15/02/2019 15/02/2019 Νέα συνάντηση, την επόμενη Τρίτη αναμένεται να έχουν ο υπουργός Παιδείας με την επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Από την έως τώρα πορεία του διαλόγου συνάγεται ότι, η εκκλησία δεν φέρεται αποφασισμένη να υποχωρήσει στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των Κληρικών , το οποίο θεωρεί κόκκινη γραμμή, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προχωρήσει...
15 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:26
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2019 - 9:09

Τα “αγκάθια” του διαλόγου Εκκλησίας-πολιτείας

Διαδώστε:
Τα “αγκάθια” του διαλόγου Εκκλησίας-πολιτείας

Νέα συνάντηση, την επόμενη Τρίτη αναμένεται να έχουν ο υπουργός Παιδείας με την επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Από την έως τώρα πορεία του διαλόγου συνάγεται ότι, η εκκλησία δεν φέρεται αποφασισμένη να υποχωρήσει στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των Κληρικών , το οποίο θεωρεί κόκκινη γραμμή, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προχωρήσει με τις προωθούμενες αλλαγές θεωρώντας ότι “οι συνθήκες στη κοινωνία έχουν ωριμάσει”.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ότι,το θρίλερ που παίχτηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με την οριακή υπερψήφιση του άρθρου 3 (το οποίο αρχικά φάνηκε ότι δεν θα περάσει προς αναθεώρηση)δίνουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα στην κυβέρνηση, όσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Η επιτροπή διαλόγου κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση δεν έκρυψε την απογοήτευσή της από το γεγονός ότι ο υπουργός υπουργός Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, κατά τη συνάντησή τους, δεν τους έδωσε σχέδιο νόμου, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί, αλλά ένα 10σέλιδο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθεί επ’ αυτού. Προσθέτει μάλιστα, ότι μελέτησε ενδελεχώς το υπό τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας» κείμενο, τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν γραπτώς και προφορικώς τις απόψεις τους, και επί του κειμένου η Επιτροπή θα διατυπώσει τις θέσεις της, στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη 19-2-2019 στην Ιερά Σύνοδο με τον κύριο Υπουργό και τους συνεργάτες του.

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του είχε πει ότι «δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού» Πατριαρχείου για τα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μισθοδοσία του κλήρου. Ωστόσο, λίγο αργότερο κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, δεν παρέλειψε να πει ότι η συμφωνία αυτή αφορά κυρίως την πολιτείας και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επίσης, τη διαφωνία τους εκφράζουν τόσο ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος,όσο και οι Κληρικοί της Κρήτης, οι οποίοι διαμηνύουν ότι θα αντιδράσουν, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων