «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» και αποτελεί άτυπη συνέχεια των Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «διότι η Σύνοδος μέσα από την όλη προβληματική και την συνειδητοποίηση των διαστάσεων των νέων προκλήσεων καλείται να ορθοτομήσει λόγο ουσιαστικό, επίκαιρο και δραστικό», όπως τόνισε ο Μακαριώτατος.

Διαβάστε επίσης: 

Η έναρξη της Ιεραρχίας 2023 (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα σελίδα για τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης μετά τη σημερινή εκλογή των νέων Μητροπολιτών

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας

Η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου στην Ιεραρχία

Φωτογραφικά «κλικ» από την έναρξη της Ιεραρχίας 2023

Με την εκλογή τριών Μητροπολιτών και επτά Βοηθών Επισκοπών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Ιεραρχίας

Τα προφίλ των νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Τα προφίλ των επτά Βοηθών Επισκόπων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων