22/10/2023 22/10/2023 «Πρέπει να είναι κοινή η αντιμετώπιση της Τουρκίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιος σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, όπου μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα, τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, και την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ως προς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας,...
22 Οκτωβρίου, 2023 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2023 - 18:04

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, το δημογραφικό και το Κυπριακό ζήτημα

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, το δημογραφικό και το Κυπριακό ζήτημα

«Πρέπει να είναι κοινή η αντιμετώπιση της Τουρκίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιος σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, όπου μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα, τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, και την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Ως προς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Το δημογραφικό ανησυχεί πάρα πολύ την Εκκλησία της Κύπρου, διότι με τους δείκτες υπογεννητικότητας που έχουμε, κοντεύουμε προς αφανισμό. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ήδη ένα Ταμείο στην Αρχιεπισκοπή, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εντός λίγων μηνών, για να μπορεί να προσφέρει κάποια οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους που θα αποκτήσουν τουλάχιστον ένα τρίτο παιδί».

Η ενότητα της Ορθοδοξίας

Απαντώντας στο ερώτημα του πώς μπορεί να υπάρξει ενότητα χωρίς το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε:

«Η επίσκεψή μου καθορίζεται από το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το πρώτο στη σειρά των αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Και επομένως , εάν ξεκινήσουμε τις ειρηνικές, όπως λέγονται, επισκέψεις μας, από εκεί θα ξεκινήσουμε. Και ως Εκκλησία Κύπρου έχουμε πάντα μία ιδιαίτερη σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η θέση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δίνει το αυτοκέφαλο είναι κατοχυρωμένη και από την πράξη της τελευταίας χιλιετίας. Εκείνος έδωσε τα αυτοκέφαλα παντού, και στις Εκκλησίες της Ρωσίας, Ελλάδος, Σερβίας, Ρουμανίας κλπ. Τι το καινούργιο έκανε τώρα; Και όταν συζειτείτο στις πανορθόδοξες διασκέψεις η αλλαγή του τρόπου απονομής του αυτοκεφάλου, γιατί δεν ήλθαν οι Ρώσοι να ψηφίσουν να συζητήσουμε το θέμα και να γίνει δεκτός ένας νέος τρόπος απονομής του αυτοκεφάλου; Είναι κάτι για το οποίο νομίζω ότι βρίσκονται εν αδίκω. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις ως κράτος με τη Ρωσία, αλλά και ως Εκκλησία».

Το Κυπριακό

Τέλος, ως το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρος επεσήμανε: «Ανησυχούμε με κάποιες πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί να κλείσει τα άλλα θέματα με την Τουρκία και να αφήσει έξω το Κυπριακό. Είναι πάγια τακτική της Τουρκίας τούτη, να διαχωρίζει το Κυπριακό από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Κάνουμε λοιπόν έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, προ του πολιτικό κόσμο, να μην αφήσουν την Κύπρο έξω από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Πρέπει να είναι κοινή η αντιμετώπιση της Τουρκίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων