03/09/2020 03/09/2020 Μαζί με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία  θα πραγματοποιηθεί και ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους ύστερα από συνεννόηση  υπ. Παιδείας και Εκκλησίας Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία συνήλθε υπό τη νέα της σύνθεση το τριήμερο 1 – 3 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συνεδριάσει...
03 Σεπτεμβρίου, 2020 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2020 - 16:08

ΔΙΣ: “Ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία της χώρας θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους” – Ικανοποίηση για τα Θρησκευτικά

Διαδώστε:
ΔΙΣ: “Ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία της χώρας θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους” – Ικανοποίηση για τα Θρησκευτικά

Μαζί με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία  θα πραγματοποιηθεί και ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους ύστερα από συνεννόηση  υπ. Παιδείας και Εκκλησίας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία συνήλθε υπό τη νέα της σύνθεση το τριήμερο 1 – 3 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συνεδριάσει για τις τακτικές εργασίες της για το μήνα Σεπτέμβριο.

Σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας η απόφαση για τον Αγιασμό

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ σχετικά με την τέλεση του Αγιασμού στα σχολεία, η ΔΙΣ απεφάσισε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα σχολεία της χώρας να πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους, που για φέτος ορίσθηκε η Δευτέρα 14η Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους Διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπ’ όψιν της Θείας Λειτουργίας της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορωνοϊού Covid – 19.

Επίσης όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες το Πρακτορείο μας η ΔΙΣ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών εκφράζοντας την ικανοποίηση της για τα νέα βιβλία για το μάθημα τα οποία όπως τονίζει στο Δελτίο Τύπου είναι εναρμονισμένα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.

Τέλος, την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώπιον των Μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ, του Προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Εορτασμό των διακοσίων ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Πιο αναλυτικά το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Συνήλθε χθες και σήμερα για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις δύο αυτές Συνεδρίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Απεφάσισε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα σχολεία της χώρας να πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους, που για φέτος ορίσθηκε η Δευτέρα 14η Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους Διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπ’ όψιν της Θείας Λειτουργίας της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορωνοϊού Covid – 19.

Απεφάσισε όπως κατά την 1η Οκτωβρίου ε.έ. πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώπιον των Μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ, του Προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Εορτασμό των διακοσίων ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Ενημερώθηκε περί του από 4.8.2020 εγγράφου του Γενικού Γραμματέως της Γ.Γ. Θρησκευμάτων επί του θέματος: «Αποστολή προς ενημέρωση πλήρους σειράς των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα εν λόγω βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.

Ενημερώθηκε περί του από 10.7.2020 εγγράφου της Διευθύνσεως Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γ.Γ. Θρησκευμάτων επί του θέματος: «Προγραμματισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθητικών διαγωνισμών σχολικού έτους 2020-2021» και απεφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίου γράμματος προς την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και Μεσσηνίας, οι οποίες πρόκειται να υλοποιήσουν τα εν λόγω προγράμματα και τους διαγωνισμούς.

Ενέκρινε την «Δοξολογία επί τη διακοσιοστή επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων διά την ελευθερίαν της πατρίδος ημών».

Τέλος η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε νέες ιερές ακολουθίες και αποσπάσεις κληρικών, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τι έγινε την πρώτη ημέρα των εργασιών της ΔΙΣ

Προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος την πρώτη ημέρα των εργασιών ευχήθηκε στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και στον Δημήτρη Στρουμπάκο «καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους μας».

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.

– Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της 164ης Συνοδικής Περιόδου, ήτοι από 1.9.2020 έως 31.8.2021, είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος

Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος

Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας

Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων

Άρτης κ. Καλλίνικος

Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Ζακύνθου κ. Διονύσιος

Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος

Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Αρχιγραμματεύς: Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Φωτογραφία: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων