13/10/2019 13/10/2019 Αναστάσιμος Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή, το πρωί, 13 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, πλαισιωμένος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Στο θείο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε:...
13 Οκτωβρίου, 2019 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2019 - 14:02

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019: “Οι ακρίτες του Αιγαίου Πελάγους

Διαδώστε:
ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019: “Οι ακρίτες του Αιγαίου Πελάγους

Αναστάσιμος Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή, το πρωί, 13 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, πλαισιωμένος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Στο θείο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε: “Ήρθαμε σήμερα εδώ καταρχάς για να τελέσουμε τη Θεία Ευχαριστία και λέω καταρχάς γιατί το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, αυτό και μόνο υπερέχει των πάντων. Αν τελέσουμε αυτό, έχουμε τελέσει τα πάντα! Ενθυμούμαι στις πολλές αναγνώσεις του ημερολογίου μια αγία μορφή της Εκκλησίας μας των εσχάτων χρόνων του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος, όντως Αγίου, Νικολάου Σελέντη όταν τον καλούσαν να κηρύξει, η απάντηση του ήταν:  “Εγώ ξέρω μόνο να κλαίω και να προσεύχομαι” και μέσα στο κλαίω έκρυβε την μετάνοια της ψυχής του ανθρώπου και την ταπεινοφροσύνη του ανθρώπου και μέσα στο προσεύχομαι έκρυβε κατεξοχήν τη Θεία Λειτουργία, γιατί η Θεία λειτουργία είναι ο Θεός όντως, τόπος και τρόπος και χρόνος της προσευχής του καθενός από εμάς”.

Έψαλαν πολυμελείς Βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση των Ιεροψαλτών, Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιου Καμαριάρη και Λαμπαδαρίου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.

Στη Θεία Λειτουργία το παρόν έδωσε το παρόν ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο για την παρουσία του στις φετινές ενοριακές εκδηλώσεις που φέρουν την επωνυμία “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”.

Ακολούθησε πρωινό «Ενοριακό Αρχονταρίκι» στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού αφιερωμένο στους “Ακρίτες του Αιγαίου Πελάγους” με την παρουσία πλήθους πιστών.

Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και ο Πολιτικός Επιστήμων – Συγγραφέας – Αρχισυντάκτης του περιοδικού

“Εκκλησία”, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας. Τη συζήτηση συντόνισε ο π. Ματθαίος Χάλαρης.

Ο Σεβασμιώτατος με αγιογραφικά χωρία απέδειξε ότι η φιλοπατρία είναι στοιχείο της ορθοδόξου παραδόσεώς μας και η αγάπη στην πατρίδα, κατά τον Μέγα Βασίλειο, είναι ισότιμη με την αγάπη και την τιμή στους γονείς μας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της τουρκοκρατίας αλλά και των τελευταίων ετών με πρωταγωνιστές Χιώτες εθνο-ιερομάρτυρες, σημερινούς αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σεβασμιωτάτου και τους δραστήριους Χιώτες ναυτιλλόμενους και πλοιοκτήτες που προκάλεσαν ρίγη συγκινήσεως στο ακροατήριο από την τόλμη και την αγάπη τους στα εθνικά δίκαια.

Ο άλλος ομιλητής, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα σε γεγονότα που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της “Βόρειας Μακεδονίας”, τις γενοκτονίες των Τούρκων και τη διεθνή ατιμωρησία τους για όλα αυτά τα εγκλήματα που δυστυχώς συνεχίζονται και σήμερα.

Ο κ. Χολέβας ολοκλήρωσε την αναφορά του σε έκκληση που απηύθυνε στο κρατητήριο να μελετήσουν την ιστορία μας, να διδάξουν τις νεότερες γενιές τη σωστή ελληνική ιστορία με σχολικά βιβλία σωστά γραμμένα.

Μάλιστα, η Εκκλησία πρωτοστατεί και στο θέμα της διδαχής της Ελληνικής Ιστορίας στα παιδιά με εκδόσεις σχετικών βιβλίων που θα διδάσκονται στις κατηχητικές συνάξεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων