30/09/2020 30/09/2020 Οριστική λύση στο θέμα των κοιμητηριακών ναών, επιδιώκει να δώσει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως είχε “υποσχεθεί” κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον περασμένο Ιούνιο. Στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της οικείας ενορίας, είτε στο Συμβούλιο που ορίζει ο...
30 Σεπτεμβρίου, 2020 - 14:06
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2020 - 14:08

Στις Μητροπόλεις περνά ο έλεγχος των κοιμητηριακών ναών – Στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο – Ξεκινά αύριο η συζήτηση

Διαδώστε:
Στις Μητροπόλεις περνά ο έλεγχος των κοιμητηριακών ναών – Στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο – Ξεκινά αύριο η συζήτηση

Οριστική λύση στο θέμα των κοιμητηριακών ναών, επιδιώκει να δώσει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως είχε “υποσχεθεί” κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον περασμένο Ιούνιο.

Στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της οικείας ενορίας, είτε στο Συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης ανατίθεται η διοίκηση και η διαχείριση των Ορθοδόξων Ναών, που βρίσκονται εντός κοιμητηρίων. Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο “Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία θα συνεδριάσει αύριο 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την απόφαση αυτή αντιμετωπίζονται τα προβλήματα “οριστικά και με ενιαίο τρόπο”

Ειδικότερα, ορίζεται η οικεία Μητρόπολη ως καθολικός διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των ανωτέρω ναών.
Τέλος, αίρεται ρητά κάθε δυνατότητα των Δήμων να έχουν έσοδα για τις ιεροτελεστίες εντός των νεκροταφείων, ανεξαρτήτως δόγματος.
Επίσης, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νομοθετικού διατάγματος 2396/1953 τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Πρόκειται για το ν.δ “περί κανονισμού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχημάτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η επίσκεψη στο ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στις 3 Ιουνίου ο υπουργός Εσωτερικών πέρασε το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου, προκειμένου να συζητήσουν για τις προσλήψεις 1000 ανθρώπων σε Μητροπόλεις, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε. Ύστερα από μία διακοπή ξαναμπαίνουμε στο πρόγραμμα όπου εγκρίνατε 1000 και πλέον θέσεις για διακονία των ανθρώπων σε Μητροπόλεις» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν: «Αλλά έχουμε έναν κοινό στόχο, να εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο»

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των κοιμητηριών τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές.

Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επεσήμανε την σημαντική συμβολή της Εκκλησίας. «Η πατρίδα μας έγινε παράδειγμα στην οικουμένη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και αν δεν υπήρχε η Εκκλησία δε θα μπορούσε να δράσει τόσο καλά» υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε την βοήθεια της Εκκλησίας στα συσσίτια. Ανέφερε, ακόμη, ότι σε περίπου 40 μέρες θα αρχίσει το πρόγραμμα όπου περισσότερα από 1000 άτομα θα εργαστούν στις μητροπόλεις. Για το θέμα των κοιμητηρίων ο υπουργός είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί μία οριστική λύση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων