22/12/2022 22/12/2022 Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και “κλείδωσε” την ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη Θεία Λειτουργία θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. Σήμερα το πρωί, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου...
22 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:53
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2022 - 14:22

Κύπρος: Στις 24 Δεκεμβρίου εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος (BINTEO/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Κύπρος: Στις 24 Δεκεμβρίου εκλέγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος (BINTEO/ΦΩΤΟ)

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και “κλείδωσε” την ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη Θεία Λειτουργία θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σήμερα το πρωί, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 10.00 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την οποία δεν επετράπη σε τηλεοπτικούς σταθμούς και φωτογράφους να εισέλθουν.

  • Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Γιάννης Χαριλάου παρουσίασε τα δεδομένα από την ψηφοφορία που  διεξήχθη στις 18 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη  του Τριπροσώπου ψηφοδελτίου, δηλαδή των 3 από τους 6 ιεράρχες οι οποίοι είχαν θέσει τον εαυτό στους μάχη για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία ψήφισαν και λαικοί. Μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, επικυρώθηκε σήμερα το Τριπρόσωπο μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Το τριπρόσωπο  αποτελούν οι: Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Τη σκυτάλη από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία διοργάνωσε την εκλογική διαδικασία λαμβάνει από σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Ο κ. Χαριλάου παρουσίασε τους συνοδικούς ιεράρχες τις ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία, οι οποίες όμως δεν αξιολογήθηκαν ως ικανές για να καθυστερήσουν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Οι ιεράρχες τις απέρριψαν ομόφωνα.

Οι ενστάσεις αφορούσαν:

  • Καταγγελία για απρεπή συμπεριφορά Προεδρεύοντα εκλογικού κέντρου, η οποία θα έπρεπε να απασχολήσει την Αστυνομία.
  • Ερώτηση εάν κάποιος Ιεράρχης τελεί σε αργία εάν θα μπορούσε να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
  • Ένταση η οποία αποσύρθηκε και ως εκ τούτου ο φάκελος παρέμεινε κλειστός.

Έτσι σε μια συνεδρίαση εξπρές που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, οι ιεράρχες έδωσαν το “πράσινο φως” ώστε ο νέος Αρχιεπίσκοπος να εκλεγεί το ταχύτερο δυνατό για να αποφύγουν παρασκηνιακές διεργασίες και να μην παραμείνει “ακέφαλη” η Εκκλησία της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Ο Μητροπολίτης Πάφου και τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κ. Γεώργιος, εξερχομενος από το Συνοδικό Μέγαρο είπε ότι το ερχόμενο Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022, μετά την Θεία Λειτουργία, η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Πάφου, μετά την θεία λειτουργία θα ακολουθήσει το μήνυμα της εκλογής στο Παλαιό Καθεδρικό Ναό του Ιωάννη Θεολόγου.

Ερωτηθείς για συζητήσεις και επαφές μεταξύ των Ιεραρχών που αναδείχθηκαν στο Τριπρόσωπο με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου εξέφρασε την άποψη ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η ψήφος των Συνοδικών και τόνισε “μας ξέρουν όλοι και τους ξέρουμε όλους, νομίζω ότι ο καθένας έχει διαμορφωμένη άποψη για το τι θα κάνει.”

H διαδικασία της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου το 2023

Σε ότι αφορά στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές, καθώς απαιτείται ενημέρωση και πρόσκληση στην τελετή εκπροσώπων όλων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου κατόπιν έκτακτης συνεδρίας (Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022)

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, εἰς συνεδρίαν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, Τοποτηρητοῦ τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Θρόνου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἀκολούθως:

1) Ἐξέτασε τὶς δύο ἐνστάσεις ποὺ εἶχαν ὑποβληθεῖ γιὰ τὶς Ἀρχιεπισκοπικὲς Ἐκλογὲς τὶς ὁποῖες καὶ ἀπέρριψε. Ἐπεκύρωσε τὰ ἀποτελέσματα τῶν ἐκλογῶν γιὰ τὴν ἀνάδειξη νέου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου ποὺ ἔγιναν τὴν Κυριακὴ 18 Δεκεμβρίου 2022. Ἐπεκύρωσε, ἐπίσης, τὸ ὑπὸ τοῦ λαοῦ ἀναδειχθὲν τριπρόσωπον ὑποψηφίων γιὰ τὴν ἐκλογὴ τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου. Τὸ τριπρόσωπον ἀπαρτίζεται ἐκ τῶν Πανιερωτάτων:

Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου,

Μητροπολίτου Λεμεσοῦ κ. Ἀθανασίου,

Μητροπολίτου Ταμασοῦ κ. Ἠσαΐου.

2) Καθόρισε ὅπως ἡ ἐκλογὴ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Νέας Ἰουστιανιανῆς καὶ πάσης Κύπρου γίνει τὸ Σάββατον, 24 Δεκεμβρίου 2022, παραμονὴ Χριστουγέννων, μετὰ τὴν Θεία Λειτουργία. Θὰ ἀκολουθήσει τὸ μήνυμα γιὰ τὴν ἐκλογὴ στὸν παλαιὸ καθεδρικὸ ναὸ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Λευκωσίας.

Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Κύπρου,

22 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Κύκκου καλεί τους ιεράρχες να ψηφίσουν τον Λεμεσού σεβόμενοι την επιθυμία του λαού

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης στον Μητρολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού.

Με την ολοκλήρωση των Αρχιεπισκοπικών εκλογών και την καταμέτρηση των ψήφων, η συνείδηση του πληρώματος, κλήρου και λαού της Εκκλησίας της Κύπρου έδωσε στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο το 36% στέλνοντας ένα σαφές και πλήρες μήνυμα ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του ειρημένου Μητροπολίτου ως του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ως εκ τούτου και ακολουθώντας την ετυμηγορία κλήρου και λαού όπως και για λόγους τους οποίους μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση δηλώνω πέρα από σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις ότι τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και ανάδειξης του ως του νέου Αρχιεπισκόπου. Γι’ αυτό καλώ και τους λοιπούς αρχιερείς οι οποίοι συνέρχονται από την ίδια συνείδηση και στοιχούν στην εν λόγω κληρικολαική βούληση να πράξουν το ίδιο.

Διαβάστε για το θέμα:

Σήμερα καθορίζεται η ημέρα εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Kύπρος: Τρεις ενστάσεις για τις Αρχιεπισκοπικές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου το Σάββατο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων