10/12/2020 10/12/2020 Έντονες αντιδράσεις, οργή και θλίψη προκαλεί στην Κύπρο, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα»....
10 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:13
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2020 - 14:47

Κύπρος: Θλίψη και οργή για τις κλειστές εκκλησίες

Διαδώστε:
Κύπρος: Θλίψη και οργή για τις κλειστές εκκλησίες

Έντονες αντιδράσεις, οργή και θλίψη προκαλεί στην Κύπρο, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα».

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη Τρίτη. Μέχρι τότε θα πρέπει οι λειτουργίες να γίνονται χωρίς πιστούς.

«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το γνωρίζουν, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος. Πάντα είμαστε αυστηροί και θα το συνεχίσουμε γιατί μόνο έτσι θα φύγει ο ιός από τον τόπο μας. Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα, θα λάβουμε μια λελογισμένη απόφαση. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Η Εκκλησία κρατάει πάντα τη μέση οδό. Τα άκρα είναι του σατανά λέμε στην Εκκλησία. Μπορούμε να εξηγήσουμε στην Κυβέρνηση ότι η αυστηρότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα φέρει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε»

Σε σχέση με τη συμπεριφορά των Μητροπολιτών που αντιδρούν στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς» και αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά δεν μπορεί να τον μεταπείσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Οι ναοί δε θα κλείσουν: Την ευθύνη αναλαμβάνω εγώ προσωπικά

“Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε και το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας θα κοινωνήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια (σ.σ με μέτρα). Η Κυβέρνηση θα δεχθεί πιστεύω μια ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας», συμπλήρωσε.

Για την ερχόμενη Κυριακή και τις λειτουργίες ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι πρέπει να πειθαρχήσουν. «Δεν είμαστε πάνω από την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να τσακωθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επαφές, που είχε με τον Πρόεδρο, πριν την ανακοίνωση των μέτρων, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι από τη στιγμή που συγκεκριμένοι ιεράρχες δεν υπακούν, δεν του μένει άλλη επιλογή.

«Όταν δεν πείθονται κάποιοι ιερείς και κάνουν αγρυπνίες μετά τις 9, που υπάρχει απαγόρευση και επιμένουν να μην βάζουν το αντίδωρο σε σακουλάκι, όπως είναι οι οδηγίες, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε απαγορεύσεις», δήλωσε ότι του είπε ο Πρόεδρος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Υπερβολικά χαρακτήρισε τα μέτρα που σχετίζονται με τους εκκλησιασμούς ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει γι’ αυτά πριν τα Χριστούγεννα, «ιδίως αφού δηλώνει ότι καταλαβαίνει την ψυχολογία του κόσμου». Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε πως ο κόσμος είναι πιστός και θέλει να εκκλησιαστεί στις γιορτές.

Επίσης, ανέφερε πως οι ναοί είχαν προετοιμαστεί, ούτως ώστε να γίνονται δύο και τρεις λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τις μεγάλες εορτές, για να μπορέσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εκκλησιαστεί, ανάλογα με τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονταν.

«Ο κόσμος στερήθηκε το Πάσχα και δεν μπορεί να μείνει και τα Χριστούγεννα μακριά. Δεν θα πρέπει να κρίνουν κάποιοι από τους εαυτούς τους, εάν εξαντλούν τα Χριστούγεννα σε ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι», είπε, επαναλαμβάνοντας πως ο κόσμος θέλει την εκκλησία.

“Απαράδεκτες” χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και κάποιων λοιμωξιολόγων “οι οποίοι σκόπιμα και επιδεικτικά προκαλούν το κοινό αίσθημα του ορθόδοξου χριστιανικού λαού της Κύπρου”, ο Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τέως πρόεδρος και κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η απαγόρευση της παρουσίας του λαού του Θεού στους χώρους λατρείας του, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων μίας κορυφαίας χριστιανικής γιορτής της Εκκλησίας μας, “αποτελεί άμεση παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Όταν υπάρχουν κάποιοι χώροι ανοικτοί συνέχισε, είναι άμεση πρόκληση το κλείσιμο των ναών ειδικά την ημέρα των Χριστουγέννων νοουμένου ότι από τους μέχρι τώρα εκκλησιασμούς δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα κορωνοϊού από τους συμμετέχοντες στην θεία λατρεία.

Ο κ. Οικονόμου είπε πως ευθύνη βαραίνει και την ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου τον Μακαριότατο και την εκκλησιαστική ιεραρχία της Κύπρου από τους οποίους σημείωσε αναμένουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν την κανονική λειτουργία των ναών σε αυτές τις μεγάλες άγιες ημέρες.

“Ως κεραυνός εν αιθρία ήταν η ανακοίνωση των νέων μέτρων που εξήγγειλε η Κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 περιλαμβάνουν εκκλησιασμό και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους χωρίς την παρουσία πιστών” τονίζει σε ανακοίνωση του Ραφαήλ Μισιαούλη, Ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής  και προσθέτει: “Κατ΄ αρχήν πρέπει να υπενθυμίσουμε τι είναι η Θεία Λειτουργία. Η ίδια η Θεία Λειτουργία, από την αρχή της, διακηρύσσει τί ακριβώς είναι: Είναι η ευλογημένη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Δηλαδή, η ευλογημένη Βασιλεία του Τριαδικού Θεού, τώρα και πάντοτε και εις τους απέραντους αιώνες των αιώνων. Η Λειτουργία δεν είναι θείο θέατρο, αλλά πραγματικότητα. Ο Χριστός είναι παρών και βιώνεται με την πραγμάτωση της Εκκλησίας”

Η αστυνομία θα εξασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων

Η Αστυνομία Κύπρου θα συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων με τους ίδιους αυστηρούς ρυθμούς σε όλους τους χώρους ,όπου προβλέπεται να τηρούνται τέτοια μέτρα, είτε αυτό αφορά την  Εκκλησία, είτε υποστατικά, είτε κέντρα,  είτε οτιδήποτε άλλο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου Χρίστο Ανδρέου.
Σε δηλώσεις τους το ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου ανέφερε,  πως  ήδη  κάθε φορά που τροποποιούνται τα διατάγματα , τροποποιούνται και τα καθήκοντα της Αστυνομίας, ούτως ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και πιο σωστοί ως προς το καθήκον τους, όπως είπε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων