11/10/2023 11/10/2023 Με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, λείψανο του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, άρχισε η 10η ημέρα των απογευματινών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023». Ακολούθησε ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Αρτεμίου, από την Ιερά Μονή Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Αττικής
11 Οκτωβρίου, 2023 - 10:29
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2023 - 10:33

”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023” 10η μέρα – Ομιλία & Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Αρχιμανδρίτη π. Αρτέμιο

Διαδώστε:
”ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023” 10η μέρα – Ομιλία & Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Αρχιμανδρίτη π. Αρτέμιο

Με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, λείψανο του οποίου φιλοξενεί ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, άρχισε η 10η ημέρα των απογευματινών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2023».

Ακολούθησε ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Αρτεμίου, από την Ιερά Μονή Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως πρότυπο αγάπης και ταπεινώσεως».

Ο π. Αρτέμιος αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Αγίου Πορφυρίου μεταξύ των άλλων είπε: ” Ό Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης είναι ένας από τους συγχρόνους Αγίους μας. Με τη θεία χάρη και την θεοδώρητη σοφία του αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους και όλες τις πτυχές της ζωής. Προσέφερε θυσία τον εαυτό του για την αγάπη του Θεού και του πλησίον. Ο πυρήνας και άξονας της ζωής και της διδασκαλίας του ήταν πάντοτε η αγάπη, η προσευχή και η ταπείνωσις. Με ζωηρά χρώματα περιέγραφε τή φύσι όχι φυσιολατρικά, αλλά δοξολογικά. Έλεγε ότι «η φύσις είναι μυστικό Ευαγγέλιο, είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού, μικρές αγάπες που μας οδηγούν στη μεγάλη Αγάπη, στον Χριστό”».

Κατέληξε, λέγοντας, ότι: “Είχε το διορατικό και το προορατικό χάρισμα. Αγράμματος, αλλά σοφώτατος. Αμόρφωτος, αλλά πανεπιστήμων. Εφημέριος στην Αθήνα, κοινοβιάτης και ασκητής στην Εύβοια και στα Καλλίσια, κτίτωρ στο Μήλεσι, αλλά παντού και πάντοτε γνήσιος Αγιορείτης. Η αγάπη του μας φανέρωσε την αγάπη του Χριστού, που είναι το παν και η όντως Ζωή”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” εντός του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον ομιλητή και αντιστοίχως να λάβουν τις κατάλληλες απαντήσεις.

Η 10η μέρα ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ. Εμμανουήλ Αβραάμ και Δημήτριος Καραγιάμπας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων