07/06/2022 07/06/2022 Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, η εν Πολωνία Εκκλησία τίμησε τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων των περιοχών Χελμ και Ποντλάσκι το διήμερο 4 με 5 Ιουνίου. Ο Μακαριώτατος ο οποίος κατά τον Εσπερινό μίλησε στο εκκλησίασμα για του Αγίους. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Οι συγκεκριμένοι Άγιοι μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια του Β’...
07 Ιουνίου, 2022 - 13:55
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 - 13:51

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τιμήθηκαν οι Άγιοι που μαρτύρησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαδώστε:
ΠΟΛΩΝΙΑ: Τιμήθηκαν οι Άγιοι που μαρτύρησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, η εν Πολωνία Εκκλησία τίμησε τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων των περιοχών Χελμ και Ποντλάσκι το διήμερο 4 με 5 Ιουνίου. Ο Μακαριώτατος ο οποίος κατά τον Εσπερινό μίλησε στο εκκλησίασμα για του Αγίους.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Οι συγκεκριμένοι Άγιοι μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Πολωνία την περίοδο που συστάθηκαν υπό την καθοδήγηση των Παπικών, ψευδοστρατιωτικές ομάδες με σκοπό την εκκαθάριση του ορθόδοξου ποιμνίου της Πολωνίας.

Οι εκκαθαρίσεις αυτές, εθνικού και θρησκευτικού χαρακτήρα γίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλα τα χωριά της Ανατολικής Πολωνίας.

Έτσι στις 8 Ιουνίου 2003, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας κατέταξε με Συνοδική Απόφαση αυτής στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας επτά κληρικούς, τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Martysz, τον ιερέα Παύλο Szwajko, τον ιερέα Σέργιο Zacharczuk, τον ιερέα Νικόλαο Holz, τον ιερέα Λέοντα Κorobczna, τον ιερέα Πέτρο Οhryzko, το μοναχό Ιγνάτιο της Jableczna, την Πρεσβυτέρα Ιωάννα Szwajko και όλους εκείνους που μαρτύρησαν για την ορθόδοξη πίστη.

Το μαρτύριο των Αγίων είναι το αποκορύφωνα της πίστης

Στο λόγο του, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι “οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους σε περιόδους δοκιμασιών υπερασπιζόμενοι με τόλμη την πίστη τους στον Χριστό. Η εκκλησία μας εμπλουτίζεται από το ιερό τους μαρτύριο, και είναι «χτισμένη πάνω στα οστά» των μαρτύρων των περιοχών Χελμ και Ποντλάσκι. Επομένως, πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη θυσία τους”.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι “το μαρτύριό τους είναι το αποκορύφωμα της πίστης και παράδειγμα της δύναμης της προσευχής στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις επόμενες γενιές”.

Να αγαπάμε και τους εχθρούς μας

“Μέσω της προσευχής ας μάθουμε να συγχωρούμε και όσους παραμένουν εχθροί της Εκκλησίας του Χριστού. Αν χάσουμε αυτές τις αξίες, θα γίνουμε ένα τίποτα. Συνεχίζοντας την πίστη των αγίων μας, μεγαλώνουμε εν Χριστώ, τον Κύριο που μας οδηγεί στη σωτηρία”, είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

 

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από https://www.prawoslawie.pl/

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων